e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Όπως λέει και το λαϊκό άσμα του Τόλη , είναι μια ώρα δύσκολη του χωρισμού η ώρα.Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον επικείμενο χωρισμό της Δημοτικής κίνησης "Ενότητα για την Ανατροπή για το Γαλάτσι" με τον τοπικό Σύριζα,μετά τα όσα συνέβησαν στη Συνέλευση της Δημοτικής Κίνησης,την Τετάρτη 17 Μαϊου

Η ΟΜ Σύριζα Γαλατσίου,με κείμενο που αναρτήθηκε στο σελίδα της οργάνωσης στο Facebook ,απαντά με πολύ αιχμηρό τρόπο, μιλώντας για προσχεδιασμένες κινήσεις που έχουν ως στόχο την διάσπαση και την παράδοση της Δημοτικής Κίνησης σε αριστερές ,αντιμνημονιακές και αντικυβερνητικές δυνάμεις....

Το κείμενο αυτό στη συνέχεια με κάποιες μικροαλλαγές ,έγινε και Δελτίο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 17 Μάη 2017 έγινε στο Δημαρχείο του Γαλατσίου συνέλευση της δημοτικής κίνησης ‘Ενότητα για την Ανατροπή’, μετά από αίτημα δέκα μελών της και χωρίς προηγούμενη απόφαση της συντονιστικής γραμματείας της. Μοναδικό, και όπως αποδείχθηκε προσχηματικό, θέμα της συνέλευσης ήταν η έκδοση καταδικαστικού ψηφίσματος, για την νομοθέτηση από την κυβέρνηση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. 

Η ‘Ενότητα για την Ανατροπή’ δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2013 από μέλη του τότε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικά ανένταχτους πολίτες του Γαλατσίου, που ανήκαν στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς και της οικολογίας. Στις δημοτικές εκλογές του 2014 από την ‘Ενότητα για την Ανατροπή’ εκλέχτηκαν δύο δημοτικοί σύμβουλοι, ο Σπύρος Παναγιώτου και ο Άρης Παπαδοκωστόπουλος. 

Η συνεργασία των μελών της δημοτικής κίνησης από την ίδρυσή της μέχρι και το δημοψήφισμα του 2015 ήταν αρμονική με έντονη συντροφικότητα, πολλές κινητοποιήσεις, δράσεις, εκδηλώσεις και στιγμές έντονων συγκινήσεων, με αποκορύφωμα την εκλογική νίκη του Γενάρη του 2015 και τον θρίαμβο του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου και την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησε η αποχώρηση 64 από τα 214 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου. Μεταξύ αυτών ήταν και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι.

Παρά τη διάσπαση και παρά το γεγονός ότι οι δύο εκλεγμένοι δημοτικοί μας σύμβουλοι ανήκαν πλέον σε έναν άλλο πολιτικό χώρο, εμείς, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου, εξακολουθήσαμε να λειτουργούμε συναινετικά στο πλαίσιο της δημοτικής κίνησης, χωρίς να προβάλλουμε όρους ή περιορισμούς στους εκπροσώπους μας στο δημοτικό συμβούλιο και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των δημοτών.Αυτό θα θέλαμε να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και τις επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, το 2019.

Στην συνέλευση της δημοτικής κίνησης της Τετάρτης 17 Μάη, τα μέλη που πρόσκεινται στην ΚΟΕ, ΛΑΕ και ανένταχτη αριστερά, ήρθαν αποφασισμένα να τερματίσουν την συνύπαρξη με τα μέλη που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, με πρόσχημα το ‘εφεύρημα του 4ου μνημονίου’. 

Ο αιφνιδιαστικός και παράτυπος τρόπος προώθησης του ψηφίσματος που είχαν προετοιμάσει, συγκεκριμένες αντιδράσεις και συμπεριφορές, καθώς και όσα ειπώθηκαν από τον επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Σπύρο Παναγιώτου, έκαναν σαφή την πρόθεσή τους να οδηγήσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε αποχώρηση από την ‘Ενότητα για την Ανατροπή’. Τόσο στο ψήφισμα όσο και στις τοποθετήσεις τους υπήρχε ακρότητα θέσεων, αυθαίρετες εκτιμήσεις και χαρακτηρισμοί : «ολοκληρώνει (η κυβέρνηση) το έγκλημά της», «ολοκληρώνει την μνημονιακή συντριβή της χώρας», «κουρελιάζει το σύνταγμα», «απίστευτης αγριότητας μέτρα», «εφιαλτικό σκηνικό για το λαό», «μας κοροϊδεύει απροκάλυπτα» «τα λεγόμενα αντίμετρα… εξόφθαλμη απάτη», «4ο μνημόνιο… και χωρίς χρηματοδότηση», «εγκρίθηκε πρώτα από τη Γερμανική Βουλή», «νέα μέτρα, το τελικό ύψος των οποίων σίγουρα υπερβαίνει τα 5,5 δις».

