e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Φορείς και κάτοικοι του Γαλατσίου μετά την πραγματοποίηση διαδικτυακής συζήτησης το Σάββατο 6 Μαρτίου, εξέδωσαν ψήφισμα με το οποίο ζητούν να μη γίνει ΣΜΑ σε  σε καμία δασική και αναδασωτέα έκταση.

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΦΟΡΕΩΝ & ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

Με το νόμο 4685/2020, νομιμοποιήθηκαν 25 θέσεις για την προσωρινή λειτουργία  Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε 22 δήμους της Αττικής. Ήταν υφιστάμενες εγκαταστάσεις, όλες παράνομες (χωρίς άδεια) κατά παράβαση των χρήσεων γης, σε βάρος του περιβάλλοντος και των γύρω οικισμών, ενώ οι περισσότεροι έχουν ήδη μεταλλαχθεί σε τοπικές χωματερές. 

Με το νόμο 4759/2020, εγκρίθηκε η παράταση υφιστάμενων ΣΜΑ σε ακόμα 8 δήμους πανελλαδικά, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Γαλατσίου παρόλο που δεν υπήρχε υφιστάμενη εγκατάσταση, σε περιοχή δασική αναδασωτέα, τμήμα της οποίας εδώ και πλέον των 30 ετών, στεγάζονται παράνομα τα απορριμματοφόρα του δήμου και η περιοχή είναι ήδη μια μικρή χωματερή.

Πρόκειται για 7 περίπου στρέμματα δυνητικού δάσους για τους κατοίκους του πυκνοδομημένου Γαλατσίου που σχεδιάζεται να αλλάξει υποτίθεται προσωρινά (στην πράξη ουδέν μονιμότερο του προσωρινού) και αυθαίρετα σε αναδασωτέα περιοχή, δίπλα σε σχολεία (2ο Δημοτικό, 3ο-4ο Γυμνάσιο) και σε σπίτια.

Σύμφωνα με το Ν. 4759/2020 ο χώρος αυτός υποδείχθηκε από τη δημοτική αρχή, η οποία δεν έχει παρουσιάσει μέχρι πρότινος :

- ούτε τα κριτήρια που επιλέχθηκε και κρίθηκε κατάλληλος ο χώρος αυτός

- ούτε τις απαραίτητες μελέτες και τα μεγάλα μέτρα προστασίας (κυρίως θόρυβος, σκόνη, λύμματα, πυρκαγιά) που οφείλει να πάρει για να δημιουργηθεί μια τέτοια εγκατάσταση

- ούτε τα κριτήρια με τα οποία προκύπτει η αναγκαιότητα μιας τέτοιας εγκατάστασης αφού δεν θεωρείται υποχρεωτική και κρίνεται αντιοικονομική για αποστάσεις από χωματερές μικρότερες των 50 χλμ.

Τελικά, το μόνο το οποίο παραδέχθηκε η δημοτική αρχή με σχετική ανακοίνωση, είναι ότι το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή του χώρου εγκατάστασης του ΣΜΑ, ήταν να νομιμοποιήσει το παράνομο γκαράζ απορριμματοφόρων. Κάτι το οποίο βέβαια, ο νόμος 4759/2020 τον οποίο επικαλείται η δημοτική αρχή, δεν το επιβεβαιώνει.

Σε κάθε περίπτωση, η αυθαίρετη χωροθέτηση και διασπορά των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Αττική, και η μετάλλαξη των περισσότερων σε τοπικές χωματερές, χωρίς στοιχειώδεις προδιαγραφές για το περιβάλλον, την υγιεινή και την ασφάλεια της εργασίας, ακυρώνουν το πλεονέκτημά τους, που αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων, με τη μείωση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων προς τη χωματερή.

Καθώς ο τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο κερδοφορίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ενώ δεν έχει εφαρμοστεί από τη διοίκηση του Δήμου κανένα σχέδιο ουσιαστικής ανακύκλωσης που να μειώνει τα σύμμεικτα απορρίμματα, οι πολίτες θα πληρώσουν τα πανάκριβα ανταποδοτικά τέλη, όχι μόνο με τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στους δήμους για τον όγκο των απορριμμάτων, όχι μόνο με τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα, αλλά και με την ίδια την υποβάθμιση, για άλλη μια φορά, του περιβάλλοντος, του οποίου ζουν και στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο!

