e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι



Με ανακοίνωσή  του,το ΚΚΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια απόφαση του Αρείου Πάγου ,που έκρινε τελεσίδικα ως ιδιωτικό ,οικόπεδο έκτασης 702τμ  εντός του ευρύτερου «Κτήματος Βέικου».

Για την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για το «Κτήμα Βέικου»

Με την απόφαση 1591/2021 ο Άρειος Πάγος έκρινε τελεσίδικα ως ιδιωτικό οικόπεδο έκτασης 702 τ.μ. εντός του ευρύτερου «Κτήματος Βέικου».

Πρόκειται για μια σοβαρή και επικίνδυνη εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για πιθανές νέες αρνητικές εξελίξεις σε βάρος των δημόσιων και δασικών - αναδασωτέων χώρων μιας τεράστιας περιοχής και πιο συγκεκριμένα της περιοχής που περιλαμβάνεται στο ευρύτερο «Κτήμα Βέικου» έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων!

Από το σκεπτικό της απόφασης φαίνονται καθαρά οι τεράστιες διαχρονικές ευθύνες του αστικού κράτους, κεντρικού και τοπικού (βλέπε δημοτικές και περιφερειακές αρχές), που δεν πήραν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να κατοχυρώσουν το «Κτήμα Βέικου» ως δημόσια γη.

Καλούμε τη νεολαία και το λαό της περιοχής να είναι σε επαγρύπνηση ώστε με τον μαζικό τους αγώνα να αποτρέψουν νέες αρνητικές εξελίξεις στις εκτάσεις του «Κτήματος Βέικου» που αποτελεί έναν πνεύμονα πρασίνου με τεράστια σημασία για όλη την ευρύτερη περιοχή, να προστατέψουν το ίδιο το Άλσος που εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους για αναψυχή, ψυχαγωγία και άθληση. Να απαιτήσουν από το κράτος, την περιφέρεια και τις δημοτικές αρχές να πάρουν άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση των δημόσιων και δασικών – αναδασωτέων εκτάσεων από όσους τις εποφθαλμιούν

 


Τομεακή Οργάνωση Βορειοδυτικής Αττικής

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 2-8-2022, δεν πέρασε το ψήφισμα  της Λαϊκής Συσπείρωσης, κατά της διάταξης  του Υπουργείου Εσωτερικών, που ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να θέτει στα δημοτικά συμβούλια θέματα προ ημερησίας διάταξης...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 5-7-2022, συζητήθηκε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά για την άθλια διάταξη που προώθησε το Υπουργείο Εσωτερικών, για την κατάργηση του δικαιώματος της αντιπολίτευσης να θέτει στα δημοτικά συμβούλια θέματα προ ημερησίας διάταξης, επιδιώκοντας ουσιαστικά να φιμώσουν όσους αντιδρούν με την κυρίαρχη πολιτική. Όχι μόνο τις δημοτικές παρατάξεις, αλλά και τους μαζικούς φορείς που πολλές φορές παρεμβαίνουν με ανακοινώσεις τους για ζητήματα που αφορούν τον λαό της περιοχής.

Στη συζήτηση αυτή, η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε μέσω του κ. Δημάρχου, ότι δεν θα εφαρμοστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου η εν λόγω διάταξη και ότι θα υπάρχει δυνατότητα να τίθενται προ ημερησίας θέματα όπως γινόταν μέχρι τώρα. Εξάλλου, όσοι παρακολουθούν συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, γνωρίζουν ότι μερικά από τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν την περιοχής μας, συζητούνται βάσει των προ ημερήσιάς θεμάτων που τίθενται.

Η κυβέρνηση τελικά, προσπαθώντας να παγιδέψει τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ψήφισε τη διάταξη με κάποιες τροποποιήσεις, βάζοντας σαφώς εμπόδια στη συζήτηση των προ ημερησίας θεμάτων.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, η Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου κατέθεσε στη συνεδρίαση της 2-8-2002 σχέδιο ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να παρθεί ομόφωνη απόφαση καταδίκης της εν λόγω διάταξης και να ζητηθεί από την κυβέρνηση η απόσυρσή της.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, η Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου κατέθεσε στη συνεδρίαση της 2-8-2002 σχέδιο ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με το ζήτημα αυτό, το οποίο ανέφερε :

«Η Κυβέρνηση αρχικά εισηγήθηκε την κατάργηση της δυνατότητας του συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης να θέτει θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης για να μην διαταράσσεται δήθεν η εύρυθμη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Στη συνεχεία η κυβέρνηση προσπάθησε να «παγιδέψει» τις αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει η σχετική διάταξη με τροπολογία. Η διάταξη που τελικά ψηφίστηκε προβλέπει ότι 48 ώρες πριν την πρόσκληση για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι επικεφαλής των παρατάξεων θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα να συμπεριληφθεί κάποιο θέμα στην ημερήσια διάταξη και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα αποφασίζει αν αυτό θα συμπεριληφθεί ή όχι. Αν γίνει αποδεκτό από τον πρόεδρο, θα συζητείται κανονικά. Αν όχι, θα αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο αν θα συζητήσει τα θέματα αυτά, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης, ή αν θα τα αναβάλει και θα γίνει ειδική έκτακτη συνεδρίαση σε 15 μέρες.

Και με τη νέα διάταξη παραμένει η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης να φιμώσει τη φωνή των τοπικών κοινωνιών. Στην ουσία υποβιβάζεται η αξία της συζήτησης των προ ημερησίας διάταξης θεμάτων και παρεμποδίζεται η παρέμβαση των μαζικών φορέων. Τόσο η αρχική ρύθμιση όσο και η τροποποιημένη κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου ζητάει την απόσυρση της ισχύουσας διάταξης και να διατηρηθεί το δικαίωμα των δημοτικών παρατάξεων να θέτουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων».

Τελικά το ψήφισμα αυτό ήταν αρκετό για να πέσουν οι μάσκες!

Η πλειοψηφούσα παράταξη της δημοτικής αρχής Μαρκόπουλου (ΝΔ), αφού πρώτα ο κ.Δήμαρχος ανέφερε ότι βελτιώθηκε τελικά η διάταξη, ανακοίνωσε ότι απέχει από την ψηφοφορία. Μόλις όμως ενημερώθηκαν ότι με τη στάση αυτή της πλειοψηφίας, το ψήφισμα θα περάσει, τελικά το καταψήφισαν! Τόση πρεμούρα για να μην υπάρξει εναντίωση στην προσπάθεια φίμωσης σε όσους αντιδρούν στην αντιλαϊκή πολιτική, στη φωνή των ίδιων των τοπικών κοινωνιών!

Ενδεικτική όμως ήταν και η στάση των άλλων δυνάμεων, οι οποίες απείχαν από την ψηφοφορία, υπερασπίζοντας ουσιαστικά την διάταξη της κυβέρνησης, με εξαίρεση την παράταξη «Γαλάτσι ο Τόπος μου» η οποία υπερψήφισε το ψήφισμα.

Και  η παράταξη «Γαλάτσι Ζούμε Εδώ» του κ.Ζώμπου που πρόσκειται στη ΝΔ.

Και  ς παράταξη «Γαλάτσι του Αύριο» της κ.Ζέρβα (πρώην μέλος ΠΑΣΟΚ, πρώην μέλος ΣΥΡΙΖΑ, νυν (?) μέλος ΠΑΣΟΚ).

Και η παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Γαλάτσι Από Κοινού», οι δημοτικοί σύμβουλοι της οποίας, χωρίς καμία αιτιολόγηση, δεν τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος, βάζοντας έτσι κι εκείνοι με τη σειρά τους πλάτη στην αντιλαϊκή, άδικη και αντιδημοκρατική αυτή νομοθετική ρύθμιση!

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου, αφενός καλούμε το λαό της πόλης μας να βγάλει συμπεράσματα από την στάση της κάθε πολιτικής δύναμης και να μην συμβιβαστεί με την προσπάθεια υποβολής σιγής νεκροταφείου στο δημοτικό συμβούλιο, συνολικά στους λαϊκούς αγώνες. Να συνεχίζει να διεκδικεί και να παρεμβαίνει και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τα θέματα που τον «καίνε».

