e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Κατά την διάρκεια του προχθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου ανακοινώθηκαν ή φάνηκαν  κάποιες αλλαγές στην ...σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου..

Ο Παναγιώτης Δαβίλλας,ανεξάρτητος εδώ και καιρό(εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη του Δημάρχου)ανακοίνωσε την πρόθεσή του ,στις επόμενες Δημοτικές εκλογές να είναι υποψήφιος  με τον Κώστας Ζώμπο,που πολύ σύντομα θα ανακοινώσει και επίσημα την απόφασή του να διεκδικήσει την Δημαρχία.

Με παρέμβασή της  στο Δημοτικό Συμβούλιο ,η Δημοτική Παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση", ζητάει να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και την δημιουργία άμεσα, νέων βρεφονηπιακών σταθμών.

 

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρισκόμαστε και πάλι στο ίδιο έργο θεατές. Τα νέα ζευγάρια σε όλη τη χώρα έρχονται αντιμέτωπα με το μεγάλο πρόβλημα εύρεσης θέσης για τα παιδιά τους σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Δυστυχώς και φέτος χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός προγράμματος ΕΕΤΑΑ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, για δωρεάν φιλοξενία στους παιδικούς σταθμούς. Την ίδια στιγμή είναι δεκάδες χιλιάδες τα παιδιά που οι οικογένειές τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν είτε στα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών, είτε στα δίδακτρα των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών. Είναι δεκάδες χιλιάδες παιδιά για τα οποία δεν υπάρχει στη γειτονιά τους ένας δημόσιος και δωρεάν παιδικός σταθμός για να τα δεχθεί. Σ’ όλα αυτά τα παιδιά η κυβέρνηση  στερεί το δικαίωμά στην προσχολική αγωγή.

Μάταια προσπαθεί η κυβέρνηση με όλο τον προπαγανδιστικό μηχανισμό να πείσει τους νέους γονείς ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές δεν κρύβονται, αλλά και τα χιλιάδες παιδιά που θα μείνουν εκτός προγράμματος διαψεύδουν τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης. Είναι φανερό ότι οι ανάγκες των παιδιών και των νέων ζευγαριών δεν είναι στις προτεραιότητες της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που κινούνται με το δόγμα «κόστους – οφέλους». Η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ ήταν ξεκάθαρη, σε Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ απάντησε “Η ΕΕ παρέχει στήριξη μόνο σε επενδύσεις παραγωγικές και σε δραστηριότητες για τη δημιουργία ικανοτήτων. Ως εκ τούτου τα λειτουργικά έξοδα δεν εντάσσονται στο πεδίο της συνδρομής της».

Τη φετινή χρονιά, βάσει με τα επίσημα στοιχεία, πανελλαδικά υποβλήθηκαν 161.360 αιτήσεις και έλαβαν τελικά το «voucher» μόλις 93.611 παιδιά. Στο Δήμο Γαλατσίου από 374 αιτήσεις για βρεφονηπιακούς σταθμούς, έμειναν εκτός πάνω από 200 παιδιά. Πάνω από το 50% δηλαδή των αιτούντων μένει εντελώς εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, είτε με Voucher είτε με τροφεία! Ενώ, με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα, το 13% των αιτούντων για παιδικό σταθμό μένει εκτός. Το ποσοστό αυτό φυσικά είναι πολύ μεγαλύτερο, αν υπολογίσουμε το γεγονός ότι πολλοί γονείς δεν κάνουν καν αίτηση, επειδή γνωρίζουν από πριν ότι δεν «πληρούν τα κριτήρια».

Την ίδια στιγμή φυσικά, πάνω από το 90% των παιδιών που εξασφάλισαν μία θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, οι γονείς τους θα κληθούν να πληρώσουν τροφεία.

Για την κατάσταση αυτή την κύρια ευθύνη φέρνουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου. Μεγάλες είναι όμως είναι οι ευθύνες και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που αποδέχονται αυτές τις πολιτικές και αδιαμαρτύρητα τις εφαρμόζουν, συμβάλλοντας μάλιστα με όλες τους τις δυνάμεις στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο. Είναι αρχές που στηρίχθηκαν και στήριξαν τα διάφορα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν στο παρελθόν και κυβερνούν και σήμερα.

Αποδεικνύεται ότι τα μεγάλα λόγια της σημερινής κυβέρνησης ότι τάχα θα διεύρυνε τον αριθμό υποδοχής βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς και θα στήριζε «τα φτωχά και άνεργα νοικοκυριά κατά προτεραιότητα», ήταν άλλη μία απάτη! Παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις της για τη δήθεν δημιουργία νέων παιδικών σταθμών είναι ακόμη περισσότερα τα παιδιά που αποκλείονται και φέτος. Οι δε εξαγγελίες της κ. Φωτίου για δημιουργία δήθεν 400 νέων παιδικών σταθμών στο 2018 αποδείχθηκε άλλη μια επικοινωνιακή απάτη.

Από κοινού, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ, ΚΙΝΑΛ (πρώην Πασοκ), έχουν μετατρέψει σε εμπόρευμα το δικαίωμα του παιδιού στη φροντίδα και την αγωγή και το έχουν εναποθέσει στην αποκλειστική ευθύνη της οικογένειας. Παράλληλα, προώθησαν τη λεγόμενη αποκέντρωση, αυτής της ευθύνης στους δήμους, που έφερε την ελαχιστοποίηση της χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών, την αναχώρηση του κράτους από την ανάγκη διεύρυνσης των δομών, σύγχρονων κτιρίων. Μαζί απογύμνωσαν τους παιδικούς σταθμούς από μόνιμο προσωπικό και κρατάνε χρόνια τώρα σε ομηρία χιλιάδες συμβασιούχους που τους κρατάνε σε λειτουργία, μαζί επέβαλαν τα τροφεία.

H διανομή δε των voucher που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η μοιρασιά της όποιας κρατικής χρηματοδότησης σε -δημόσιες και ιδιωτικές δομές- ήρθε ως εργαλείο ώθησης της επιχειρηματικότητας στο χώρο της αγωγής και φροντίδας του παιδιού, για την ανατροπή του χαρακτήρα των δημόσιων δομών. ΕΕ, κυβερνήσεις επιδιώκουν οι δομές για το παιδί να λειτουργούν όχι ως δομές ολοκληρωμένης αγωγής και φροντίδας για όλα τα παιδιά, αλλά ως ευκαιριακές δομές φύλαξης του παιδιού, εμπορευματοποιημένες, ως δομές διαχείρισης της ακραίας φτώχειας.

Στην πόλη μας είναι ίδια η εικόνα : Μόλις 308 οι θέσεις σήμερα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και μόλις 173 θέσεις για βρέφη και νήπια, σε μια πόλη με περισσότερους από 60.000 κατοίκους! (Οι μόνιμοι κάτοικοι το 2011, βάσει της απογραφής, ήταν 60.000.)

Γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι διαχειριστικό, τεχνικό. Δεν είναι το αποτέλεσμα έλλειψης πόρων, όπως λένε συνήθως οι κρατικοί ιθύνοντες. Εκατομμύρια είναι τα ευρώ, για παράδειγμα, από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που επιλέγονται να διοχετεύονται σε έργα βιτρίνας. Αλήθεια, το μεγάλο αποθεματικό του Δήμου, για το οποίο υπερηφανεύεται η δημοτική αρχή, γιατί δεν χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών;

Το πρόβλημα είναι και εδώ βαθιά πολιτικό. Δένεται με την ώριμη ανάγκη ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης για τη χώρα μας. Μια ανάπτυξη που θα έχει στον ορίζοντά της τις ανάγκες του λαού, των παιδιών του και όχι τις μεγάλες επιχειρήσεις και την κερδοφορία τους. Αυτή είναι η βάση της γύμνιας που υπάρχει και θα συνεχίσει και σε αυτόν τον τομέα όσο η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία δεν οργανώνεται και δεν παρεμβαίνει αποφασιστικά ώστε να επιβάλλει φιλολαϊκές εξελίξεις, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που ξεδιπλώνει η αστική τάξη και υπηρετούν τα κόμματά της.

Θεωρούμε ότι είναι στις δυνατότητες του λαϊκού κινήματος και στην πόλη μας να παλέψει για:

  • Να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.
  • Δημιουργία άμεσα νέων βρεφονηπιακών σταθμών.
  • Δημιουργία άμεσα νέων παιδικών σταθμών, και συγκεκριμένα στο Άνω Γαλάτσι (Καραγιαννέικα, Μενιδιάτικα, Ακτημόνων) όπου δεν υπάρχει ούτε ένας!
  • Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση στους γονείς. Οι ανάγκες του παιδιού είναι υποχρέωση της κοινωνίας και δεν μπορεί να εξαρτιόνται από τις θυσίες της οικογένειας.
  • Να στελεχωθούν με το αναγκαίο μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό όλες οι προνοιακές δομές για το παιδί οι βρεφονηπιακοί, οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία.

 

Ερωτάται η Δημοτική Αρχή : Τι μέτρα θα πάρει ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών;

 

 Με επιστολή που διαβάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο(Τρίτη 25/9), ο  Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας  και νυν Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων και Πρασίνου ,Γερμάνος Μελισσουργός, ανακοίνωσε την παραίτησή του και την απόφαση να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές.

Στην επιστολή του αναφέρει, ότι  μετά τρεις θητείες ως  Δημοτικός Σύμβουλος  ,ο  κύκλος της παρουσίας του εκεί, έκλεισε  προς το παρόν.
Ευχαριστεί τον  Δήμαρχο Γιώργο Μαρκόπουλο και εύχεται καλή επιτυχία στον ίδιο και την παράταξη.