e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 

Η Δημοτική παράταξη «Γαλάτσι Από Κοινού» με αφορμή την σύγκληση της Επιτροπής Διαβούλευσης παραμονή αργίας και την  «δια περιφοράς» ψήφιση της «αναμόρφωσης του προϋπολογισμού» με θέμα την εκταμίευση Δανείου  4.250.000 ευρώ , μιλά για απαξίωση του μοναδικού θεσμού συμμετοχής των δημοτών καθώς και του δημοτικού συμβουλίου

 

Σχετικά με την Επιτροπή Διαβούλευσης πολιτών & φορέων και την επείγουσα εκταμίευση του δανείου των 4.250.000 ευρώ

 

Ως δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Γαλάτσι Από Κοινού» θεωρούμε το λιγότερο ακατανόητη την επιλογή του απογεύματος της 26ης Οκτωβρίου -εορτής του Αγίου Δημητρίου, πανελληνίως δημοφιλούς- και εναλλακτικά «αν δεν υπάρχει απαρτία», το απόγευμα της 27ης Οκτωβρίου, ημιαργίας, παραμονή εθνικής εορτής, αργίας και τριημέρου, για σύγκληση της Επιτροπής Διαβούλευσης όπου, έστω για μια φορά το χρόνο, δημότες, φορείς και σύλλογοι της πόλης, καταθέτουν τις προτάσεις τους για τα έργα και τα σοβαρά ζητήματα του δήμου.

Την αιτιολόγηση που μας δόθηκε ως απάντηση, ότι την ημερομηνία πρότειναν οι υπηρεσίες του δήμου, δυσκολευόμαστε να την δεχτούμε!

Είχε προηγηθεί, στις 24/10/2022 η με υπερκατεπείγοντα τρόπο «δια περιφοράς» ψήφιση της «αναμόρφωσης του προϋπολογισμού» με θέμα την εκταμίευση του Δανείου των 4.250.000 ευρώ από την Optima Bank, για την αγορά των δυο ακινήτων στη γωνία Γαλατσίου και Βεϊκου, ώστε κάποτε, μετά την ολοκλήρωση των έργων του μετρό, να δημιουργηθεί η «κεντρική πλατεία». Με τη δανειακή σύμβαση αυτή δεσμεύονται στην Τράπεζα τα μόνα σίγουρα έσοδα του δήμου, τα τέλη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων του Γαλατσίου καθώς και το ΤΑΠ, για όλη την επόμενη δεκαετία.

Όσο για τους δημότες, ας κάνουν «οικονομία» στο ρεύμα, όπως άλλωστε προτείνουν και οι ομοϊδεάτες του δημάρχου, υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

·        ----Εμείς, η δημοτική παράταξη «Γαλάτσι Από Κοινού», αρνούμαστε ν’ αποδεχτούμε σιωπηρά την απαξίωση του μοναδικού θεσμού συμμετοχής των δημοτών καθώς και του δημοτικού συμβουλίου, γι’ άλλη μια φορά, δυστυχώς.

·        ---- Τις προτάσεις μας για το πρόγραμμα του 2023 θα τις καταθέσουμε γραπτώς και θα τις δημοσιοποιήσουμε για να τις μάθουν οι συμπολίτες μας και να μπορούν να κρίνουν, όπως έχουν δικαίωμα.

·         .....Και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί αυτό που μας αξίζει, όπως έχουμε υποχρέωση

 

Ο    Οι δημοτικοί σύμβουλοι
 
  Αγγέλικα Σαπουνά

  Νίκος Χωριανόπουλος

 

 Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 5/10/2022, που συγκλήθηκε,  με αφορμή την 1591/2021 απόφαση του Άρειου Πάγου η οποία έκρινε τελεσίδικα ως ιδιωτική μια έκταση 702 τ.μ. στο Λόφο Κόκκου. Λαϊκή Συσπείρωση παρουσίασε  το θεσμικό και νομικό πλαίσιο με το οποίο η περιοχή αυτή είχε κριθεί δασική και αναδασωτέα,πλαίσιο το οποίο επιχειρείται να ανατραπεί.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΚΤΗΜΑ ΟΜΟΡΦΟΚΚΛΗΣΙΑΣ-ΒΕΪΚΟΥ

 