Έγινε πλέον φανερό, ότι ουσιαστικά μοναδικός στόχος αυτής της συνέλευσης ήταν να τους παραδοθεί η ‘Ενότητα για την Ανατροπή’, να διατηρήσουν τις θέσεις τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να συνεχίσουν να καταγγέλλουν ανενόχλητοι από εκεί την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα και τα 31 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να κάνουν την αντικυβερνητική τους πολεμική απερίσπαστοι και ο ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο κόμμα στο δημοκρατικό Γαλάτσι, να μην έχει ούτε καν τυπική αυτοδιοικητική εκπροσώπηση. Στην πρότασή μας να εκπροσωπηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας την μία έδρα, στην περίπτωση τελικής διάσπασης της δημοτικής κίνησης, ο Σπύρος Παναγιώτου επικαλέστηκε ότι ακόμη κι αν ο ίδιος δεχόταν να παραιτηθεί, αφού εκλέχτηκε σαν επικεφαλής του συνδυασμού χωρίς σταυροδοσία, δεν θα μπορούσε να εξαναγκάσει άλλους (επιλαχόντες δημοτικούς συμβούλους) να κάνουν το ίδιο.

Γιατί επικαλούνται τώρα το μνημόνιο και όχι το 2015 που υπογράφηκε; Γιατί έπρεπε να γίνει τώρα αυτή η διάσπαση; 

Είναι φανερό ότι το πολιτικό αφήγημα της αντιμνημονιακής συσπείρωσης που προφασίζονται, δεν θα έχει απήχηση στην κοινωνία του Γαλατσίου μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την ψήφιση από την Βουλή του νόμου που καταδικάζουν, καθώς κανένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτόν δεν θα ισχύσει, αν δεν λυθεί με ικανοποιητικό τρόπο για την χώρα το κυρίαρχο ζήτημα του χρέους. Γι’ αυτό και θυμήθηκαν τώρα, στην φάση της ολοκλήρωσης του 3ου μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ και της εξόδου της χώρας από την επιτροπεία των δανειστών, να προτάξουν την διαφωνία τους με την αναγκαστική εφαρμογή του.

Εμείς, τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προωθεί  και δε  στηρίζει αυτές τις (μνημονιακές) πολιτικές, αλλά τις αντιμάχεται ποικιλότροπα· όχι μόνο μας απάλλαξε από τις κυβερνήσεις που έφτασαν τη χώρα στη χρεωκοπία και την κοινωνία στη φτωχοποίηση, αλλά είναι και η κυβέρνηση που θα απαλλάξει τη χώρα από τα μνημόνια.

Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά, ότι είμαστε υπέρ των κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων, γιατί αυτές συμβάλλουν αποφασιστικά στην κοινωνική πρόοδο. Θα είμαστε παρόντες στην προώθηση κάθε θέματος που αφορά τη ζωή των κατοίκων της πόλης μας, όπως η βελτίωση της καθημερινότητας τους, η παραχώρηση του Παλαί, ο περιορισμός των επιπτώσεων από τα έργα του μετρό και η διεκδίκηση σημαντικών αντισταθμιστικών έργων που σχετίζονται κύρια με το κέντρο πόλης, η ανακύκλωση των σκουπιδιών και όσα άλλα, μικρά και μεγάλα θέματα απασχολούν την κοινωνία του Γαλατσίου.

 

Γαλάτσι 20 Μάη 2017

 

Για τη Συντονιστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου

Δ. Σκούντζος, συντονιστής

Ν. Χωριανόπουλος, αναπλ. συντονιστής

 

ΥΓ.  Απ' ότι αντιλαμβανόμαστε,ναι μεν δεν θέλουν τον χωρισμό,αλλά θα έπαιρναν διαζύγιο κοινή συναινέσει ,με μια μικρή διατροφή της τάξης του 50%,(μία εκ των δύο εδρών) στο Δημοτικό Συμβούλιο ,ώστε  να έχει και ο Συριζα εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.Το πρόβλημα είναι,ότι για να  γίνει αυτό πρέπει να παραιτηθούν 3-4 άτομα,που προηγούνται σε ψήφους ,υποψηφίου που παραμένει στον Σύριζα...,ώστε να πάρει τη θέση και να εκπροσωπεί το Κόμμα ή οτιδήποτε άλλο αυτός  θέλει.
Φανταστείτε ο υποψήφιος που παραμένει ακόμα στον Συριζα,να βρισκόταν στην εικοστή(20η) θέση του ψηφοδελτίου...Θα έπρεπε να παραιτηθούν 18 άτομα..
Τότε πραγματκά  θα μιλάγαμε για ένα ακόμα... "εφεύρημα του 4ου μνημονίου"


Η  Συνέλευση  των μελών της Δημοτικής Κίνησης Ενότητα για την Ανατροπή στο Γαλάτσι,που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη  το βράδυ 17 Μαίου , ενέκρινε  κατά πλειοψηφία το παρακάτω ψήφισμα.

 

Η πορεία καταστροφής συνεχίζεται, 

η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψηφίζει  το 4ο μνημόνιο

 

Η Κίνησή μας συγκροτείται από ενεργούς πολίτες  που ανήκουν στην αριστερά και την οικολογία, και από ανένταχτους, δημοκρατικούς πολίτες του Γαλατσίου που αντιλαμβάνονται την ανάγκη να απαλλαγεί η χώρα από μνημόνια, τρόικα και κυβερνήσεις που προωθούν και στηρίζουν αυτές τις πολιτικές.

Αυτή είναι η πρώτη παράγραφος της ιδρυτικής διακήρυξης της Δημοτικής Κίνησης "Ενότητα για την Ανατροπή".

Τις μέρες αυτές η κυβέρνηση "ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ", ολοκληρώνει το έγκλημά της σε βάρος της χώρας και του λαού.  Υπογράφει το 4ο μνημόνιο. Συνεχίζει το έργο των Σαμαρά- Βενιζέλου και ολοκληρώνει την μνημονιακή συντριβή της χώρας

Το 4ο μνημόνιο 

• Δεσμεύει τη χώρα ακόμα και για την περίοδο μετά τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής. Ουσιαστικά κουρελιάζεται το Σύνταγμα της χώρας και η λαϊκή βούληση.

• Εγκρίθηκε πρώτα από τη γερμανική βουλή και μετά γνωστοποιήθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο. 

• Προβλέπει απίστευτης αγριότητας  νέα μέτρα, το τελικό ύψος των οποίων ακόμα αναζητείται στις ερμηνείες του πολυνομοσχεδίου, σίγουρα όμως υπερβαίνει τα 5,5 δισεκ. € και τα οποία αφορούν κύρια τους πλέον αδύνατους (χαμηλά εισοδήματα και συνταξιούχους)

• θα είναι διαρκείας πολλών ετών, χωρίς σαφή ημερομηνία λήξης και χωρίς χρηματοδότηση...

Όλα αυτά συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό για το λαό. 

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας κοροϊδεύει απροκάλυπτα. Παρουσιάζει σαν "επιτυχία" με τα λεγόμενα αντίμετρα, το μηδενικό ισοζύγιο μέτρων, την μη εφαρμογή των μέτρων αν δεν μειωθεί το χρέος κλπ.  Όλα αυτά, αν ποτέ εφαρμοσθούν,  έχουν σαν προϋπόθεση να έχουν εφαρμοσθεί όσα επιβάλλουν Σόιμπλε και ΔΝΤ και επιπλέον  ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα- ληστείας των πολιτών. Πρόκειται για εξόφθαλμη απάτη που και οι δανειστές ακόμα αμφισβητούν. 

Για όλους εμάς που αγωνιστήκαμε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στα μνημόνια θεωρούμε ότι το κακό, που γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο, δεν θα σταματήσει αν δεν σηκωθούμε ως τοπικές κοινωνίες, ως λαός συλλογικά στα πόδια μας. Αν δεν αναζητήσουμε  ένα διαφορετικό δρόμο.

• Για μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια, χωρίς λιτότητα, χωρίς κατοχή, χωρίς προστάτες.

• Για μια Ελλάδα λεύτερη, κυρίαρχη, ανεξάρτητη, δημοκρατική

• Για να είμαστε εμείς αφεντικά στον τόπο μας.

Η Ενότητα για την Ανατροπή, καλεί το λαό του Γαλατσίου να ορθώσει το ανάστημά του, να  κάνει την οργή του δύναμη αγώνα ενάντια σε αυτή και  σε κάθε κυβέρνηση που υπηρετεί μνημονιακές πολιτικές.  

 

Δημοτική Κίνηση

Ενότητα για την Ανατροπή στο Γαλάτσι

 

ΥΓ.Στη Συνέλευση ανέβηκαν αρκετά οι τόνοι, αφού  τα μέλη του του τοπικού Σύριζα  που "στηρίζουν" την Δημοτική Κίνηση,διαφωνώντας  κάθετα με το παραπάνω αντικυβερνητικό και αντιμνημονιακό ψήφισμα , παρουσίασαν και  ένα δικό τους ,που ούτε λίγο  ούτε πολύ, θύμιζε non paper του Μαξίμου..Τα δυο ψηφίσματα τέθηκαν σε ψηφοφορία και επικράτησε το πρώτο.
Όπως είναι γνωστό η Δημοτική Κίνηση είχε στηριχθεί και  από τον  Σύριζα,που συνεχίζει ακόμα και σήμερα να την στηρίζει ,παρά την διαφωνία και την  αποχώρηση από τον Σύριζα το 2015, των 2 Δημοτικών  Συμβούλων  Σπύρου Παναγιώτου και Αρη Παπαδοκωστόπουλου.
Μετά και τη χθεσινή Συνέλευση είναι θέμα χρόνου ...το οριστικό  διαζύγιο το οποίο όπως φαίνεται μόνο συναινετικό δεν θα είναι,αφού ο τοπικός Σύριζα ζητάει μεγάλη "διατροφή " που σίγουρα δεν δικαιούται ,αφού κατηγορείται για αθέτηση του προγαμιαίου συμβολαίου και της εκλογικής διακήρυξης.!!!

Η Δημοτική παράταξη "Γαλάτσι Νέα Αρχή" και οι δημοτικοί της σύμβουλοι Νίκος Μαγκανάρης και Χρήστος Κιούπης,με Δελτίου Τύπου εξαπολύουν σφοδρότατη επίθεση κατά της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου  Γιώργου Μαρκόπουλου.Αφορμή τα όσα συνέβησαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΓΑΛΑΤΣΙ ΝΕΑ ΑΡΧΗ

Αίσχος Μαρκόπουλου με ΕΥΔΑΠ, απευθείας αναθέσεις 

 *Ήθελε να… χαρίσει 1 εκ. ευρώ στην Εταιρία Ύδρευσης, αλλά τα μάζεψε

 *Οι δουλειές με απευθείας αναθέσεις σε επιχειρηματίες από το Μελιγαλά και η ανύπαρκτη ημερήσια διάταξη

 *Πώς έδρασε το σύστημα του δημάρχου για να αποτρέψει τις αποκαλύψεις

 Κόλαφος ήταν για τον Δήμαρχο Γαλατσίου Γιώργο Μαρκόπουλο, η τελευταία συνεδρίασή του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς επιβεβαιώθηκε το πόσο επικίνδυνη είναι η διοίκησή του για την πόλη μας.

Η προσπάθεια του Δημάρχου να κρύψει τα μεγάλα και σοβαρά θέματα, όπως της ΕΥΔΑΠ και των απευθείας αναθέσεων, φροντίζοντας να μη τα βάλει στην ημερήσια διάταξη, έπεσε στο κενό.

Ο Δήμαρχος Γαλατσίου δέχτηκε πυρ ομαδόν, αφού αυτός ήταν που είχε καλέσει πριν από λίγες ημέρες τους επικεφαλής των παρατάξεων, για να τους ενημερώσει σχετικά με τις οφειλές του δήμου προς την ΕΥΔΑΠ.

Όταν του ζητήθηκαν εξηγήσεις για την οφειλή ύψους 1,6 εκ. ευρώ προς την Επιχείρηση, υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό, ο Δήμος θα πληρώσει μόλις 1 εκ. ευρώ και θα γλιτώσει πρόστιμα και προσαυξήσεις. 