Αφετέρου, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια φίμωσης, οποιαδήποτε προσπάθεια να μη συζητηθούν θέματα προ ημερησίας διάταξης που τίθενται από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, από συλλόγους και φορείς της περιοχής μας, θα μας βρουν απέναντι και δεν θα περάσουν.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος

Η Δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου, ψήφισε όχι στην απαλλοτρίωση οικοπέδου που βρισκεται δίπλα στη ΛΑΤΟ και περιβάλλεται από δασική & αναδασωτέα περιοχή  και αναρωτιέται ,ποιο είναι το νόημα της δημιουργιας μιας παιδικής χαράς(στο οικόπεδο αυτό) στο όριο του Δήμου, σε δυσμενές ανάγλυφο εδάφους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με το θέμα της άρσης και επανεπιβολής απαλλοτρίωσης στο ΟΤ.111/99, το οποίο συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 2-8-2022, η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε στη διοίκηση τις ακόλουθες ερωτήσεις για το θέμα αυτό:

1.  Ποιες οι ενέργειές σας ως διοίκηση του δήμου από το 2014 (είτε προς ΣΥΠΟΘΑ, είτε προς δασαρχείο είτε προς οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία) για να ισχυροποιήσετε με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του 2011 για απένταξη του ΟΤ111 από το σχέδιο πόλης και επιστροφή του στην πρότερη κατάσταση, δηλαδή σε δασική αναδασωτέα;

2.    Στη συνεδρίαση της 26/2/2019, στη συζήτηση σχετικά με το εν λόγω θέμα, κατόπιν ανακοίνωσης της τότε παράταξης «Ενότητα για την Ανατροπή», ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι: «Να θυμίσω στο Σώμα ότι προκειμένου να μην χαθεί ο συγκεκριμένος χώρος βάλαμε χρήματα και από την στιγμή που βεβαιώσαμε και μιλήσαμε με την αρμόδια επιτροπή, ότι δεν θα χαθεί ο συγκεκριμένος χώρος, πήραμε τα χρήματα για να τα χρησιμοποιήσουμε κάπου αλλού. Εκεί λοιπόν που νόμιζα ότι εμείς βάλαμε τα χρήματα για να γίνει η απαλλοτρίωση για τον συγκεκριμένο χώρο και ότι θα ήμασταν σε αντιπαράθεση με τους ιδιοκτήτες, ξαφνικά είδα να πανηγυρίζουν και να μας αγκαλιάζουν επειδή βάζαμε χρήματα για να γίνει η απαλλοτρίωση στον συγκεκριμένο χώρο. Αυτό με θορύβησε, γιατί πως είναι δυνατόν να παίρνεις την περιουσία κάποιου στα όρια της αντικειμενικής αξίας και να πανηγυρίζει. Αυτό μας θορύβησε σαν διοίκηση, το συζητήσαμε και αποσύραμε τα χρήματα για να μην πληρωθούν.»

Ρωτάμε :

Α. Ποιο το σκεπτικό της διοίκησης με αυτή την κίνηση; Τι σκόπευε να κάνει μεσοπρόθεσμα – μακροπρόθεσμα;

Β. Τι άλλαξε από τότε; Είναι η δυνατότητα ένταξης στο Πράσινο Ταμείο; (Θυμίζουμε ότι και τα χρήματα από το Πράσινο Ταμείο, είναι χρήματα των φορολογούμενων, δηλαδή του λαού).

3.    Γιατί από όλα τα πιθανά οικόπεδα που υπάρχουν με δυνατότητα αξιοποίησης, βάσει και του καταλόγου που μας είχε εκθέσει η Δημοτική Αρχή πριν από 1,5 χρόνο, όταν επέβαλε το περίφημο «χαράτσι», επιλέγετε το συγκεκριμένο οικόπεδο το οποίο έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (βρίσκεται στα όρια της πόλης, περιβάλλεται από δασική και αναδασωτέα περιοχή) και όχι κάποιο άλλο, το οποίο πιθανά θα μπορούσε να αποσυμφορήσει με καλύτερο τρόπο μία γειτονιά, ως ελεύθερος και κοινόχρηστος χώρος;