Η έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Γαλατσίου της 5/10/2022, μετά από αίτημα και της Λαϊκής Συσπείρωσης, συγκλήθηκε με αφορμή την 1591/2021 απόφαση του Άρειου Πάγου η οποία έκρινε τελεσίδικα ως ιδιωτική μια έκταση 702 τ.μ. στο Λόφο Κόκκου. Στη συνεδρίαση αναδείξαμε αρχικά τις διαχρονικές ευθύνες δύο σχεδόν αιώνων του αστικού κράτους για την κατάσταση που ζούμε ως σήμερα.  Παρουσιάσαμε έκθεση/ μελέτη έγκυρου δασολόγου πού αποκαλύπτει την μεθόδευση και τον δόλο με τον οποίο παρουσιάστηκαν ως ιδιοκτήτες οι τότε καταπατητές μιας τεράστιας περιοχής, αμέσως με την απελευθέρωση και την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Κομμάτι αυτής τής τεράστιας έκτασης αποτελεί το δασόκτημα Ομορφοκκλησιάς/Βεΐκου .

 

Παρουσιάσαμε, και στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, το θεσμικό και νομικό πλαίσιο με το οποίο η περιοχή αυτή είχε κριθεί δασική και αναδασωτέα. Το πλαίσιο αυτό επιχειρείται να ανατραπεί.

 

Μετά και από αγώνες δεκαετιών που οδήγησαν και στην παραχώρηση στο δήμο μας του Άλσους, στις μέρες μας φτάσαμε στο σημείο να κινδυνεύει να ακυρωθεί ο δημόσιος, δασικός και αναδασωτέος χαρακτήρας όλου του δασοκτήματος. Διάφορα μεγάλα συμφέροντα και καταπατητές το εποφθαλμιούν για να κερδοσκοπήσουν αφαιρώντας από το λαό του Λεκανοπεδίου ένα ακόμα πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου. Φυσικά δεν πρόκειται απλά και μόνο για αμέλειες, υπηρεσιών ή παραγόντων, των κυβερνήσεων αλλά και περιφερειακών και δημοτικών αρχών, αλλά για συνειδητή κρατική πολιτική.

 

Όλες οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα της τελευταίας δεκαετίας  (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τώρα ΝΔ) που συμπλήρωσαν το νομοθετικό πλαίσιο με 6 αντιδασικούς νόμους, διευκολύνουν την επιχειρηματική αξιοποίηση των δασών. Πρόκειται για τους νόμους 4280/14 (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), 4351/15 (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), 4389/16 (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), 4467/17 (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ),  και 4495/17 (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και 4685/2020 (ΝΔ). Εξόπλισαν το κεφάλαιο με ένα πολυδαίδαλο νομικό οπλοστάσιο, που του επιτρέπει να κερδοσκοπεί με τη γη, για ιδιωτική πολεοδόμηση, εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, βιομηχανίες, τουριστικές μονάδες κ.ά.

 

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, δηλώσαμε ότι η απουσία του Δήμου Γαλατσίου από την δίκη στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της αίτησης ακύρωσης του δασικού και αναδασωτέου χαρακτήρα τμήματος της έκτασης των Τουρκοβουνίων που άσκησαν 71 κάτοικοι του Λόφου Κόκκου είναι εγκληματική παράλειψη της Διοίκησης του Δήμου. (Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τούς συγκεκριμένους κατοίκους ποτέ δεν τους θεωρήσαμε καταπατητές και για τον λόγο αυτό πάντα λέγαμε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια ικανοποιητική και για αυτούς λύση ακόμα και με το να αποζημιωθούν από το κράτος για τις περιουσίες τους, με βάση την εμπορική αξία των ιδιοκτησιών αυτών  αλλά και με άλλους τρόπους και μέσα πού θα πρότειναν οι κάτοικοι αυτοί.)

 

Ταυτόχρονα αποκαλύψαμε πληροφορίες μας της τελευταίας στιγμής που αναφέρουν ότι η απόφαση του ΣΤΕ δέχεται την αίτηση ακύρωσης τής αναδάσωσης και άρα αίρει (?) τον δασικό, αναδασωτέο χαρακτήρα  τής περιοχής…

 

Οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις μας αυτές δεν διαψευστήκαν από την πλευρά τής διοίκησης τού Δήμου, που όφειλε κατά την γνώμη μας ΚΑΙ να γνωρίζει την συγκεκριμένη απόφαση ΚΑΙ να έχει ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη απόφαση θα ανοίξει την όρεξη σε φερόμενους ιδιοκτήτες, κατασκευαστικούς και οικοδομικούς συνεταιρισμούς, τουριστικούς ομίλους, γενικά μεγάλα συμφέροντα, πού εδώ και 10ετιες έχουν βάλει στο μάτι την ευρύτερη περιοχή των Τουρκοβουνίων και όχι μόνο..!

