e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 



Η δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση" με επιστολή παρέμβαση στο  Δημοτικό Συμβούλιο,που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Μαρτίου με τηλεδιάσκεψη,ζητά το άμεσο άνοιγμα του Άλσους Βέϊκου

23/03/2021

 Προς :

1.      Τον κ.Δήμαρχο

2.      Τον κ.Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

3.      Τις κυρίες και κυρίους Δημοτικούς Συμβούλους

 

ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ

 

Για το 3ο κύμα της πανδημίας, την μεγάλη έξαρση δηλαδή των κρουσμάτων πανελλαδικά, με αποτύπωμα και στον δήμο μας, δεν ευθύνεται ο.. συνωστισμός στο Άλσος Βεϊκου. Αφενός γιατί αυτό παραμένει κλειστό εδώ και μήνες, με απόφαση του κ. Δημάρχου, αφετέρου γιατί δεν υπάρχει κάποιο επιστημονικό δεδομένο που να υποστηρίζει ότι σε έναν εξαιρετικά μεγάλο ανοικτό χώρο, δεν πρέπει να κυκλοφορεί και να αθλείται κόσμος, τηρώντας φυσικά τα μέτρα ασφαλείας. (μάσκες, αποστάσεις κλπ).

Αντιθέτως, οι κρίσιμες στιγμές που ζει τις τελευταίες ημέρες ο λαός μας, είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζεται, από την έναρξη της πανδημίας, αφού κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί για την προστασία της υγείας του λαού. Η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι για την κυβέρνηση «πεταμένα λεφτά», την ίδια στιγμή που δίνονται δισ. σε μεγαλοεπιχειρηματίες, καναλάρχες και εφοπλιστές.

Η Δημοτική Αρχή κινείται στην ίδια λογική με την κυβέρνηση, αναμασά την καραμέλα της κυβέρνησης στην επίκληση της ατομικής ευθύνης (η οποία βεβαίως και υπάρχει) και καταδεικνύει ότι στα δύσκολα της πανδημίας η μόνη λύση είναι η χρήση μάσκας και το "μένουμε σπίτι".

Η χρόνια κρατική πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δήμων, την οποία και η σημερινή διοίκηση όπως και οι προηγούμενες έχουν στηρίξει και υπερασπιστεί, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για το γεγονός ότι στερείται από τον Γαλατσιώτικο λαό αυτές τις δύσκολες στιγμές ένας τόσο μεγάλος χώρος πρασίνου – αναψυχής, για να μπορεί να «ξεσκάσει», να αθληθεί, να παίξουν τα παιδιά του, στο όνομα του ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί το ασφαλές άνοιγμα του Άλσους.

Καλούμε την Δημοτική Αρχή να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να ανοίξει το Άλσος Βεϊκου άμεσα.

Τέτοια μέτρα ενδεικτικά, θα μπορούσαν να είναι :

1.    Παρουσία προσωπικού στις πύλες εισόδου καθ’ όλη τη διάρκεια που παραμένει ανοικτό προς το κοινό, το οποίο θα εξασφαλίζει ότι οι εισερχόμενοι φοράνε μάσκες.

2.    Την εξασφάλιση μη λειτουργίας των οργάνων γυμναστικής, για το διάστημα αυτό.

3.    Για τον στίβο στο γήπεδο ποδοσφαίρου, θα μπορούσε να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος με βάση έναν ορισμένο αριθμό αθλούμενων και για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο παραμονής, ώστε να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι αθλούμενοι.

4.    Εγκατάσταση σημείων εντός του άλσους που θα διατίθεται αντισηπτικό χεριών.

5.    Παρουσία ιατρικού – νοσηλευτικού προσωπικού κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε χώρο του Άλσους, κάτι εξάλλου που είναι και πάγια ανάγκη.

6.    Εξασφάλιση εντονότερης καθαριότητας εντός του Άλσους, από την υπηρεσία καθαριότητας, ειδικά στα μέρη που κάθονται οι επισκέπτες (κιόσκια, παγκάκια κλπ)

 

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος

H Δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου" , με αφορμή την αναγγελία  έναρξης εντός Μαϊου,των  έργων του Μετρό στη πόλη μας , επισημαίνει τα κυκλοφοριακά προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο Γαλάτσι και ζητάει μια  μεγάλη και πλήρως τεκμηριωμένη επιστημονικά μελέτη κυκλοφοριακών διαρρυθμίσεων...

