e-Galatsi

σερφάροντας στο ΓαλάτσιΗ δημοτική παράταξη  "Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου" καταγγέλλει την λογική "κόστους - οφέλους",που για ακόμα μια φορά .την πληρώνει ο λαός που μένει απροστάτευτος στα καιρικά φαινόμενα

 

Σχετικά με την κακοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδας

Όσο περισσότερο αποκαλύπτονται οι τεράστιες ελλείψεις του κρατικού σχεδιασμού, της πολιτικής προστασίας και των υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες, τόσο περισσότερο τα καιρικά φαινόμενα, όπως οι φυσιολογικές χιονοπτώσεις το χειμώνα, θα βαφτίζονται "ακραία" και "πρωτόγνωρα", αλλά και τόσο περισσότερο θα ακούγονται ανέξοδες συστάσεις και επικλήσεις στην "ατομική ευθύνη

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι τη λογική «κόστους - οφέλους» την πληρώνει ο λαός που μένει απροστάτευτος και στα καιρικά φαινόμενα. Το περίφημο «επιτελικό» κράτος είναι αποτελεσματικό και γρήγορο μόνο όταν ασχολείται με τα συμφέροντα επιχειρηματικών συμφερόντων που ενώ ξεζουμίζουν το λαό έχουν τους δρόμους κλειστούς.

Εξάλλου, τις ημέρες που ακολούθησαν, γίναμε όλοι μάρτυρες στο  γνωστό «μπαλάκι» ευθυνών που στήνεται μεταξύ των αρμόδιων για τον εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών που παρέμειναν ξεχασμένοι και εγκαταλελειμμένοι από κράτος και Αττική Οδό. Ωστόσο η πραγματικότητα κατέγραψε τις μεγάλες ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο και της διαχειρίστριας ιδιωτικής εταιρείας, ενώ ο χιονιάς επανέφερε στο προσκήνιο τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την παραχώρηση κρίσιμων υποδομών στους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν τεράστια κέρδη!

Την ίδια στιγμή, όσο και να διαφημίζει η δημοτική αρχή Γαλατσίου ότι επέδειξε μεγάλη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του χιονιά, προβάλλοντας συγκρίσεις με άλλους δήμους στη λογική του «ο μονόφθαλμος στους τυφλούς βασιλεύει», η πραγματικότητα είναι ότι  και οι κάτοικοι του δήμου μας αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα. Συγκεκριμένα :

-          Την 1η ημέρα μετά την κακοκαιρία, Τρίτη 25/1, οι περισσότερες γειτονιές ήταν αποκλεισμένες. Μόνο οι κεντρικοί δρόμοι-λεωφόροι ήταν προσβάσιμοι, κάτι που για τους κατοίκους της περιοχής δεν χρησίμευε ιδιαίτερα καθώς δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Σε μεγάλο βαθμό αυτό συνεχίστηκε και την επομένη και μόνο την 3η ημέρα μετά τη χιονόπτωση, (Πέμπτη 27/1) είχε αποκατασταθεί σε ικανοποιητικό βαθμό η δυνατότητα χρήσης των δρόμων. Τα πεζοδρόμια βέβαια και την Πέμπτη 27/1 παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό «παγοδρόμια»!

-          Και στο δήμο μας, πολλά νοικοκυριά αντιμετώπισαν πολύωρες διακοπές ρεύματος, μένοντας χωρίς θέρμανση σε συνθήκες παγωνιάς.  Αυτά είναι τα αποτελέσματα της “απελευθέρωσης της ενέργειας” που -εκτός από την ενεργειακή φτώχεια- έχει οδηγήσει στα κακοσυντηρημένα και απαρχαιωμένα δίκτυα, στη γενικευμένη εργολαβοποίηση (πχ ΔΕΔΔΗΕ), με συνεργεία συμβασιούχων που, παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.

Για όλα τα παραπάνω, δεν είναι άμοιρη ευθυνών η δημοτική αρχή, καθώς αυτά οφείλονται σε κεντρικές πολιτικές επιλογές της ΕΕ όπως επίσης και διαχρονικά των κυβερνήσεων. Επιλογές που έχουν στηρίξει «με τα μπούνια» τόσο η σημερινή δημοτική αρχή Γαλατσίου, όσο και οι προηγούμενες.

Είναι επιλογές, που εκτός των άλλων, έχουν φορτώσει μια σειρά ευθύνες στους δήμους, χωρίς να εξασφαλίζεται η κατάλληλη χρηματοδότηση, οι υποδομές, ο εξοπλισμός, το αναγκαίο προσωπικό.

Αλήθεια, αντί ο δήμος να «παλεύει» να εξασφαλίσει εκχιονιστικά οχήματα, νοικιάζοντας από εργολάβους, δεν θα έπρεπε να έχει στην κατοχή του επαρκή αριθμό οχημάτων σε συνάρτηση με την επάρκεια σε προσωπικό, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει γρήγορα και αποτελεσματικά, αντίστοιχες καταστάσεις;

Θεωρεί κάποιος ότι το 1 όχημα JCB και τα 4 φορτηγά που μετέφεραν αλάτι (για χειροκίνητη πτώση στους δρόμους), τα οποία έχει στην κατοχή του ο δήμος, επαρκούν;

Ρητορική η ερώτηση, καθώς αποδείχτηκε ότι ακόμα και η εξασφάλιση των υπόλοιπων 5 οχημάτων (1 αλατιέρα με μαχαίρι, 2 Bobcat και 2 αγροτικά οχήματα με μαχαίρι), τα οποία βέβαια δεν αναπτύχθηκαν ταυτόχρονα (κάποια εξασφαλίστηκαν την 3η μέρα, άλλα αντιμετώπισαν προβλήματα κλπ) δεν επαρκούν.

 

Από αυτή την άποψη, ως Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου, αφενός θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους υπαλλήλους του δήμου, οι οποίοι για ακόμα μία φορά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, σε συνθήκες μεγάλων ελλείψεων εξοπλισμού και υποδομών (και ας μην τους είδαμε ποτέ σε φωτογραφίες και κανάλια), αφετέρου να δηλώσουμε ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε η δίκαιη οργή και αγανάκτηση του λαού να μετατραπούν σε οργανωμένο αγώνα διεκδίκησης για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής.

 

31/01/2022

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος

 

 


Η Δημοτική παράταξη "Γαλάτσι από κοινού" ,με Δελτίο Τύπου, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους,αν και είναι υπέρ της δημιουργίας Κεντρικής Πλατείας ,ψήφισε κατά της σύναψης δανείου του Δήμου με τράπεζα,για την αγορά δύο ακινήτων.

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην πλατεία λέμε σταθερά ΝΑΙ

Στην άκριτη και βεβιασμένη υποθήκευση των οικονομικών του δήμου λέμε σταθερά ΟΧΙ

Το δημοτικό συμβούλιο της 31 Ιανουαρίου 2022 ψήφισε με ευρεία πλειοψηφία τη λήψη δανείου 4.250.000 ευρώ από την Optima Bank, για την απευθείας αγορά δυο ακινήτων στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Γαλατσίου, με την προοπτική της κατεδάφισής τους, προκειμένου να αποτελέσουν αργότερα τα οικόπεδα αυτά μέρος της κεντρικής πλατείας. Οι όροι του δανείου περιλαμβάνουν διάστημα αποπληρωμής 15 ετών, με ενέχυρο το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αλλά και το ειδικό τέλος για αγορά ελεύθερων χώρων, ύψους 0,50 ευρώ/τμ για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου στο δήμο, που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο το 2020 και εφαρμόζεται ήδη από 1/1/2021 και το οποίο, όπως και το ΤΑΠ, πληρώνουν όλοι οι δημότες με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η παράταξη «Γαλάτσι Από Κοινού» καταψήφισε την πρόταση, αφού πρώτα είχε ζητήσει την απόσυρση του θέματος, τη γνωστοποίηση, εγγράφως, σημαντικών στοιχείων και τη λήψη νέας απόφασης από το επόμενο δημοτικό συμβούλιο για: επικαιροποιημένο, σαφή και δεσμευτικό προγραμματισμό της κατασκευής κεντρικής πλατείας στην περιοχή, συναρτημένο με την άγνωστη αυτή τη στιγμή έναρξη και διάρκεια των έργων του Μετρό στο Γαλάτσι, με συγκεκριμένο πλάνο χρηματοδότησης και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του όλου έργου. Η αναβολή δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, όπως ζητήσαμε, οι προτάσεις μας απορρίφθηκαν ως προσχηματικές και σ’ ένα κρεσέντο δημαγωγικής ρητορικής εκ μέρους του δημάρχου, χαρακτηριστήκαμε «κατώτεροι των περιστάσεων» και μάλιστα «για άλλη μια φορά».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Γαλάτσι Από Κοινού», με αίσθημα ευθύνης πρώτα και κύρια απέναντι στους συμπολίτες μας, δηλώνουμε ενώπιον όλων των δημοτών της πόλης τα ακόλουθα:

·         Το «Γαλάτσι Από Κοινού», τα μέλη και οι φίλοι του –κάποιοι/ες μάλιστα εδώ και τουλάχιστον μια εικοσαετία– όχι μόνον αναγνωρίζουν την ανάγκη, αλλά και διεκδικούν σταθερά τη δημιουργία κεντρικής πλατείας στο Γαλάτσι, ενός σύγχρονου, λειτουργικού και καλαίσθητου, κοινόχρηστου χώρου, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και θα βελτιώσει αισθητά την ποιότητα της ζωής στην πόλη μας, ενός εμβληματικού τοπόσημου για το ιστορικό μας κέντρο.

·         Εναντιωνόμαστε, όμως, και θα συνεχίσουμε να εναντιωνόμαστε σε οποιονδήποτε επιχειρεί, ανεύθυνα κι επικίνδυνα, να χρησιμοποιήσει τα όνειρα των Γαλατσιωτών για πρόσκαιρη, πελατειακού και μικροπολιτικού τύπου εκμετάλλευση.

Και εξηγούμαστε:

Ø  Οποιοδήποτε έργο ανάπλασης της περιοχής, για οποιονδήποτε σκοπό και για τη δημιουργία κεντρικής πλατείας, δεν είναι δυνατόν να αρχίσει να υλοποιείται πριν την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής του σταθμού Μετρό, σ’ αυτό ακριβώς το σημείο, ενδεχομένως δε και πριν την ολοκλήρωση του όλου έργου της Γραμμής 4 στην πόλη μας, για προφανείς τεχνικούς λόγους.

Ø  Τα έργα αυτά δεν έχουν αρχίσει ακόμη και είναι άγνωστο το ακριβές χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσής τους. Η ίδια η Αττικό Μετρό δίνει ως λογικό χρόνο ολοκλήρωσης 8 με 10 χρόνια, ο δε δήμαρχος σε πολλές δημόσιες αναφορές του υπολογίζει το διάστημα αυτό σε 12ετία. Κι αυτά εφόσον δεν προκύψει οποιαδήποτε περιπλοκή άλλου τύπου, από αρχαιολογικά ευρήματα, τεχνικά θέματα ή και ζητήματα χρηματοδότησης. Δυστυχώς, η εμπειρία του Μετρό στη χώρα μας βρίθει τέτοιων περιπλοκών.

Ø  Η Αττικό Μετρό θα απαλλοτριώσει ούτως ή άλλως οικόπεδο 108 τμ στην περιοχή, προκειμένου να κατασκευάσει φρέαρ εξαερισμού και θα αποζημιώσει για το σκοπό αυτό τους ιδιοκτήτες του. Η πρότασή μας να διεκδικήσει ο δήμος τη χρηματοδότηση από την Αττικό Μετρό για την απαλλοτρίωση και των υπόλοιπων ακινήτων, προκειμένου να επεκταθεί ο ελεύθερος χώρος που απαιτείται για την δημιουργία της κεντρικής πλατείας, ως αντισταθμιστικό μέτρο επ’ ωφελεία του δήμου, απορρίφθηκε επίσης από την δημοτική πλειοψηφία, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την εταιρεία. Εντούτοις, είναι γνωστή στο Γαλάτσι η ρητορεία διάφορων πλευρών σχετικά με τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα πρόσφερε η Αττικό Μετρό στην πόλη, από την αλήστου μνήμης υπογειοποίηση της διασταύρωσης Γαλατσίου – Βεϊκου – Πρωτοπαπαδάκη έως την κατεδάφιση των εκεί κτιρίων και τη συμβολή στη διαμόρφωση κεντρικής πλατείας. Τέτοια αντισταθμιστικά οφέλη δεν θα υπάρξουν, η εταιρεία το ξεκαθάρισε και ο δήμος δεν το διεκδικεί.

Ø  Δεν υπάρχει, τέλος, καμία συγκεκριμένη, κοστολογημένη και δεσμευτική πρόταση εκ μέρους της δημοτικής αρχής ως προς το σε τι θα συνίσταται, τι έκταση θα έχει, τι θα περιλαμβάνει, πώς θα χρηματοδοτηθεί η πολυπόθητη κεντρική πλατεία. Το μόνο που υπάρχει είναι το δάνειο για την αγορά των δυο ακινήτων, που επί 15 χρόνια θα αποπληρώνουν οι δημότες. Εάν φυσικά εγκριθεί η τελική σύμβαση δανειοδότησης με την Optima, με δεδομένο ότι η προηγούμενη δανειακή σύμβαση με τη Eurobank απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο πριν από λίγους μήνες, επειδή η τράπεζα έθετε όρους που θεωρήθηκαν μη συμβατοί με το δημόσιο συμφέρον και αρνήθηκε να υπαναχωρήσει.