 

Επιπλέον, αποκαλύψαμε ότι σύμφωνα με αξιόπιστες νομικές εκτιμήσεις η με αρ. 2374/2019 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που αίρει τον δασικό και αναδασωτέο χαρακτήρα έκτασης στην περιοχή των Τουρκοβουνίων αφορά ακριβώς την ίδια έκταση με την 1591/2021 απόφαση τού Αρείου Πάγου (που ήταν για το ιδιοκτησιακό).

 

Καλέσαμε και καλούμε τη Διοίκηση του Δήμου να απαντήσει τι θα κάνει προς την κατεύθυνση του Δασαρχείου και γενικά των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ώστε :

 

Α.  αν αληθεύουν οι πληροφορίες μας σε σχέση με την αρνητική απόφαση του ΣΤΕ, να επικαιροποιηθεί η απόφαση του 1994, της τότε νομαρχίας Αθηνών που είχε κηρύξει ως αναδασωτέα περιοχή 934 στρέμματα στο δασόκτημα Ομορφοκκλησιάς/Βεΐκου.

 

Β. να διευκρινιστεί το τι ακριβώς σημαίνει και με ποια μελέτη έχει χαραχτεί η τουλάχιστον «περίεργη» μορφή που έχει ο κυρωμένος δασικός χάρτης στην ευρύτερη περιοχή του Λόφου Κόκκου και Τουρκοβουνίων. Ο χάρτης παρουσιάζει με πράσινο χρώμα ευθύγραμμες «λωρίδες δάσους» που έχουν αντικειμενικά την μορφή δικτύου οδών και ενδιάμεσα δεν είναι δάσος (επισυνάπτεται απόσπασμα)


 

Έτσι έχουν με λίγα λόγια οι σημερινές επικίνδυνες εξελίξεις σε βάρος των δημόσιων δασικών-αναδασωτέων χώρων και του «δασοκτήματος Βεϊκου».

 

Γι’ αυτό και εμείς θα επιμένουμε να λέμε ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, βαδίζοντας τον δρόμο της ανατροπής», εξασφαλίζοντας ότι τα δάση, το περιβάλλον, δεν θα αποτελούν ένα ακόμα εμπόρευμα για το μεγάλο κεφάλαιο, όπως συμβαίνει στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

 

Καλούμε τον λαό και τη νεολαία της περιοχής να είναι έτοιμοι για μαζικό αγώνα, ώστε να αποτραπούν αρνητικές εξελίξεις που αφορούν το «δασόκτημα Βεϊκου». Σε αυτόν τον αγώνα, οι κομμουνιστές θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.


 

 

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

 

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

 

Τάσος Οικονόμου

 

Μάνθος Ιμπριάλος

 

 

 

 Ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος υποδέχθηκε στο γραφείο του, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, την πρώην Περιφερειάρχη Αττικής, κα. Ρένα Δούρου, με την οποία υπάρχει διαχρονική, εξαιρετική συνεργασία.

Στο πλαίσιο της συνάντησής τους αναφέρθηκαν στα επικείμενα έργα που θα υλοποιηθούν στο Γαλάτσι και στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Άλσος Βεϊκου και τον περιβάλλοντα χώρο της Ομορφοκκλησιάς, ώστε να επιθεωρήσουν τα δυο από τα σπουδαιότερα έργα του Δήμου Γαλατσίου, τα οποία είχαν χρηματοδοτηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Ειδικότερα, επιθεώρησαν το έργο της ανακατασκευής του στίβου και γηπέδου ποδοσφαίρου στο Άλσος Βεΐκου, καθώς και την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου της Ομορφοκκλησιάς.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης της κας. Δούρου παρούσα ήταν η επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου και Δημοτική Σύμβουλος, κα. Αγγελική Σαπουνά, ο Δημοτικός Σύμβουλος ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Χωριανόπουλος, καθώς και μέλη της Τοπικής Οργάνωσης Γαλατσίου ΣΥΡΙΖΑ.