Κατάπιε όμως τη γλώσσα του, όταν ο Νίκος Μαγκανάρης, τον ρώτησε εάν είναι αληθείς οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, οι υπηρεσίες του δήμου υπολογίζουν την οφειλή σε περίπου 300.000 ευρώ.

Το αίσχος Μαρκόπουλου επιβεβαιώνει δυστυχώς για άλλη μια φορά τους επικίνδυνους χειρισμούς του για την πόλη.

Ο δήμαρχος  Γαλατσίου οφείλει να απαντήσει επί της ουσίας στα εξής;

1. Τι άλλαξε και δεν έφερε το θέμα με τις δήθεν οφειλές του Δήμου προς την ΕΥΔΑΠ στο Δημοτικό Συμβούλιο;

2. Μήπως κάλεσε πρώτα τους επικεφαλής στο γραφείο του για να μετρήσει αντιδράσεις και στη συνέχεια να αποφασίσει;

3. Αληθεύει ότι η πρόταση που έκανε για την τακτοποίηση των οφειλών βασίζεται σε στοιχεία που του έδωσε στέλεχος της ΕΥΔΑΠ;

4. Πώς προστατεύει τα συμφέροντα του Δήμου από τη στιγμή που η ΕΥΔΑΠ, είναι επί της ουσίας ιδιωτική επιχείρηση;

5. Έχει αναλογιστεί ότι τέτοιες κινήσεις, δίνουν την εντύπωση ότι θέλει να…. χαρίσει 1 εκ. ευρώ για να καλύψει τη μαύρη τρύπα της ΕΥΔΑΠ;

 

Απευθείας αναθέσεις

Η συγκεκριμένη υπόθεση βέβαια δεν είναι η μόνη που αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο του δημάρχου Γαλατσίου. 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Χρήστος Κιούπης παρουσίασε έγγραφα με απευθείας αναθέσεις, οι οποίες έχουν ως κοινό παρανομαστή τον Μελιγαλά.

Η πρώτη αφορά απευθείας ανάθεση –συντήρησης επιστήλιων εορταστικού στολισμού του δήμου στην εταιρία ΤECHKNOKAT- Α- ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ με Διεύθυνση Ζευγολατιό Μεσσηνίας ύψους 6770,4 ευρώ.

Η δεύτερη έχει σχέση με απευθείας ανάθεση υπηρεσίας μίσθωσης ενός καλαθοφόρου οχήματος στον Παναγιώτη Κλεφτογιάννη με έδρα πάλι τον Μελιγαλά.

 

Προσβολές- ύβρεις

Το σύστημα Μαρκόπουλου στην προσπάθεια του να κρύψει τα μεγάλα αυτά θέματα για την πόλη μας, φρόντισε αρχικώς να μην μπουν στην ημερήσια διάταξη.

Όταν όμως αυτά τέθηκαν από τον επικεφαλής της παράταξης «Γαλάτσι Νέα Αρχή», τότε άρχισε η δράση συγκεκριμένου δημοτικού σύμβουλου της πλειοψηφίας.

Το σύστημα Μαρκόπουλου, έβαλε σε εφαρμογή την επιχείρηση διάλυσης της συνεδρίασης, προκειμένου να αποτραπούν οι αποκαλύψεις-φωτιά κατά της διοίκησης.

Οι προσβλητικοί και καθαρά προσωπικοί χαρακτηρισμοί του όμως, το μόνο που έδειξαν ήταν το έλλειμμα ήθους μιας πλειοψηφίας η οποία εκτός από ανίκανη είναι και επικίνδυνη για την πόλη.

 

Αποχώρηση

Μέσα σε κλίμα ύβρεων και αντεγκλήσεων και αφού η συνεδρίαση διακόπηκε, ο Νίκος Μαγκανάρης αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πώς λειτουργεί η σημερινή διοίκηση.

Λίγο αργότερα, αποχώρησε και ο Χρήστος Κιούπης, ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές κατά της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία κατηγόρησε ότι «παίζει» το παιχνίδι του Δημάρχου.

Την κάλεσε μάλιστα να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι του Δημοτικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι είναι προσωπικά υπεύθυνη για την απουσία όλων των σημαντικών θεμάτων από την Ημερήσια Διάταξη.