4.    Γνωρίζετε αν έληξε στις 31/7 η προθεσμία για ενστάσεις από ιδιώτες στην ανάρτηση των δασικών χαρτών;

5.    Υπάρχουν ενστάσεις για περιοχές που έχουν να κάνουν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και αφορούν είτε το Δήμο μας, είτε την ευρύτερη περιοχή των Τουρκοβουνίων;

Θεωρούμε ότι η διοίκηση Μαρκόπουλου δεν έδωσε καμία ικανοποιητική απάντηση στα πρώτα 3 ερωτήματα. Αντιθέτως επιβεβαίωσε ότι καμία ενέργεια δεν έκανε για να προωθήσει τη λύση που αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο το 2011.

Πρότεινε και ψήφισε στις 22-6-2018 την άρση και επανεπιβολή απαλλοτρίωσης στο εν λόγω τμήμα του  Ο.Τ. 111/99, απόφαση την οποία τώρα επικαιροποίησε με σύμβαση με το «Πράσινο Ταμείο», η οποία περιλαμβάνει ποσό άνω των 700.000€ στους φερόμενους ιδιοκτήτες κληρονόμους Σπυρόπουλου κλπ. Ονομάτισε μάλιστα την περίπτωση αυτού του οικοπέδου «την πιο ώριμη περίπτωση επανεπιβολής απαλλοτρίωσης».

Η δημοτική αρχή συσκοτίζει την πραγματικότητα γιατί η «ωρίμανση» και ειδικότερα η επιλογή των προτεραιοτήτων για τις διάφορες εκτάσεις, είναι δική της επιλογή και η Υπηρεσία δουλεύει βάσει των εντολών της. Η επιλογή της συγκεκριμένης έκτασης είναι αποκλειστικά επιλογή της, τη στιγμή που υπάρχουν και άλλες εκτάσεις που μπορούν ακόμα να αξιοποιηθούν από τον Δήμο.

Αλήθεια, ποιο είναι το νόημα της επιλογής μιας παιδικής χαράς στο όριο του Δήμου, σε δυσμενές ανάγλυφο εδάφους, δίπλα και ανάμεσα σε αναμφισβήτητη δασική αναδασωτέα έκταση και την εκτός σχεδίου περιοχή και όχι μέσα σε κάποια άλλη πυκνοκατοικημένη περιοχή που ασφυκτιά;

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου, θεωρούμε το «τμήμα του Ο.Τ. 111/99» πίσω από το 16ο Δημ. Σχολείο δημόσια δασική και αναδασωτέα έκταση. Η διοίκηση Μαρκόπουλου δεν έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια από το 2014 που εκλέχτηκε καμία ουσιαστική ενέργεια στην κατεύθυνση της ΟΜΟΦΩΝΗΣ απόφασης του Δ.Σ. του 2011 η οποία επιχειρούσε ακριβώς να διασφαλίσει τον δημόσιο και δασικό χαρακτήρα της έκτασης.

Την πρόταση της διοίκησης υπερψήφισαν οι παρατάξεις «Γαλάτσι Ζούμε Εδώ» και «Γαλάτσι του Αύριο», ενώ η παράταξη «Γαλάτσι Από Κοινού» ψήφισε λευκό. Η παράταξη «Γαλάτσι ο Τόπος μου» καταψήφισε.

Η Λαϊκή Συσπείρωση,  συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω καταψήφισε την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης και θα συνεχίσει να ενημερώνει τον λαό του Γαλατσίου.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να μην απεμπολήσουν καμία δημόσια δασική έκταση, ανεξάρτητα από αποφάσεις, και να βρεθούν πιο αποφασιστικά στο πλάι μας, σε αυτή την κατεύθυνση. Κανένα «τετελεσμένο» δεν παγιώνεται. Η αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων μπορεί να επαναφέρει πολλά, αν όχι όλα, από όσα έχασε και ο λαός του Γαλατσίου τις τελευταίες δεκαετίες και στους τομείς του Περιβάλλοντος, των Δημόσιων Κοινόχρηστων Χώρων και συνολικά της Δημόσιας λαϊκής περιουσίας.

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

 

 

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος

 

 

ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕς ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