 

23/3/2021

Προς :

1.       Τον κ.Δήμαρχο

2.       Τον κ.Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

3.       Τις κυρίες και κυρίους Δημοτικούς Συμβούλους

 

Σχετικά με την επικείμενη έναρξη των πρόδρομων εργασιών του Μετρό

Με δηλώσεις του σε πρόσφατο ρεπορτάζ της ΕΡΤ ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό κ. Ταχιάος προανήγγειλε την εντός του Μάη 2021 έναρξη εκτέλεσης των πρόδρομων εργασιών της κύριας εργολαβίας κατασκευής της Γραμμής 4 στο Γαλάτσι. Στην ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου τον Γενάρη του 2019 (πριν 26 μήνες !) μεταξύ άλλων αναφέραμε για το σοβαρότατο θέμα των κυκλοφοριακών προβλημάτων στην πόλη μας σε όλη την επικείμενη μακρά περίοδο εκτέλεσης των έργων του Μετρό :

« Την περίοδο της κατασκευής αυτού του τόσο σημαντικού για όλο το Λεκανοπέδιο έργου, προβλέπονται εκτεταμένες τόσο σε έκταση όσο και σε διάρκεια κυκλοφοριακές εκτροπές και διαρρυθμίσεις, εντελώς απαραίτητες για την εκτέλεση των εργασιών.

Το Μετρό στο Γαλάτσι αναπτύσσεται κατά μήκος του άξονα Λ.Βεΐκου – Αγ. Γλυκερίας. Δηλαδή κατά μήκος της μεγαλύτερης από τις δύο κύριες συλλεκτήριες αρτηρίες της τοπικής και ταυτόχρονα εξυπηρέτησης της διαμπερούς κυκλοφορίας. Χωρίς να μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, είναι προφανές ότι οποιαδήποτε σοβαρή και μεγάλης διάρκειας κυκλοφοριακή συμφόρηση σε Λ. Βεΐκου και Λ. Γαλατσίου έχει λίγο - πολύ αντίστοιχες επιπτώσεις στην όλη κυκλοφορία βαθιά μέσα στον οικιστικό ιστό του Δήμου.

Σε αυτό συμβάλλουν αποφασιστικά η όλη του, ιστορικά προβληματική, πολεοδόμηση, σε συνδυασμό με:

α) την κεντρική θέση του στο Λεκανοπέδιο που σημαίνει μεγάλη διαμπερή κυκλοφορία,

β) την τοπογραφία της περιοχής και

γ) με την απουσία σοβαρών, από πλευράς κυκλοφοριακής ικανότητας, παρακαμπτήριων αξόνων.

Από αυτή την άποψη, για τη Λαϊκή Συσπείρωση οι κυκλοφοριακές μελέτες της περιόδου εκτέλεσης των έργων δεν είναι ανεκτό να διέπονται από ενδεχόμενες λογικές συμπιεσμένου κόστους, με μοναδική φροντίδα την ασφαλή παράκαμψη των εργοταξιακών χώρων κατά μήκος του έργου και την διευθέτηση των αντίστοιχων ισόπεδων κόμβων. Από εκεί δε και πέρα να μην ασχολούνται με το υπόλοιπο Γαλάτσι στο οποίο «γαία πυρί μειχθήτω».

Η θέση μας είναι ότι, στα πλαίσια των εργολαβιών του Μετρό, απαιτείται να συνταχθούν ολοκληρωμένες κυκλοφοριακές μελέτες που να καλύπτουν το σύνολο της έκτασης του Δήμου. Θα πρέπει επιστημονικά και ολοκληρωμένα να εκτιμούν τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις από την εκτέλεση των έργων στο σύνολο του Δήμου προτείνοντας και τις αντίστοιχες λύσεις τουλάχιστον άμβλυνσης του προβλήματος για όλη την περίοδο εκτέλεσης των έργων. Θα πρέπει να συνταχθούν λαμβάνοντας υπόψη πέραν της ασφαλούς κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων και την ελαχιστοποίηση των συνεπειών για τους επαγγελματίες και εμπόρους και συνολικά για την όλη κοινωνική και οικονομική ζωή στο Δήμο μας.

