e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

H Ελένη Αυλωνίτου  και τρεις ακόμα βουλευτές του Σύριζα κατέθεσαν  κοινοβουλευτική ερώτηση  προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών - Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την Ηχορύπανση σε αστικό περιβάλλον από την συνεχή λειτουργία κλιματιστικών σταθμευμένων τρόλλεϋ στην αφετηρία στην οδό Παπαφλέσσα στο Γαλάτσι.
Ζητούν επίσης την μεταφορά της αφετηρίας των γραμμών 5 και 14 από την οδό Παπαφλέσσα  στην λεωφόρο Βεΐκου, είτε στο ύψος του Δημοτικού Γυμναστηρίου “Βασίλης Παπαδιονυσίου” είτε στο ύψος του Παλαί (Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου);

 

Αθήνα, 9/10/2017

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

 

- Υποδομών και Μεταφορών

- Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Θέμα: Ηχορύπανση σε αστικό περιβάλλον από την συνεχή λειτουργία κλιματιστικών σταθμευμένων τρόλλεϋ σε αφετηρία στην οδό Παπαφλέσσα στο Γαλάτσι

 Στην αφετηρία των τρόλλεϋ των γραμμών 5 και 14, στην οδό Παπαφλέσσα στο Γαλάτσι, η συνεχής λειτουργία των κλιματιστικών μηχανημάτων των σταθμευμένων τρόλλεϋ κατά την παραμονή τους στην αφετηρία δημιουργεί συνεχή και υπερβολική ηχορύπανση στα διαμερίσματα των γύρω πολυκατοικιών, που καθιστά την διαβίωση των περιοίκων στα σπίτια τους προβληματική.

 

Συγκεκριμένα φέτος το καλοκαίρι μετρήθηκε ο μέσος θόρυβος ενός τρόλλεϋ μέσα σε δωμάτιο του δευτέρου ορόφου στα 55.5 dbA και στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου στα 66.6 dbA, σε περιοχή με μέσο περιβαλλοντικό θόρυβο χωρίς τρόλλεϋ στα 45.7 dbA. Αντιστοίχως ο μέσος θόρυβος ενός τρόλλεϋ μέσα σε δωμάτιο του τετάρτου ορόφου μετρήθηκε στα 52.6 dbA και στο μπαλκόνι του τετάρτου ορόφου στα 62.4 dbA. Επισημαίνεται ότι η αύξηση του θορύβου κατά 3 db αντιστοιχεί σε διπλασιασμό του θορύβου στο ανθρώπινο αυτί!

 

Σημειώνεται ότι αυτά τα ύψη θορύβου είναι συνεχή σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ στην αφετηρία της οδού Παπαφλέσσα βρίσκονται συνήθως σταθμευμένα 3 – 5 τρόλλεϋ ανά πάσα στιγμή, όλα με τα κλιματιστικά τους σε συνεχή λειτουργία.

 

Σημειώνεται ακόμα ότι η “ΟΔΗΓΙΑ 2002/49/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ” ορίζει ως όριο όχλησης του δείκτη θορύβου ημέρας-βραδιού-νύχτας (Lden) τα 55 db και του δείκτη θορύβου νυκτός (Lnight) τα 50 db, όρια που υπερβαίνονται στην αφετηρία τρόλλεϋ της οδού Παπαφλέσσα.

 

Κατόπιν τούτων προκύπτει επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ηχορύπανσης που προκαλούν τα τρόλλεϋ στην αφετηρία της οδού Παπαφλέσσα, είτε με την μείωση του θορύβου των κλιματιστικών των τρόλλεϋ, είτε με την μεταφορά των δύο αφετηριών.

 

Μεταφορά των δύο αφετηριών σε χώρο κοντά στο σημερινό τέρμα, που να μην περιβάλλεται από πολυκατοικίες και που να εξυπηρετεί υπαρκτές ανάγκες μετακίνησης των πολιτών που δεν καλύπτονται σήμερα υπάρχει επί της λεωφόρου Βεΐκου, είτε στο ύψος του Δημοτικού Γυμναστηρίου “Βασίλης Παπαδιονυσίου” είτε στο ύψος του Παλαί (Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου).

 

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

 

1. Τι προβλέπεται να γίνει με την ηχορύπανση που προκαλούν τα κλιματιστικά των μέσων μαζικής μεταφοράς μέσα στην πόλη, και ιδιαίτερα στις αφετηρίες, όπου παραμένουν σε λειτουργία ακίνητα επί πολύ χρόνο;

 

2. Υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς της διπλής αφετηρίας των γραμμών 5 και 14 από την οδό Παπαφλέσσα στο Γαλάτσι στην λεωφόρο Βεΐκου, είτε στο ύψος του Δημοτικού Γυμναστηρίου “Βασίλης Παπαδιονυσίου” είτε στο ύψος του Παλαί (Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου);

 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αυλωνίτου Βασιλείου Ελένη

Δημαράς Θεοδώρου Γεώργιος

Μιχελογιαννάκης Δημητρίου Ιωάννης

Τσόγκας Παύλου Γεώργιος

Η Δημοτική Κίνηση  Λαϊκή Σσπείρωση ,με αφορμή  πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του “Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Γαλατσίου” με την οποία το γήπεδο ποδοσφαίρου παραχωρείται για αρκετές ώρες μέσα στο Σ/Κ στην ΠΑΕ ΑΕΚ, για τις ανάγκες διεξαγωγής των εντός έδρας αγώνων των ομάδων της Κ20, Κ17 και Κ15.,καταγγέλλει την εμπορευματοποίηση του Άλσους Βεϊκου.

