e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

 

Η Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Γαλατσίου με ανακοίνωσή της, με δεδομένα τα προβλήματα που υπήρχαν στα σχολεία και πριν την υγειονομική κρίση,  εκφράζει την ανησυχία της για την επαναλειτουργία των σχολείων 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την σταδιακή επαναλειτουργία από αύριο των σχολείων έχει προκαλέσει ανησυχία σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.
Είναι γνωστά και πριν την εξάπλωση του ιού COVID 19 τα προβλήματα, που αντιμετωπίζαμε στα σχολεία με την ανυπαρξία νέων σχολικών κτηρίων, την έλλειψη υποδομών στα ήδη υπάρχοντα κτήρια και την ελλιπή συντήρηση αυτών. Τα τμήματα με ευθύνη του Υπουργείου συγχωνεύονταν και μαθητές όλων των τάξεων στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση έκαναν μάθημα στριμωγμένοι πολλές φορές σε ακατάλληλες αίθουσες ή ακόμη και σε κοντέινερ.
Με τις συνθήκες αυτές καλούνται από την Δευτέρα 11 Μαΐου μαθητές και εκπαιδευτικοί να λειτουργήσουν τα σχολεία.

Είναι κρίσιμο την στιγμή αυτή να διεκδικήσουμε την σωστή λειτουργία των σχολείων και την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ζητούμε :

• Να μεριμνήσει το κράτος για την πρόσληψη επαρκούς αριθμού μόνιμου και όχι έκτακτου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία.

• Να παρέχει το κράτος τα αναγκαία κονδύλια για να καλυφθεί το κόστος όλων των μέτρων προστασίας (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια κλπ) για τους εργαζόμενους στα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

• Να υπάρξει μέριμνα για την ισότιμη συμμετοχή των παιδιών στο σχολείο.

• Να τηρηθούν όλοι οι όροι που θα εξασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών κατά τις Πανελλαδικέςεξετάσεις.

• Να υπάρξει ειδική μέριμνα για την κάλυψη της ύλης, που δεν διδάχθηκε, όσο τα σχολεία έμειναν κλειστά, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.

• Να εξασφαλιστεί η δωρεάν παροχή από το κράτος ηλεκτρονικών μέσων και η εξασφάλιση δωρεάν σύνδεσης στο διαδίκτυο για τους μαθητές, των οποίων οι γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα εξασφαλίσουν. Μόνο έτσι θα συνεχιστεί ισότιμα και απρόσκοπτα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

• Να ενισχυθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους μαθητές του Δημοτικού που άλλον ένα μήνα θα παραμείνουν εκτός σχολείου.

• Να λαμβάνουν οι γονείς άδεια ειδικού σκοπού χωρίς να χρεώνονται μέρες από την κανονική τους άδεια.

• Να μην τοποθετηθούν κάμερες, όπως νομοθετεί η Κυβέρνηση, στις τάξεις. Δεν μπορεί να παραχθεί με τον τρόπο αυτόν εκπαιδευτικό έργο. Ούτε φυσικά τα παιδιά μας μπορούν να συμμετέχουν σε διαδικτυακό show.

Από αύριο μέλη του ΔΣ της Ένωσης θα επισκεφθούν τα σχολεία, που θα ανοίξουν για να συζητήσουν με τους Διευθυντές και τοεκπαιδευτικό προσωπικό τα θέματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Την επόμενη Κυριακή 17 Μαΐου στις 19:00 θα γίνει τηλεδιάσκεψη του ΔΣ της Ένωσης με τα μέλη των ΔΣ των συλλόγων για να συζητηθούν τα προβλήματα στα σχολεία. Θα ενημερωθούν τα μέλη του ΔΣ κάθε συλλόγου είτε με mail είτε τηλεφωνικά για περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την σύνδεσή τους στην συζήτηση αυτή.

Καλούμε τους συλλόγους γονέων όλων των σχολείων του Δήμου μας να επικοινωνούν μαζί μας και να ενημερώνουν για

προβλήματα, που αντιμετωπίζει κάθε σχολείο (email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , τηλ : 6944327748 Κώστας Μουδάκης, Γιάννης Καρεκλάς 6945103872).

Γαλάτσι 10 Μαΐου 2020

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

 

e mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Η Δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου", με αφορμή τις  ανακοινώσεις του Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων,με επιστολή της θέτει ερωτήματα στον Δήμαρχο και ζητάει να συνεδριάσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο

Προς: τον Δήμαρχο κ. Μαρκόπουλο

            τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ.Κορρέ

           τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ρωμανό

Κοινοποίηση: κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι 

 

Σχεδιασμός και λήψη μέτρων ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων

Οι ανακοινώσεις που έκανε το Υπουργείο Παιδείας, την προηγούμενη εβδομάδα, για το άνοιγμα των σχολείων εντείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τόσο σε γονείς και μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς. Αυτό συμβαίνει γιατί τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας δεν φαίνεται να βρίσκονται στις προθέσεις της κυβέρνησης να επιλυθούν όπως για παράδειγμα: η έλλειψη καθαριότητας, οι ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, τα εκπαιδευτικά κενά, τα μέσα ατομικής προστασίας, τα υλικά καθαρισμού κλπ.

Η κυβέρνηση προβάλλει για άλλη μια φορά τη ατομική ευθύνη αντί να αναλάβει τη δική της, που είναι η προστασία όλων των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. Μάλιστα αντί να πάρει στοιχειώδη μέτρα για την πλήρωση των κενών, την μείωση των αριθμών των παιδιών ανά τμήμα, την ανέγερση σύγχρονων σχολικών κτηρίων, με το πρόσφατο νομοσχέδιο, που κατέθεσε, αυξάνει τον αριθμό των παιδιών ανά τμήμα.

Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει άμεσα είναι το πως θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα των σχολείων και θα διασφαλιστεί η υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα σχολεία με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος, μέσω των Δήμων στις σχολικές επιτροπές, και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές.

 

Εξάλλου, ως Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου πολύ έγκαιρα από την αρχή της χρονιάς, λόγω και της έξαρσης της εποχικής γρίπης, σας θέσαμε τον προβληματισμό μας με ανακοινώσεις και ερωτήματα όσον αφορά τα σχολεία. Από τον Φλεβάρη του 2020 απαιτήσαμε τον εφοδιασμό σε επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας, υλικά καθαρισμού και μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους (πριν την αναστολή).

 

Οι μαθητές των Λυκείων και Γυμνασίων επιστρέφουν στα σχολεία σταδιακά από τη Δευτέρα (11/5). Το γεγονός ότι εκκρεμεί η απόφαση για το άνοιγμα ή όχι των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων δεν πρέπει να εφησυχάζει κανέναν. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας δε λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά προβλήματα και την κατάσταση των σχολικών υποδομών. 

 

Σας ρωτάμε λοιπόν, τι έχετε προβλέψει και τι θα κάνετε στις σχολικές μονάδες που ανοίγουν άμεσα αλλά και από Σεπτέμβριο, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς ώστε:

1. Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός παιδιών ανά τμήμα σε συνάρτηση με τον κανόνα του 1,5 μέτρου. Υπολογίσατε πόσοι μαθητές χωράνε στις αίθουσες των Λυκείων και Γυμνασίων της πόλης μας; Έχουμε τάξεις των 15 τ.μ. (1ο και 2ο Λύκειο) και τάξεις σε κοντέινερ (3ο-4ο Γυμνάσιο)

2. Να τηρείται ο αριθμός εκπαιδευτικών και στο γραφείο του Συλλόγου Διδασκόντων σύμφωνα με τον κανόνα του 1,5 μέτρου;

3. Να υπάρχουν σχολικές καθαρίστριες καθ' όλη τη διάρκεια του ωρολογίου προ- γράμματος με τροποποίηση των συμβάσεων τους (μονιμοποίηση και νέες προσλήψεις; )

4. Να γίνεται απολύμανση όλων των σχολείων πριν την έναρξη αυτών, αλλά και

καθημερινά όπως προβλέπεται;

5. Να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα που χρονίζουν σε τουαλέτες, βρύσες και αύλειους χώρους;