Καλούμε το λαό του Γαλατσίου να βάλει στο στόχαστρο των διεκδικήσεών του για βελτίωση των όρων ζωής του και την εκπόνηση ολοκληρωμένων για το σύνολο του Δήμου κυκλοφοριακών μελετών για την περίοδο εκτέλεσης των έργων του Μετρό. Μακριά από τους στόχους των ομίλων να αποκομίσουν πρόσθετα υπερκέρδη σε βάρος της ζωής μας. Μακριά από τις συστημικές – κυβερνητικές επιδιώξεις εξυπηρέτησης των στόχων του μεγάλου κεφαλαίου του να συμβιβαζόμαστε διαρκώς και με λιγότερες απαιτήσεις, που συστηματικά καλλιεργούνται, και από όλους τους κομματικούς και αυτοδιοικητικούς εκφραστές τους.»

Πρέπει να τονίσουμε ότι η εργολαβία των πρόδρομων εργασιών θα αναπτυχθεί σε όλα τα  εργοτάξια του κυρίως έργου, με διαφορά φάσης βέβαια λόγω χρονοδιαγράμματος αλλά πάντως σε όλα. Ουσιαστικά θα οριοθετήσει επί εδάφους όλα τα εργοτάξια του έργου και σε ορισμένα η οριοθέτηση – περίφραξη θα παραμείνει μέχρι την έναρξη της κύριας εργολαβίας.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι συνοπτικά:

·         Εδώ και τώρα παρέμβαση και διεκδίκηση, από την Αττικό Μετρό – Υπουργείο – Περιφέρεια, μεγάλης και πλήρως τεκμηριωμένης επιστημονικά μελέτης κυκλοφοριακών διαρρυθμίσεων που να συμπεριλαμβάνει το σύνολο του Δήμου και το σύνολο των κυκλοφοριακών ροών εντός του. Επομένως μια μελέτη που θα αφορά πολύ ευρύτερη περιοχή που ενδεικτικά να αναφέρουμε μπορεί να εκτείνεται στο πολύγωνο που ορίζουν Πατησίων – Δεκελείας – Καποδιστρίου – Κηφισίας – Μουσών (προέκταση Κατεχάκη) – Βριλησσού – Πλ. Κυψέλης – Πατησίων. Επίσης είναι προφανές ότι η μελέτη θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τυχόν ταυτόχρονη εκτέλεση της εξαγγελθείσας από το Υπουργείο επέκτασης της Λ.Κύμης προς Κηφισιά (κόμβος εθνικής οδού με Καλυφτάκη). Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα δηλαδή έναρξη των εργασιών χωρίς πλήρη μελέτη. Και μάλιστα απαιτούμε κυκλοφοριακή μελέτη με ουσιαστικό στόχο όχι το κέρδος του αναδόχου αλλά την ποιότητα ζωής των δημοτών. Ακόμη και εκ των υστέρων πρέπει να την διεκδικήσουμε, να γίνει ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ.

·         Πυκνό δίκτυο φωτεινών προειδοποιητικών μηνυμάτων σε κρίσιμα σημεία (Είναι υποχρέωση του αναδόχου αλλά το τονίζουμε).

·         Τονίζουμε ότι στη μελέτη πρέπει να περιλαμβάνονται λεπτομερή σχέδια και περιγραφές λειτουργίας όλων των μέτρων και των φάσεων κυκλοφορίας καθώς και λεπτομερείς  περιγραφές και σχέδια των μέτρων ασφάλειας και μέγιστης άμβλυνσης των δυσχερειών προσέγγισης στα καταστήματα και τα κτίρια γενικά με έμφαση σε αυτά που βρίσκονται εγγύτερα στα πάσης φύσεως βαθιά ορύγματα. Είναι στοιχειώδες μέτρο για όλο το κοινό και ιδιαίτερα προς τους θιγόμενους ιδιοκτήτες και επαγγελματίες. (Δηλαδή δεν δεχόμαστε όλα αυτά να αντιμετωπιστούν πλημμελώς στη μελέτη κοινώς να «ξεπεταχτούν» πρόχειρα).

·         Καθημερινή εποπτεία ΚΑΙ από το Δήμο της ακριβούς εφαρμογής της μελέτης και πυκνές οχλήσεις σε Τροχαία, Αττικό Μετρό και ανάδοχο για κάθε παραβίαση.

·         Τακτική ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου.

·         Ανάρτηση όλων των σχετικών μελετών και πλούσιου ενημερωτικού υλικού στην ιστοσελίδα του Δήμου.

·         Ειδικά ενημερωτικά μαθήματα στα σχολεία. Μονιμοποίηση του μαθήματος – δραστηριότητας «Οδική ασφάλεια».

 

Ερωτάται η Δημοτική αρχή:

Ø  Σε τι σχετικές με την κυκλοφοριακή μελέτη ενέργειες έχει προβεί όλο αυτό το διάστημα;

Ø  Έχουν υποβληθεί και ποια μέχρι στιγμής σχετικά αιτήματα π.χ. για άδειες τομής και τυχόν άλλες διευκολύνσεις από τον ανάδοχο των πρόδρομων εργασιών και την Αττικό Μετρό προς το Δήμο;

Ø  Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, των επαγγελματιών, γονέων και μαθητών και γενικά όλων των δημοτών;

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος

 

Δελτίο Τύπου της Οργάνωσης Μελών Σύριζα Γαλατσίου ,με αφορμή τα τελευταία περιστατικά αστυνομικής βίας και τις εικόνες ξυλοδαρμού πολιτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 


Η Δημοκρατία μας στην Εποχή του Κορονοϊού 

 

Γαλάτσι, 12/03/2021

 

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε απίστευτα περιστατικά αστυνομικής βίας, κρατικής καταστολής και καταπάτησης βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων. Οι εικόνες άγριου ξυλοδαρμού, αλόγιστης ρίψης χημικών, αθρόων προσαγωγών και συλλήψεων σε βάρος πολιτών στο Χαλάνδρι, τη Ν. Σμύρνη, τη Νίκαια, στις συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, τα φακελώματα και η χρήση προσωπικών δεδομένων για κομματική-κυβερνητική προπαγάνδα, μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω, σε εποχές που πιστεύαμε ότι πέρασαν στην ιστορική μνήμη.

Ένα χρόνο μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, με επαναλαμβανόμενες πολύμηνες καραντίνες που έχουν διαλύσει την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και έχουν φέρει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς σε απόγνωση, τα κρούσματα ξεπέρασαν ήδη τις 200 χιλιάδες και οι θάνατοι έφτασαν τις 7 χιλιάδες.

Ενώ βιώνουμε μια ακόμη οικονομική, κοινωνική και υγειονομική κρίση, τα μέσα ενημέρωσης αναστρέφουν την πραγματικότητα, κάνουν το μαύρο-άσπρο, δημιουργούν ψευδείς ειδήσεις, επιτιθέμενοι διαρκώς στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στην αξιωματική αντιπολίτευση, καλύπτουν επιμελώς τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παρουσιάζοντας συγχρόνως την τελική διευθέτηση των λαθών και προβλημάτων σαν εντολή πρωθυπουργού.

Οι νόμοι δεν επιβάλλονται με τη βία, όταν δεν γίνονται αποδεκτοί γιατί είναι κόντρα στη θέληση και τις ανάγκες του λαού και στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με απόλυτη ευθύνη του και με την κυβερνητική του πολιτική, ακυρώνει στην πράξη την υπόσχεση που έδωσε το βράδυ των εκλογών για ενότητα, ευημερία και ασφάλεια. Η βία όμως δεν απαντιέται με βία, αλλά δικαιώνει τη βία.

Φτάνει πια! Δεν αντέχουμε άλλο να μας στοιβάζουν σαν σαρδέλες στα λεωφορεία χωρίς παράθυρα, να μεγαλώνει κάθε μέρα η εργασιακή ανασφάλεια με τις άπειρες ώρες τηλεργασίας, τα 534 ευρώ της αναστολής εργασίας, την καταστροφή των μικρομεσαίων, την αγωνία των νέων για το μέλλον και των ηλικιωμένων για τη σύνταξη που χάνεται μετά από σκληρή δουλειά ολόκληρης ζωής.

Φτάνει πια αυτός ο κατήφορος! Θέλουμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, την προστασία του καθημερινού μας αγώνα για ζωή, υγεία, παιδεία, δουλειά. Θέλουμε τη ζωή μας πίσω!

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γαλατσίου

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γαλατσίου

 

 

 

 

 

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γαλατσίου
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γαλατσίου