e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο ,για την κατάργηση της απλής αναλογικής στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.Το νομοσχέδιο προβλέπει εκλογή των Δημάρχων και Περιφερειαρχών  από την πρώτη Κυριακή με το 43% συν μία ψήφο, ενώ για την εκπροσώπηση στο Δημοτικό -Περιφερειακό  Συμβούλιο μπαίνει το όριο του 3%.
Η θητεία των Δημάρχων-Περιφερειαρχών θα είναι πενταετής, οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023  και η θητεία των νέων Συμβουλίων θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2024.
Ο νικητής των εκλογών,εξασφαλίζει τα 3/5 των μελών του Συμβουλίου.

Το Δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από ένδεκα (11) μέλη σε δήμους με πληθυσμό έως δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους, δεκατρία μέλη (13) σε δήμους με πληθυσμό από δύο χιλιάδες έναν έως πέντε χιλιάδες (2.001 – 5.000) κατοίκους, δεκαεπτά μέλη (17) σε δήμους με πληθυσμό από πέντε χιλιάδες έναν έως δέκα χιλιάδες (5.001-10.000) κατοίκους, είκοσι ένα (21) σε δήμους με πληθυσμό από δέκα χιλιάδες έναν έως τριάντα χιλιάδες (10.001 – 30.000) κατοίκους, είκοσι επτά (27) σε δήμους με πληθυσμό από τριάντα χιλιάδες έναν έως πενήντα χιλιάδες (30.001-50.000) κατοίκους, (***)τριάντα τρεις (35) σε δήμους με πληθυσμό από πενήντα χιλιάδες έναν έως εκατό χιλιάδες (50.001- 100.000) κατοίκους τριάντα επτά (37) σε δήμους με πληθυσμό από εκατό χιλιάδες έναν έως διακόσιες χιλιάδες (100.001-200.000) κατοίκους και σαράντα ένα (41) σε δήμους με πληθυσμό από διακόσιες χιλιάδες έναν (200.001) και άνω κατοίκους.

(***)Το Γαλάτσι στην απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 59.345,άρα αντί για 33 που εκλέγονται σήμερα ,θα εκλέγονται  35  Σύμβουλοι.

Δείτε το σχέδιο νόμου εδώ(Πρώτο Θέμα)

Και η Δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου ...βλέπει κωλυσιεργία τόσο από κρατικές υπηρεσίες όσο και από τον Δήμο, στην πραγματοποίηση της αυτοψίας ,για τον έλεγχο νομιμότητας της εκκλησούλας  που τοποθετήθηκε εντός του Άλσους Βεϊκου.

 

Σχετικά με το εκκλησάκι στο Άλσος Βεϊκου

Σε λίγες μέρες, όπως έχει γίνει γνωστό, επίκειται αυτοψία από υπηρεσίες της πολεοδομίας στο άλσος Βεΐκου, σχετικά με το εκκλησάκι που τοποθέτησε προ μηνών αιφνίδια, χωρίς άδεια ή/και απόφαση κάποιου αρμόδιου οργάνου, η δημοτική αρχή του κ. Μαρκόπουλου.  

Ως Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνουμε και πάλι την αντίθεσή μας στην συγκεκριμένη κίνηση της διοίκησης. Εξάλλου, έγκαιρα είχαμε διατυπώσει σειρά ερωτημάτων στις 21/1/2021 προς την δημοτική αρχή, ενώ στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 25/1/2021 καταδικάσαμε την ενέργεια αυτή, αναδεικνύοντας παράλληλα την πιο προβληματική πλευρά της, αυτή της περαιτέρω εμπορευματοποίησης του άλσους που μπορεί να ακολουθήσει στο μέλλον.

Επιπλέον, νομίζουμε ότι δικαιωνόμαστε όταν αναδεικνύουμε ότι οι αστικοί θεσμοί λειτουργούν στην κατεύθυνση προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης, γενικότερα της αντιλαϊκής πολιτικής.  Οι θεσμοί και οι νόμοι του αστικού κράτους είναι ταξικοί και εξορισμού αντιλαϊκοί, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η «νομιμότητα», όσον αφορά την εξασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, άλλοτε εξασφαλίζεται πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά (χαρακτηριστικό παράδειγμα η ταχύτητα με την οποία βγαίνουν παράνομες ή/και καταχρηστικές οι απεργίες των συνδικάτων) και άλλοτε παραβιάζεται για να εξυπηρετηθούν και πάλι τα ίδια αυτά συμφέροντα.

Είναι χαρακτηριστική εν προκειμένω τόσο η κωλυσιεργία από την πλευρά των κρατικών υπηρεσιών, όσον αφορά την παρέμβασή τους για την πραγματοποίησή της συγκεκριμένης αυτοψίας, όσο και οι ενέργειες της διοίκησης Μαρκόπουλο να δυσκολέψει ή εμποδίσει αυτοψία στον χώρο, οι οποίες εφόσον επαληθευτούν, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω και είναι καταδικαστέες.

 

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος

Με αφορμή την ματαίωση  μιας ακόμα αυτοψίας για τον έλεγχο της νομιμότητας του κόκκινου προκάτ ναΐσκου στο Άλσος Βεΐκου...η Δημοτική παράταξη "Γαλάτσι από κοινού"  με Δελτίο Τύπου κάνει λόγο για ευθύνες νομικές και πολιτικές...

 

Δελτίο Τύπου

 

Κόκκινο προκάτ στο Άλσος Βεϊκου:
Αυθαιρεσίες, κωλυσιεργία ή και συμπαιγνία του «βαθέος» κράτους;

 

Όταν καταγγείλαμε την αυθαίρετη εγκατάσταση του κόκκινου προκάτ ναΐσκου στο Άλσος Βεΐκου,  ο δήμαρχος  Γ. Μαρκόπουλος ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την αυθαιρεσία και δήλωσε ότι «θα το νομιμοποιήσει»,  δι’ ενεργειών του.

Φυσικά η αυθαιρεσία είναι αυθαιρεσία και η παρανομία είναι παρανομία. Έτσι, κατόπιν αιτήματος πολιτών του Γαλατσίου, κλήθηκε η Πολεοδομία να κάνει αυτοψία στο αυθαίρετο και να προβεί εν συνεχεία στις προβλεπόμενες ενέργειες. Παράλληλα το Δασαρχείο έχοντας απειλήσει με μήνυση το Δήμο, προειδοποιεί (!) ότι θα επιβληθεί πρόστιμο, εάν δεν κατεδαφιστεί το αυθαίρετο.

Υπάλληλος της Πολεοδομίας  ήρθε όντως στο Άλσος, στις 18-03-2021 «για να ελέγξει τη νομιμότητα καταγγελλομένης κατασκευής (ναϊσκου)» αλλά «δεν κατέστη δυνατή η είσοδός του στο χώρο διότι και οι δυο είσοδοι του Άλσους ευρέθησαν κλειστές». Έτσι ζήτησε από το Δήμο Γαλατσίου «να μεριμνήσει για την πρόσβαση στο χώρο του Άλσους στις 22-04-2021ημέρα Πέμπτη, 9.30 π.μ. έως 14.00 μ.μ. έχοντας τυχόν οικοδομική άδεια και τα εγκεκριμένα σχέδια αυτής ή άλλα στοιχεία νομιμότητας».

Πλην όμως … ο παλιός είναι αλλιώς:

Όπως πληροφορηθήκαμε, η Πολεοδομία συγκατανεύουσα ειδοποιεί ότι «έπειτα από το με αριθ. πρωτ. 8871/21 αίτημα του Δήμου Γαλατσίου, επανακαθορίζεται για τις 26-05-2021, ημέρα Τετάρτη η αυτοψία από υπαλλήλους της υπηρεσίας μας στο Άλσος ‘Βασίλης Παπαδιονυσίου’…»!

Όχι που θα τρομάξει την ηρωική μας δημοτική αρχή η παρέμβαση της πολιτείας! Σιγά μην κατεδαφιστεί το προκάτ «εκκλησάκι» -κι ας είναι και αυθαίρετο- τις άγιες μέρες του Πάσχα!

Και σιγά μην αφήσουμε την πολεοδομία να κάνει αυτοψία και στους σωρούς των μπάζων που έχουν μαζευτεί εκεί δίπλα, αφού ο εργολάβος δεν τα απομακρύνει, όπως είναι η νόμιμη υποχρέωσή του, αλλά έχει μετατρέψει τον χώρο σε πρόχειρο λατομείο επεξεργασίας αδρανών υλικών, των οποίων η ποσότητα δεν δικαιολογείται από τις εργασίες που γίνονται στο άλσος!

Ωστόσο, η έκπληξή μας δεν αφορά τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή, οι προθέσεις τους έχουν δηλωθεί δημοσίως.

Οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όμως, τι ακριβώς κάνουν; Συμβάλλουν στην παρανομία συναινώντας στην κωλυσιεργία; Κι όλοι μαζί από κοινού κλείνουν το μάτι στην καταπάτηση του Άλσους; Μήπως εν αναμονή καμιάς άλλης νυχτερινής τροπολογίας, που θα επιτρέψει την οικοδόμηση σε ό,τι οι έχοντες «τον τρόπο» ζητήσουν ή απαιτήσουν; 

Η καταπάτηση του δάσους δεν έχει τίποτε το χριστιανικό και η σιωπηρή συναίνεση στην αυθαιρεσία, εις βάρος μάλιστα των πολύτιμων ελεύθερων χώρων, δεν είναι πράξη ευλάβειας αλλά ασέβεια και ύβρις, στις δύσκολες μέρες που ζούμε.

Οι ευθύνες είναι πολιτικές και νομικές και έχουν ονοματεπώνυμα. Ως δημοτική παράταξη και ως κάτοικοι του Γαλατσίου αναλαμβάνουμε τις δικές μας και στεκόμαστε απέναντι.

 

«Γαλάτσι Από Κοινού»    22 Απριλίου 2021