Ύστερα από τις δημοτικές εκλογές του 2023, μετά απ’ όλες τις ιαχές που θα ακουστούν και όλες τις φωτογραφίες μακετών που θα κυκλοφορήσουν αφειδώς μέχρι τότε, αυτό που σίγουρα θα μείνει, εάν ευοδωθούν τα επιχειρησιακά και πολιτικά σχέδια της νυν δημοτικής αρχής, θα είναι η αποπληρωμή του δανείου από το μόνο σίγουρο έσοδο του δήμου, τα δημοτικά τέλη. Κι ενώ σε συνθήκες κυκλοφοριακού χάους, οι μικρές επιχειρήσεις του Γαλατσίου θα εξακολουθούν να στενάζουν, κάποια παιδιά θα συνεχίζουν να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, σκουπίδια και μπάζα θα εξακολουθούν να συσσωρεύονται σε λατομεία και δασικές εκτάσεις, εμείς στους καύσωνες και στα χιόνια θα πρέπει να προσευχόμαστε στην Κόκκινη Παναγιά του Άλσους Βεϊκου να μην μας αγγίξει το κακό και θ’ αλληλοκατηγορούμαστε για το ποιος κάνει πολιτικά ορθότερο εθελοντισμό.

Όχι, λοιπόν, εμείς, το «Γαλάτσι Από Κοινού» δεν συναινούμε σ’ αυτό το μέλλον.

Καταψηφίσαμε μια βεβιασμένη και μη επαρκώς τεκμηριωμένη απόφαση, που ενέχει κινδύνους μελλοντικής υπονόμευσης της οικονομικής κατάστασης του δήμου.

Αρνούμαστε την υποκριτική «επίκληση στο συναίσθημα» για ένα σημαντικό έργο, για το οποίο ο ανύπαρκτος σχεδιασμός της νυν δημοτικής αρχής και όλων όσων στηρίζουν τις αποφάσεις της προβλέπει ότι, αν τελικά υλοποιηθεί, θα υλοποιηθεί ύστερα από άγνωστο χρονικό διάστημα, σε μια άλλη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, με άλλες ενδεχομένως πιεστικές ανάγκες του δήμου και των δημοτών, κι ενώ πιθανότατα, αρκετοί/ες από όσους/ες σήμερα παίρνουν αποφάσεις δεν θα έχουν την ευθύνη των δημοτικών πραγμάτων.

Και, ναι, είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, γιατί προκρίναμε το δημόσιο συμφέρον αντί της πρόσκαιρης δημοφιλίας, την ουσία αντί της προεκλογικής δημαγωγίας, κι έτσι θα συνεχίσουμε.

 

 

 Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Αγγέλικα Σαπουνά

Νίκος Χωριανόπουλος

Όπως λέει η "Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου" στην ανακοίνωσή της....όσες φωτογραφίες και να βγάλει η δημοτική αρχή πάνω στις αλατιέρες, η πραγματικότητα είναι, ότι η «ετοιμότητα» γκρεμοτσακίστηκε πάνω στις διαχρονικές τραγικές ελλείψεις της πολιτικής προστασίας,

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όσες φωτογραφίες και να βγάλει η δημοτική αρχή πάνω στις αλατιέρες, η πραγματικότητα είναι ότι η «ετοιμότητα» η οποία διαφημιζόταν και από το δήμο Γαλατσίου, όπως και από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής, γκρεμοτσακίστηκε πάνω στις διαχρονικές τραγικές ελλείψεις της πολιτικής προστασίας, στη διαχρονική έλλειψη συνολικού σχεδιασμού αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και τη συνολική αδιαφορία του αστικού κράτους για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας του λαού. Ενός κράτους το οποίο στηρίζει και στηρίζεται και από τη δημοτική αρχή Γαλατσίου.

 

Η κατάσταση στην πλειοψηφία των γειτονιών του δήμου Γαλατσίου, λίγο μετά τις 12.30 μμ, είναι η παρακάτω :

 

Τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να ανοίξουν δίοδοι σε όλες τις γειτονιές του Γαλατσίου, όχι μόνο στους κεντρικού δρόμους!

Τώρα να αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που υπάρχουν σε κάποιες γειτονιές!

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

 

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος