e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου ,με επιστολή της προς τον Δήμαρχο. τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και το Δημοτικό Συμβούλιο, καλεί την Δημοτική Αρχή να  βρει και να διαμορφώσει τους κατάλληλους χώρους, με τις κατάλληλες υποδομές για να υποδεχτεί τον αυξημένο όγκο νηπίων και να μην χρησιμοποιήσει αίθουσες των Δημοτικών σχολείων

 

Προς: τον Δήμαρχο κ. Μαρκόπουλο

            τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Κορρέ

           τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ρωμανό

 

Κοινοποίηση: κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

 

Η επόμενη σχολική χρονιά σηματοδοτεί την τρίτη και τελευταία φάση υλοποίησης του μέτρου που ψήφισε και εν μέρει εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντάς τη η σημερινή της ΝΔ, με εντοπισμένους τους υποβαθμισμένους όρους υλοποίησης, αφού και οι δύο κυβερνήσεις διαδοχικά δεν εξασφάλισαν τις κτιριακές υποδομές και την αναγκαία χρηματοδότηση για την ουσιαστική και με ποιοτικούς όρους εφαρμογή της.

Όχι μόνο δεν υπήρξε μέριμνα, με ευθύνη του κράτους και του Υπουργείου Παιδείας, για την ανέγερση νέων Νηπιαγωγείων ώστε να καλυφτούν όλες οι ανάγκες και για τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων (παιδαγωγικού, ειδικού παιδαγωγικού, βοηθητικού), απεναντίας θεσμοθετήθηκαν μέτρα που προεξοφλούσαν τους δυσμενείς όρους υλοποίησης του μέτρου.

Για παράδειγμα, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το νόμο 4610/2019 δόθηκε η δυνατότητα, κατά παρέκκλιση προηγούμενων ρυθμίσεων, για μαζική τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών παντού, ακόμα και σε αυλές σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Προκρίθηκαν απαράδεκτες λύσεις, ακατάλληλοι χώροι όπως αίθουσες εκδηλώσεων σε σχολεία, βιβλιοθήκες και ό,τι άλλο μπορούσε να επιστρατευτεί σε βάρος τόσο της προσχολικής, όσο και εν γένει της σχολικής εκπαιδευτικής διαδικασίας, του μαθητικού πληθυσμού και όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης.

Την ίδια στιγμή, η Δημοτική Αρχή Γαλατσίου έδειξε μεγάλη αδιαφορία και απραξία για το σημαντικό αυτό ζήτημα, που αφορά εκατοντάδες οικογένειες του δήμου μας.

Εδώ και 2 χρόνια η Λαϊκή Συσπείρωση, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και ερωτήσεις κάλεσε την Δημοτική Αρχή να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Να βρει και να διαμορφώσει τους κατάλληλους χώρους, με τις κατάλληλες υποδομές για να υποδεχτεί τον αυξημένο όγκο νηπίων, που θα προκύπταν από αυτή. Ταυτόχρονα και παράλληλα, να διεκδικήσει και να απαιτήσει από τις κυβερνήσεις την κατάλληλη χρηματοδότηση αλλά και επάνδρωση των νηπιαγωγείων, να απαιτήσει σχεδιασμό για ανέγερση σύγχρονων και κατάλληλων κτιριακών υποδομών.

Χαρακτηριστικά, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε 4 σχετικές ερωτήσεις προς την Δημοτική Αρχή για το θέμα αυτό, με την τελευταία να λαμβάνει χώρα την 18η Μαϊου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί ο κ. Δήμαρχος, ούτε λίγο ούτε πολύ, επιβεβαίωσε ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο.

Μετά την απραξία 2 ετών στο ζήτημα αυτό, η δημοτική αρχή, στο παρά πέντε προσπαθεί να επιτάξει αναγκαίους χώρους δημοτικών σχολείων (για παράδειγμα σε 1ο -12ο, σε 3ο-4ο και 90 ) ή και ακατάλληλους χώρους των νηπιαγωγείων για να στεγάσει τα τμήματα που προκύπτουν από τις αυξημένες εγγραφές, γεγονός αφενός επικίνδυνο για τα παιδιά του νηπιαγωγείου, αφετέρου ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την λειτουργία των δημοτικών σχολείων.

Πρόκειται για κινήσεις και μεθοδεύσεις οι οποίες θα μας βρουν καθαρά απέναντι, μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Ερωτούνται οι κ. Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Παιδείας, τι μέτρα θα λάβουν ώστε :

 Την 1η Σεπτέμβρη να έχουν διασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις, για την έναρξη της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στο Δήμο Γαλατσίου, χωρίς αναβολή και χωρίς επιβάρυνση των Δημοτικών Σχολείων. 

 Να μην υπάρξει κανένας αποκλεισμός νηπίου.

 Να διεκδικήσει ο Δήμος από το Υπουργείο και την κυβέρνηση να χρηματοδοτηθεί γενναία η υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής ώστε να ισχύσει καθολικά, με αναβαθμισμένους και σύγχρονους όρους

 Να διεκδικήσει ο Δήμος από το Υπουργείο και την κυβέρνηση να σχεδιαστεί ολοκληρωμένα, με κρατική χρηματοδότηση η ανέγερση νέων σύγχρονων, ασφαλών νηπιαγωγείων, με όλους τους απαιτούμενους χώρους, υποδομές και μέσα.

 Να πιέσει ο Δήμος το Υπουργείο και την κυβέρνηση ώστε να προσληφθεί όλο το μόνιμο, αναγκαίο προσωπικό (παιδαγωγικό, ειδικό παιδαγωγικό, βοηθητικό, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας), ώστε η παιδαγωγική λειτουργία να υπηρετείται ολόπλευρα από το ανάλογο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.

Καλούμε τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον κ. Δήμαρχο, να φέρουν άμεσα εντός ημερήσιας διάταξης το θέμα της Δίχρονης Προσχολικής αγωγής προς συζήτηση. Συγκεκριμένα, προτείνουμε να συζητηθεί την Δευτέρα 22/6, όπου προγραμματίζεται συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

 

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

 

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος

 

ΥΓ. 

Ο Σύλλογος ΠΕ η Αθηνά καταγγέλλει το Δήμο Γαλατσίου, ότι επιτάσσει αίθουσες και χώρους δημοτικών σχολείων, για να στεγάσει  τμήματα  νηπιαγωγείων που προκύπτουν από τις αυξημένες εγγραφές.λόγω της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Διαβάστε περισσότερα στο ΑlfaVita

 

Η Δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου" με ανακοίνωσή της και με αφορμή την φωτιά που εκδηλώθηκε δίπλα στο Άλσος Βεϊκου, καλεί τη δημοτική αρχή να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπόλοιπη αντιπυρική περίοδο που κατά βάση είναι μπροστά μας. Να διεκδικήσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση, να πιέσει και να συνεργαστεί με τη δασική και την πυροσβεστική υπηρεσία. 

Ούτε ένας μήνας δεν έχει περάσει από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Μαΐου, όπου συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την αντιπυρική περίοδο και τα απαραίτητα μέτρα που θα έπρεπε να παρθούν. 

Αναφέραμε τότε, ότι «Η αντιπυρική περίοδος για το 2020 έχει ήδη ξεκινήσει» και πως «η προετοιμασία για την καλοκαιρινή περίοδο αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και δεν πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα εν μέσω πανδημίας.»

 Αναδείξαμε:

1. Ότι ο νέος σχεδιασμός για την Πολιτική Προστασία που αποτυπώνεται στο Νόμο 4662/2020 δεν προμηνύει, την κατάλληλη και ανάλογη προετοιμασία,

2. Ότι υπάρχουν στοιχεία που μας ανησυχούν έντονα, όπως για παράδειγμα οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για το 2020, που αφορούν το Πυροσβεστικό Σώμα που ασφυκτιά από τεράστιες ελλείψεις σε όλους τους τομείς, λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης.

3. Ότι το κονδύλι των 28.800 ευρώ που έχει διατεθεί, για τη λήψη των μέτρων για την αντιπυρική περίοδο, είναι αμφίβολο αν επαρκεί για να καλύψει πλήρως την προστασία των δασικών περιοχών του Δήμου μας

 

Θεωρούμε ότι έπρεπε στην συνεδρίαση της 18ης Μαΐου να έχει απασχολήσει περισσότερο το ζήτημα αυτό που είχαμε θέσει, καθώς οι ελλείψεις και η υποχρηματοδότηση για την πυροπροστασία συνολικά «φωνάζουν» από μακριά, κάτι που δεν έγινε με ευθύνη πρώτα και κύρια της δημοτικής αρχής.

Λιγότερο από ένα μήνα μετά, είχαμε τη φωτιά στο Άλσος Βεϊκου που έκαψε περισσότερα από 5 στρέμματα. Το γεγονός αυτό δεν αναδεικνύει τους δημοτικούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης ούτε σε μέντιουμ, ούτε σε μάντεις κακών. Τους αναδεικνύει, όπως και όλο το λαό, θεατές στο ίδιο έργο!

Καλούμε τη δημοτική αρχή να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπόλοιπη αντιπυρική περίοδο που κατά βάση είναι μπροστά μας. Να διεκδικήσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση, να πιέσει και να συνεργαστεί με τη δασική και την πυροσβεστική υπηρεσία.

Καλούμε όμως πρώτα και κύρια τον λαό της περιοχής μας, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, την νεολαία, με αποφασιστικότητα να αντιπαρατεθούν με την αντιπεριβαλλοντική πολιτική των ΕΕ – κεφαλαίου – κυβερνήσεων – αστικών κόμματων παλεύοντας για άμεσα ζητήματα, σήμερα, που επείγει η αντιμετώπιση και η λύση τους, όπως :

-Να καταργηθούν όλοι οι αντι-δασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.

-Να καταργηθεί στο σύνολο του ο Νόμος 4662/2020 με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού και άλλες διατάξεις»

-Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού, της πυροπροστασίας και της πολιτικής προστασίας με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων .

-Να γίνει αύξηση του μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας, πυροσβεστική, δασική υπηρεσία, τομέας υγείας και φορείς της τοπικής διοίκησης, με σαφή διαχωρισμό των αναγκών για τις προσλήψεις στο Π.Σ. σε επιχειρησιακό και διοικητικό προσωπικό.

- Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς.

-Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εθνικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσο, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος

 

Η Δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου, με ανακοίνωσή της ,εκφράζει την ανησυχία της και ζητά τα   αναγκαία παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. 

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ

Την Δευτέρα 1/6 άνοιξαν τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία με ανεπαρκές προσωπικό καθαριότητας, ενώ αν μια φορά ήταν αναγκαία η λήψη μέτρων για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, πόσο μάλλον για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία που τα μέτρα θα πρέπει να είναι πολλαπλάσια. Η πρόθεση της κυβέρνησης να προτάξει την “ατομική ευθύνη” ακόμη και για την επιστροφή των μαθητών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δείχνει ότι η παρακολούθηση των μαθημάτων αφήνεται στην κρίση της κάθε οικογένειας, μακριά από την υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης. 

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες, τις διεκδικήσεις, τις πρακτικές προτάσεις που καταθέτουν εδώ και βδομάδες οι φορείς των γονιών και των εκπαιδευτικών, για το άνοιγμα των σχολείων.

Συγκεκριμένα:

Δεν έχει πάρει μέτρα για να λύσει το φλέγον ζήτημα της καθαριότητας στα σχολεία, το οποίο αναθέτει γι' ακόμα μια φορά στους δήμους, αφήνοντας τουλάχιστον ερωτηματικά σε σχέση με τα ωράρια και τις συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα. Η πληροφόρηση που υπάρχει για τον Δήμο μας, για 2 καθαρίστριες με 4ωρό ανά δημοτικό, εφόσον επαληθευτεί είναι τουλάχιστον, δηλώνει το λιγότερο μεγάλη ανεπάρκεια για την περίοδο και τις καταστάσεις που βιώνουμε.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη στο πώς θα καλυφτούν τα κενά από τις αναγκαίες εξαιρέσεις ευπαθών ομάδων από την εκπαιδευτική συνέχεια, ειδικά στην περίπτωση των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων, που κατά βάση η διδασκαλία είναι μονοπρόσωπη.