 

ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

 

Η παρούσα διοίκηση του Δήμου, συνεχίζοντας την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ανταποδοτικότητας που πιστά υπηρέτησαν και οι προηγούμενες διοικήσεις, προχωράει με γοργούς ρυθμούς στην εμπορευματοποίηση του Άλσους Βεϊκού και των εγκαταστάσεων που αυτό περιλαμβάνει.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή μας για το γήπεδο ποδοσφαίρου, βασιζόμενοι σε φερόμενες δηλώσεις του κ.Δημάρχου, προειδοποιήσαμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής για προσπάθεια δημιουργίας κλίματος με σκοπό την επιβολή “κάρτας εισόδου” (χαράτσι το ονομάσαμε εμείς πιο ξεκάθαρα) σε όποιον θέλει να αθληθεί εντός του σταδίου. Αποκαλύψαμε δηλαδή την προσπάθεια λειτουργίας του γηπέδου με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη των λαϊκών στρωμάτων της ευρύτερης περιοχής για να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χώρους άθλησης. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που συμβαίνει και στο κολυμβητήριο, όπου το δικαίωμα στην κολύμβηση έχει συγκεκριμένο χρηματικό αντίτιμο.

Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι οι εγκαταστάσεις του ΠΑΛΑΙ έχουν γίνει πλέον μόνιμες εγκαταστάσεις συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού, ενώ το καλοκαίρι υπήρξε αυθαίρετη και απαράδεκτη απόφαση (τόσο στον τρόπο όσο και στην ουσία), για δέσμευση-ενοικίαση του θεάτρου του Άλσους για τις ανάγκες τηλεοπτικού προγράμματος του ίδιου τηλεοπτικού σταθμού (ΣΚΑΙ). Ματαιώνοντας επιπλέον, ήδη προγραμματισμένες εκδηλώσεις..

Τελευταία πράξη στο ολοένα και κλιμακoύμενο βάθεμα της εμπορευματοποίησης του Άλσους, αποτελεί η πρόσφατη απόφαση (κατά πλειοψηφία)του ΔΣ του “Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Γαλατσίου” με την οποία το γήπεδο ποδοσφαίρου παραχωρείται για αρκετές ώρες μέσα στο Σ/Κ στην ΠΑΕ ΑΕΚ, για τις ανάγκες διεξαγωγής των εντός έδρας αγώνων των ομάδων της Κ20, Κ17 και Κ15. Επιπλέον, όλο και πληθαίνουν οι αναφορές που μας έρχονται από αθλητικά σωματεία, ότι συζητιούνται αντίστοιχες παραχωρήσεις και σε άλλες ομάδες, ενώ με αντίστοιχη απόφαση παραχωρούνται στο τμήμα πόλο της ΑΕΚ, τέσσερις (4) διάδρομοι του κολυμβητηρίου για κάποιες ώρες τις έξι μέρες της εβδομάδας.

Ο Δήμος Γαλατσίου για την παραχώρηση του γηπέδου ποδοσφαίρου δέχεται ως “αντάλλαγμα” την εγκατάσταση της πυροπροστασίας, όπως επίσης και “διευκολύνσεις” στην διαδικασία έκδοσης της άδειας λειτουργίας του σταδίου (όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού). Οι διάδρομοι του κολυμβητηρίου μισθώνονται κανονικά. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι η συμφωνία μεταξύ Δήμου και ΠΑΕ ΑΕΚ έχει κλείσει πριν την αντίστοιχη απόφαση του Δ.Σ. του νομικού προσώπου, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. 

Με την παραχώρηση στην ΠΑΕ ΑΕΚ, πρακτικά “πατάνε πόδι” στις αθλητικές εγκαταστάσεις οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες. Σε ένα γήπεδο που κατά γενική ομολογία δεν αρκεί από άποψη χρόνου για να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών των αθλητικών σωματείων της πόλης μας, η απόφαση παραχώρησης χρόνου στην ΠΑΕ ΑΕΚ, και σε όποια άλλη ΠΑΕ μπορεί να εμφανιστεί, δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στα αθλητικά σωματεία. Για παράδειγμα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα εντός έδρας παιχνίδια των ομάδων της περιοχής τα οποία σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αναζητούν έδρα σε άλλη περιοχή και να επιβαρύνονται έτσι με επιπλέον έξοδα. Ταυτόχρονα, από την στιγμή που έγινε η αρχή για τους αγώνες τα Σ/Κ, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι στο μέλλον δεν θα δοθούν αντίστοιχα και ώρες προπονήσεων τις καθημερινές.

Η τελευταία αυτή πράξη στο γήπεδο ποδοσφαίρου, σε συνδυασμό με την πρόθεση(?) της διοίκησης για επιβολή αντιτίμου για την είσοδο στο γήπεδο, αναδεικνύει την κατεύθυνση της Δημοτικής Αρχής για λειτουργία του σταδίου ποδοσφαίρου με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση, ο συνδυασμός του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου, καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να αντιταχθούν και να αντιπαλέψουν την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των δομών της περιοχής μας. Πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ και το ντόπιο κεφάλαιο και που με συνέπεια υπηρέτησαν και υπηρετούν τόσο οι προηγούμενες όσο και η νυν διοίκηση του Δήμου Γαλατσίου. Πολιτική που έρχεται σε κόντρα με τα συμφέροντα των εργαζομένων και εξυπηρετεί τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων μετατρέποντας όλες τις λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα σε εμπόρευμα.

Δηλώνουμε ότι διαφωνούμε κάθετα με την παραχώρηση-ενοικίαση του γηπέδου και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων σε Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ, ΚΑΕ κλπ). 

Διεκδικούμε όλοι οι χώροι άθλησης να είναι προσβάσιμοι στον λαό της περιοχής μας δωρεάν. 

Διεκδικούμε χρηματοδότηση για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της περιοχής, τα οποία προσπαθούν σε δύσκολες συνθήκες να συμβάλουν στην αθλητική διαπαιδαγώγηση της νεολαίας. 

Διεκδικούμε επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος για την συντήρηση και λειτουργία του ΠΑΛΑΙ ως χώρος άθλησης και δημιουργίας για τον λαό και την νεολαία του Γαλατσίου και των γύρω περιοχών. Και όχι για τις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών – καναλαρχών. Εξάλλου, γνωρίζοντας πλέον η Δημοτική Αρχή το κόστος των λειτουργικών αναγκών του ΠΑΛΑΙ, μπορεί πλέον να διεκδικήσει συγκεκριμένη χρηματοδότηση από το κράτος.

 

Για την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

 

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Χάρης Βουρδουμπάς

 

Με Δελτίο Τύπου,ο Σύριζα Γαλατσίου, επιτίθεται στην Δημοτική Αρχή,για την απόφασή της να παραχωρήσει το Άλσος Βέϊκου στον ΣΚΑΙ, για την πραγματοποίηση του τελικού του  τηλεοπτικού παιχνιδιού Survivor 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ 

Η πρόσφατη ενέργεια της δημοτικής αρχής της πόλης μας να παραχωρήσει το Άλσος με το υπαίθριο θέατρο, από 29.6 έως 6.7, στον ΣΚΑΪ/Σερβάιβορ εκτοπίζοντας προγραμματισμένες από καιρό εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων εκείνη του Συλλόγου «Δράση για την Κοινωνία τον Πολιτισμό και την Ποιότητα Ζωής» σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», αποτελεί άλλο ένα δείγμα της νοοτροπίας, της ιεράρχησης αξιών και του τρόπου λειτουργίας του δημάρχου και της παράταξής του.

Στη συνέχεια των όσων έπραξε με το Παλαί, το “X-Factor”, τα λοιπά τηλεοπτικά σόου και τα ιδιωτικά πρωταθλήματα, με αγνόηση ομόφωνων αποφάσεων δημοτικών συμβουλίων -και του παρόντος του Γαλατσίου, προχωρεί τώρα στη νέα εκμίσθωση:

• φιλοξενώντας ένα τηλεοπτικό υποπροϊόν, που μόνο τον ανθρωπισμό και τον πολιτισμό δεν υπηρετεί

• προτάσσοντας το συγκεκριμένο τηλεοπτικό αντιπαιδαγωγικό «θέαμα», έναντι συλλογικών πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης

• αγνοώντας το δημοτικό συμβούλιο και τους θιγόμενους φορείς.

Η επίκληση του, όχι σημαντικού, οφέλους και η εκ των υστέρων πρόταση για άλλες ημερομηνίες των «εκτοπιζόμενων» απλώς χειροτερεύει την εικόνα για το πώς αξιολογεί η δημοτική αρχή τον πολιτισμό και τη δημοκρατία. Πρέπει επιτέλους ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του να σεβαστούν τις αξίες αυτές και τους πολίτες, ιδιαίτερα τους ενεργούς, της πόλης μας. 

   Γαλάτσι 14/7/2017

 

Δ. Σκούντζος                 Ν. Χωριανόπουλος

Συντονιστής                 Αναπλ. Συντονιστής