Καλούμε τους κατοίκους του Γαλατσίου να ενημερωθούν, να συνταχθούν, να μην εφησυχάσουν από αμφιλεγόμενες ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής για το μείζον ζήτημα χωροθέτησης Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο Γαλάτσι.

Η έναρξη ανεύρεσης νέου χώρου για την εγκατάσταση του ΣΜΑ, όπως ανέφερε η ίδια ανακοίνωση, δεν μας εφησυχάζει, καθώς αμφισβητούμε την αναγκαιότητα λειτουργίας ΣΜΑ στο Γαλάτσι, και καλούμε τη δημοτική αρχή να την τεκμηριώσει με συγκεκριμένα στοιχεία και βάσει του συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης των αποβλήτων, προσανατολισμένου στην ουσιαστική ανακύκλωση.

Συμμεριζόμαστε την αγωνία και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής, για να κλείσει οριστικά ο υπερ-κορεσμένος ΧΥΤΑ της Φυλής. Είναι αγώνας που αφορά την υγεία όλων μας!!!

 

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

- Να μη γίνει Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο δασικό αναδασωτέο χώρο στον Λόφο Κόκκου και σε καμία δασική και αναδασωτέα έκταση.

- Να βρεθεί νόμιμη εγκατάσταση για το αμαξοστάσιο που έχει σήμερα μετατραπεί  σε μίνι χωματερή.

- Ουσιαστική ενίσχυση της Υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό.

- Προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους και τις περιφέρειες.

- ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με μετατόπιση των βαρών μέσω ανταποδοτικών τελών και χαρατσιών στις πλάτες των πολιτών.

 

 

 

- Εξωραϊστικός Σύλλογος Πανοράματος Γαλατσίου "Η Αγία Ειρήνη" 
- Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Άνω Γαλατσίου 
- Κοινωνικός και Πολιτιστικός χώρος "Παίρνω Αμπαριζα" 
- Σύλλογος Γυναικών Γαλατσίου (Μέλος ΟΓΕ)

 

 

 

 

 

Την Κυριακή 14 Μαρτίου ,όπως σε πολλές  πλατείες και γειτονιές όλης της Ελλάδας,  πραγματοποιήθηκε και στην Πλατεία Αγίου Ανδρέα συγκέντρωση ενάντια  στην αστυνομική βία και την κρατική καταστολή.

Το κάλεσμα  είχε γίνει από το Αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό στέκι Γαλατσίου στέγ★  και στις 12 το μεσημέρι πάνω από 300 πολίτες συγκεντρώθηκαν στη πλατεία,  απ' όπου ξεκίνησε και η πορεία προς το Γαλάτσι.

Ο κόσμος συντεταγμένα και ειρηνικά(αφού απουσίαζε  η αστυνομία),  διασχίζοντας την Λεωφόρο Τράλλεων ,έφτασε στη Λεωφόρο Βέϊκου και στρίβοντας δεξιά κατευθύνθηκε προς το κέντρος τη πόλης,φτάνοντας έως το Σούπερ Μάρκετ Μασούτης.Εκεί η πορεία άλλαξε πορεία ,κατευθύνθηκε προς την Οδό Παπαφλέσα ..για να καταλήξει εκ νέου  στη πλατεία Αγίου Ανδρέα.

Κατά την διάρκεια της πορείας ακούστηκαν συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας και πετάχτηκαν  τρικάκια.

 

 

Ο Δήμος Γαλατσίου σας ενημερώνει ότι , βάσει του σχετικού εγγράφου της Περιφέρειας Αττικής με Α.Π.: 198314/11-03-2021, η λαϊκή αγορά ημέρας Τρίτης του Δήμου θα λειτουργεί ως παράλληλη αγορά στις οδούς Καραϊσκάκη και Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ η λαϊκή της Πέμπτης θα λειτουργεί ως παράλληλη αγορά στις οδούς Κουντουριώτου και Πλάτωνος.

Η εν λόγω παράλληλη αγορά, γίνεται προκειμένου να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες λειτουργίας, η επάρκεια των αγαθών, η ασφαλής πρόσβαση των καταναλωτών, η υγιεινή των χώρων και όσα ορίζονται στην υπ΄αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.:1385 ΚΥΑ (ΦΕΚ 843/Β/03-03-2021), για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον Covid-19.

Απόφαση για λειτουργία παράλληλων λαϊκών αγορών της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.4682/3-4-2020 η ισχύς του οποίου παρατάθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 18 του Ν. 4728/2020, για χρονικό διάστημα ενός μήνα από την έκδοση της παρούσας απόφασης.