Η συνεχιζόμενη αναστολή λειτουργίας των ολοήμερων τμημάτων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά σε αυτά, ενώ θα πρέπει να λυθεί άμεσα το ζήτημα με τα σχολικά γεύματα, που υπήρχε και πριν την περίοδο της καραντίνας.

Εδώ και τώρα χρειάζεται, χωρίς καθυστέρηση και με ευθύνη του κράτους και του δήμου:

- Να πληρούνται όλες οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Αυτό σημαίνει: Ότι παρέχονται δωρεάν με κρατική ευθύνη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, κ.ά.). Ότι άμεσα προσλαμβάνεται προσωπικό με αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος για καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Ότι πραγματοποιούνται με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών μαζικά τεστ.

- Να προστατευτούν ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες. Αυτό σημαίνει: Ότι λαμβάνονται μέτρα προστασίας των εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ακόμα και με παροχή ειδικής άδειας. Ότι με ιδιαίτερο τρόπο συνεχίζεται η μαθησιακή διαδικασία για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

- Να μην αντιμετωπίζεται με ημίμετρα η αναγκαία μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Απαιτείται τώρα συνολικός επανασχεδιασμός. Δεν μπορεί η εκπαιδευτική διαδικασία να ξεκινήσει το Σεπτέμβρη με εκ περιτροπής διδασκαλία. Αυτό σημαίνει: Ότι ξεκινούν από σήμερα διαδικασίες μαζικών μόνιμων διορισμών, τουλάχιστον των χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται τώρα στα σχολεία. Ότι άμεσα σχεδιάζεται πλάνο ανεύρεσης χώρων, ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων, ακόμα και άμεσων αναγκαίων επινοικιάσεων κατάλληλων χώρων. Ότι άμεσα ξανανοίγουν όλα τα σχολεία που είτε καταργήθηκαν, είτε συγχωνεύτηκαν διαδοχικά από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

- Να ληφθούν όλα τα αναγκαία παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Αυτό σημαίνει: Ότι με κρατική ευθύνη αντιμετωπίζονται η ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών με τους αναγκαίους ειδικούς. Ότι επεκτείνονται άμεσα οι δομές ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης για τους μαθητές που το χρειάζονται. Ότι δημιουργούνται δημόσιες και δωρεάν δομές ουσιαστικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου.

- Τα μέτρα για την εκ περιτροπής λειτουργία των των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θέτουν άμεσα την αναγκαιότητα: Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων γονιών (ειδικά στον ιδιωτικό τομέα) που αναγκάζονται να μείνουν σπίτι είτε για να κρατήσουν τα παιδιά τους, λόγω του ότι αυτά ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είτε γιατί υπάρχουν στο σπίτι άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσει η παροχή άδειας ειδικού σκοπού, χωρίς καμία αφαίρεση κανονικής άδειας.

- Να μην κλείσουν τα ολοήμερα τμήματα. Άμεσα να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα για τη στελέχωσή τους και για τη λειτουργία τους. Να υπάρξει πρόνοια για τα σχολικά γεύματα.

- Άμεσα να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των νηπιαγωγείων ενόψει της εφαρμογής υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τον Δήμο παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Απευθυνόμαστε στους γονείς, στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς: Τώρα είναι η ώρα να υπάρξει οργάνωση και διεκδίκηση για τα ζητήματα που τίθενται παραπάνω, τα οποία χτυπούν καμπανάκι συναγερμού για τη λειτουργία των σχολείων από τον Σεπτέμβρη. Τότε που τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν για όλα τα παιδιά κι όχι να συνεχίζεται η εκ περιτροπής φοίτησή τους. Τότε που δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κοντέινερ, υπόγειες αίθουσες και μικρές αυλές. Τότε που θα πρέπει να γίνει πλήρης αναπλήρωση της ύλης που χάθηκε για όλους, που θα πρέπει όλοι οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί να είναι στις θέσεις τους από την πρώτη μέρα. Όλα αυτά απαιτούν γενναία χρηματοδότηση και ουσιαστικό επανασχεδιασμό, με γνώμονα όμως τις ανάγκες των μαθητών και τη στήριξη των σχολείων και του έργου των εκπαιδευτικών.

 

 Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου    30/5/2020