6. Να διατίθενται αντισηπτικά – μάσκες – γάντια για όλους ανεξάρτητα από την προαιρετικότητα; Να υπάρχουν μάσκες και γάντια σε επαρκή ποσότητα, ώστε να τα χρησιμοποιούν όσοι και όσες τα ζητάνε; Να υπάρχουν σε επάρκεια αλκοολικά

διαλύματα, και υλικά καθαρισμού;

7. Να υπάρξει κρατική χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες; Η τοποθέτηση της Υπουργού ότι «τα ταμεία των σχολικών επιτροπών πλεονάζουν και επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών» είναι εκτός πραγματικότητας. 

8. Τι πρόβλεψη έχετε για τα σχολεία που έχουν κλιματιστικά;

9. Προσανατολίζεται ο δήμος να απαιτήσει τον δωρεάν μαζικό εμβολιασμό στην αρχή του Φθινοπώρου των μαθητών και όσων εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία;

10. Σε λίγο ξεκινούν οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία (15/5). Τι σχέδιο υπάρχει φέτος που κανονικά ξεκινάει και στον Δήμο μας η δίχρονη προσχολική αγωγή; 

11. Τι προβλέπεται να γίνει με τις πληρωμές των σχολικών τροχονόμων για την περίοδο που δεν εργάστηκαν, προφανώς όχι λόγω δικής τους ευθύνης;

Η Υγεία και η μόρφωση θεωρούνται κόστος. Οι ανάγκες των παιδιών μας μπαίνουν στο ζύγι μιας πολιτικής που δίνει δεκάδες δις στις μεγάλες επιχειρήσεις, ικανοποιεί ακόμα και τα πιο “τρελά όνειρα” των εργοδοτών και αφήνει στο “έλεος” εργαζόμενους και μαθητές.

Το κράτος, η περιφέρεια και ο Δήμος, έχουν ευθύνη να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών και να εξασφαλίσουν όλες τις προϋποθέσεις για την ασφαλή επιστροφή στα σχολεία όλων των εμπλεκομένων.

 

Απαιτούμε να συνεδριάσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρει αποφάσεις για τη σχολική κοινότητα.

Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΟΛΛΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ

 

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

 

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης

Τάσος Οικονόμου

Μάνθος Ιμπριάλος

 

Οι πρώτοι μοριακοί έλεγχοι, στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος παροχής νοσηλευτικής φροντίδας από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, ξεκίνησαν σήμερα από το Γαλάτσι.

Τέσσερα οχήματα των ΚΟΜΥ στάθμευσαν στο πάρκινγκ του Δημαρχείου απέναντι από το 2ο ΚΑΠΗ του Δ. Γαλατσιου, μέρος όπου αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι μαζικές εξετάσεις σε πολίτες. Στο σημείο βρέθηκε και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγειας, Π. Αρκουμανεας.

Ένα εξ αυτών πάρκαρε και στο δρόμο έξω από το ΚΑΠΗ, ενώ μέσα στο χώρο, σε δύο διαφορετικά τραπέζια 4 υπάλληλοι του ΕΟΔΥ, ντυμένες με τις μπλε χειρουργικές ποδιές, ποδονάρια, μάσκες και με καλυμμένα τα κεφάλι έλαβαν δείγμα από τους εργαζόμενους του δήμου.

Έξω από ΚΑΠΗ, στο στενό δρομάκι της οδού Πυθαγόρα, μαζεύτηκαν δεκάδες εργαζόμενοι πριν από το “ραντεβού”, για εξέταση.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο του Γαλατσίου, Γ. Μαρκόπουλο 90 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με κόσμο, όπως κοινωνικές υπηρεσίες, Βοήθεια στο Σπίτι και το τμήμα Εσόδων, και εργαζόμενοι σε άλλες δομές,όπως σε σχολεία, υποβλήθηκαν  σε τεστ,με μια πολύ γρήγορη διαδικασία.

 Πριν τη λήψη του δείγματος οι πολίτες συμπλήρωσαν σχετική φόρμα.

Διαβάστε περισσότερα 

Πηγή Αttica Oniline