e-Galatsi

σερφάροντας στο ΓαλάτσιΟ Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος υποδέχθηκε στο γραφείο του, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, την πρώην Περιφερειάρχη Αττικής, κα. Ρένα Δούρου, με την οποία υπάρχει διαχρονική, εξαιρετική συνεργασία.

Στο πλαίσιο της συνάντησής τους αναφέρθηκαν στα επικείμενα έργα που θα υλοποιηθούν στο Γαλάτσι και στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Άλσος Βεϊκου και τον περιβάλλοντα χώρο της Ομορφοκκλησιάς, ώστε να επιθεωρήσουν τα δυο από τα σπουδαιότερα έργα του Δήμου Γαλατσίου, τα οποία είχαν χρηματοδοτηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Ειδικότερα, επιθεώρησαν το έργο της ανακατασκευής του στίβου και γηπέδου ποδοσφαίρου στο Άλσος Βεΐκου, καθώς και την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου της Ομορφοκκλησιάς.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης της κας. Δούρου παρούσα ήταν η επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου και Δημοτική Σύμβουλος, κα. Αγγελική Σαπουνά, ο Δημοτικός Σύμβουλος ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Χωριανόπουλος, καθώς και μέλη της Τοπικής Οργάνωσης Γαλατσίου ΣΥΡΙΖΑ.

 

 Με ανακοίνωσή  του,το ΚΚΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια απόφαση του Αρείου Πάγου ,που έκρινε τελεσίδικα ως ιδιωτικό ,οικόπεδο έκτασης 702τμ  εντός του ευρύτερου «Κτήματος Βέικου».

Για την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για το «Κτήμα Βέικου»

Με την απόφαση 1591/2021 ο Άρειος Πάγος έκρινε τελεσίδικα ως ιδιωτικό οικόπεδο έκτασης 702 τ.μ. εντός του ευρύτερου «Κτήματος Βέικου».

Πρόκειται για μια σοβαρή και επικίνδυνη εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για πιθανές νέες αρνητικές εξελίξεις σε βάρος των δημόσιων και δασικών - αναδασωτέων χώρων μιας τεράστιας περιοχής και πιο συγκεκριμένα της περιοχής που περιλαμβάνεται στο ευρύτερο «Κτήμα Βέικου» έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων!

Από το σκεπτικό της απόφασης φαίνονται καθαρά οι τεράστιες διαχρονικές ευθύνες του αστικού κράτους, κεντρικού και τοπικού (βλέπε δημοτικές και περιφερειακές αρχές), που δεν πήραν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να κατοχυρώσουν το «Κτήμα Βέικου» ως δημόσια γη.

Καλούμε τη νεολαία και το λαό της περιοχής να είναι σε επαγρύπνηση ώστε με τον μαζικό τους αγώνα να αποτρέψουν νέες αρνητικές εξελίξεις στις εκτάσεις του «Κτήματος Βέικου» που αποτελεί έναν πνεύμονα πρασίνου με τεράστια σημασία για όλη την ευρύτερη περιοχή, να προστατέψουν το ίδιο το Άλσος που εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους για αναψυχή, ψυχαγωγία και άθληση. Να απαιτήσουν από το κράτος, την περιφέρεια και τις δημοτικές αρχές να πάρουν άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση των δημόσιων και δασικών – αναδασωτέων εκτάσεων από όσους τις εποφθαλμιούν

 


Τομεακή Οργάνωση Βορειοδυτικής Αττικής

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 2-8-2022, δεν πέρασε το ψήφισμα  της Λαϊκής Συσπείρωσης, κατά της διάταξης  του Υπουργείου Εσωτερικών, που ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να θέτει στα δημοτικά συμβούλια θέματα προ ημερησίας διάταξης...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 5-7-2022, συζητήθηκε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά για την άθλια διάταξη που προώθησε το Υπουργείο Εσωτερικών, για την κατάργηση του δικαιώματος της αντιπολίτευσης να θέτει στα δημοτικά συμβούλια θέματα προ ημερησίας διάταξης, επιδιώκοντας ουσιαστικά να φιμώσουν όσους αντιδρούν με την κυρίαρχη πολιτική. Όχι μόνο τις δημοτικές παρατάξεις, αλλά και τους μαζικούς φορείς που πολλές φορές παρεμβαίνουν με ανακοινώσεις τους για ζητήματα που αφορούν τον λαό της περιοχής.

Στη συζήτηση αυτή, η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε μέσω του κ. Δημάρχου, ότι δεν θα εφαρμοστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου η εν λόγω διάταξη και ότι θα υπάρχει δυνατότητα να τίθενται προ ημερησίας θέματα όπως γινόταν μέχρι τώρα. Εξάλλου, όσοι παρακολουθούν συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, γνωρίζουν ότι μερικά από τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν την περιοχής μας, συζητούνται βάσει των προ ημερήσιάς θεμάτων που τίθενται.

Η κυβέρνηση τελικά, προσπαθώντας να παγιδέψει τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ψήφισε τη διάταξη με κάποιες τροποποιήσεις, βάζοντας σαφώς εμπόδια στη συζήτηση των προ ημερησίας θεμάτων.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, η Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου κατέθεσε στη συνεδρίαση της 2-8-2002 σχέδιο ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να παρθεί ομόφωνη απόφαση καταδίκης της εν λόγω διάταξης και να ζητηθεί από την κυβέρνηση η απόσυρσή της.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, η Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου κατέθεσε στη συνεδρίαση της 2-8-2002 σχέδιο ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με το ζήτημα αυτό, το οποίο ανέφερε :

«Η Κυβέρνηση αρχικά εισηγήθηκε την κατάργηση της δυνατότητας του συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης να θέτει θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης για να μην διαταράσσεται δήθεν η εύρυθμη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Στη συνεχεία η κυβέρνηση προσπάθησε να «παγιδέψει» τις αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει η σχετική διάταξη με τροπολογία. Η διάταξη που τελικά ψηφίστηκε προβλέπει ότι 48 ώρες πριν την πρόσκληση για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι επικεφαλής των παρατάξεων θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα να συμπεριληφθεί κάποιο θέμα στην ημερήσια διάταξη και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα αποφασίζει αν αυτό θα συμπεριληφθεί ή όχι. Αν γίνει αποδεκτό από τον πρόεδρο, θα συζητείται κανονικά. Αν όχι, θα αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο αν θα συζητήσει τα θέματα αυτά, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης, ή αν θα τα αναβάλει και θα γίνει ειδική έκτακτη συνεδρίαση σε 15 μέρες.

Και με τη νέα διάταξη παραμένει η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης να φιμώσει τη φωνή των τοπικών κοινωνιών. Στην ουσία υποβιβάζεται η αξία της συζήτησης των προ ημερησίας διάταξης θεμάτων και παρεμποδίζεται η παρέμβαση των μαζικών φορέων. Τόσο η αρχική ρύθμιση όσο και η τροποποιημένη κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου ζητάει την απόσυρση της ισχύουσας διάταξης και να διατηρηθεί το δικαίωμα των δημοτικών παρατάξεων να θέτουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων».

Τελικά το ψήφισμα αυτό ήταν αρκετό για να πέσουν οι μάσκες!

Η πλειοψηφούσα παράταξη της δημοτικής αρχής Μαρκόπουλου (ΝΔ), αφού πρώτα ο κ.Δήμαρχος ανέφερε ότι βελτιώθηκε τελικά η διάταξη, ανακοίνωσε ότι απέχει από την ψηφοφορία. Μόλις όμως ενημερώθηκαν ότι με τη στάση αυτή της πλειοψηφίας, το ψήφισμα θα περάσει, τελικά το καταψήφισαν! Τόση πρεμούρα για να μην υπάρξει εναντίωση στην προσπάθεια φίμωσης σε όσους αντιδρούν στην αντιλαϊκή πολιτική, στη φωνή των ίδιων των τοπικών κοινωνιών!

Ενδεικτική όμως ήταν και η στάση των άλλων δυνάμεων, οι οποίες απείχαν από την ψηφοφορία, υπερασπίζοντας ουσιαστικά την διάταξη της κυβέρνησης, με εξαίρεση την παράταξη «Γαλάτσι ο Τόπος μου» η οποία υπερψήφισε το ψήφισμα.

Και  η παράταξη «Γαλάτσι Ζούμε Εδώ» του κ.Ζώμπου που πρόσκειται στη ΝΔ.

Και  ς παράταξη «Γαλάτσι του Αύριο» της κ.Ζέρβα (πρώην μέλος ΠΑΣΟΚ, πρώην μέλος ΣΥΡΙΖΑ, νυν (?) μέλος ΠΑΣΟΚ).

Και η παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Γαλάτσι Από Κοινού», οι δημοτικοί σύμβουλοι της οποίας, χωρίς καμία αιτιολόγηση, δεν τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος, βάζοντας έτσι κι εκείνοι με τη σειρά τους πλάτη στην αντιλαϊκή, άδικη και αντιδημοκρατική αυτή νομοθετική ρύθμιση!

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου, αφενός καλούμε το λαό της πόλης μας να βγάλει συμπεράσματα από την στάση της κάθε πολιτικής δύναμης και να μην συμβιβαστεί με την προσπάθεια υποβολής σιγής νεκροταφείου στο δημοτικό συμβούλιο, συνολικά στους λαϊκούς αγώνες. Να συνεχίζει να διεκδικεί και να παρεμβαίνει και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τα θέματα που τον «καίνε».

Αφετέρου, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια φίμωσης, οποιαδήποτε προσπάθεια να μη συζητηθούν θέματα προ ημερησίας διάταξης που τίθενται από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, από συλλόγους και φορείς της περιοχής μας, θα μας βρουν απέναντι και δεν θα περάσουν.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος