e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Ο Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου ή Ομορφοκκλησιά όπως είναι γνωστός, λόγω της χάρης και της κομψότητάς του και κυρίως λόγω των εξαιρετικών τοιχογραφιών του, γιορτάζει σήμερα  Πέμπτη 23 Απριλίου, ανήμερα του Αγ. Γεωργίου και θα παραμείνει ανοιχτός από τις 07:00 έως τις 21:00 το βράδυ, για όσους επιθυμούν να τον επισκεφτούν.

Σήμερα (Πέμπτη 23 Απριλίου) το πρωί θα τελεστεί  η Θεία Λειτουργία και το απόγευμα στις 19:00 ο Εσπερινός.

Η Ομορφοκκλησιά παραμένει κλειστή όλο το χρόνο εκτός από την ημέρα που γιορτάζει ο Αγ. Γεώργιος.

Λίγα λόγια για την Ομορφοκκλησιά

Η εκκλησιά του Αγίου Γεωργίου (Σταυροειδής εγγεγραμμένος, τέλη 12ου αιώνα), η οποία είναι χτισμένη με τα υλικά πρωτοχριστιανικού ναού, η εκκλησιά στης οποίας την τοιχοποιία κάποιες λίθοι, θραύσματα και σπαράγματα είναι μέλη αρχαιοελληνικού κτιρίου, που λεηλατημένο κείτεται δίπλα! Γύρω από τον ναό εξάλλου, έχουν βρεθεί αρχαία λείψανα του 5ου - 4ου αιώνα π.Χ., όπου υπήρχε και το αρχαίο νεκροταφείο του αρχαίου Δήμου Βατής. Ο Δήμος Βατής ανήκε στην Αιγηίδα φυλή περιλαμβάνοντας σχεδόν ολόκληρο το βόρειο τμήμα του Άστεως γύρω από τα αφιλόξενα τότε Τουρκοβούνια .

Ο ναός βρίσκεται στο Γαλάτσι, στη λεωφόρο Βεΐκου. Είναι γνωστός με την ονομασία Ομορφοκκλησιά λόγω της χάρης και της κομψότητάς του και κυρίως λόγω των εξαιρετικών τοιχογραφιών του.

Πρόκειται για έναν δίστυλο σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό, με παρεκκλήσιο στη νότια πλευρά. Έτσι, στην ανατολική της όψη προβάλλουν δύο αψίδες, των Ιερών του κυρίως ναού και του παρεκκλησίου. Ο τρούλος του ναού είναι αθηναϊκός και το σύστημα τοιχοδομίας πλινθοπερίκλειστο.

Ο Ορλάνδος χρονολόγησε το μνημείο στο τρίτο τέταρτο του 12ου αι., ακριβώς όπως και ο Megaw το 1931. Ο καθηγητής Μπούρας το τοποθετεί στον ίδιο αιώνα, με μια οψιμότερη απόκλιση, που ίσως δικαιολογεί τα νεοφανή δυτικά στοιχεία επίδρασης που εμφανίζονται τόσο στο παρεκκλήσιο όσο και στον κυρίως ναό. Θεωρεί δε ότι ο κυρίως ναός είναι σύγχρονος με το παρεκκλήσιο.

Ο ναός κοσμείται με τοιχογραφίες, εξαιρετικό δείγμα τέχνης του τελευταίου τετάρτου του 13ου αι. Οι τοιχογραφίες καλύπτουν με αρμονική πολυχρωμία όλες τις εσωτερικές επιφάνειες. Βέβαια, ο χρόνος, οι βαρβαρότητες των ανθρώπων, αλλά και ο φανατισμός των αλλόδοξων έχουν καταστρέψει σημαντικό μέρος τους, ιδιαίτερα στα χαμηλά και ευκολότερα προσβάσιμα μέρη. Το ίδιο σημαντικό για τις τοιχογραφίες του είναι και το παρεκκλήσιο.

Μερικές από τις τοιχογραφίες είναι: στο νάρθηκα του ναού, όπου διακρίνονται σκηνές από το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου, στο όνομα του οποίου τιμάται η εκκλησία. Στον κυρίως ναό, άγιοι, ασκητές, οι κορυφαίοι των Αποστόλων Πέτρος και Παύλος, Ιεράρχες, η Παναγία με αρχαγγέλους, ο Παλαιός των Ημερών, ο Ματθαίος από τους ευαγγελιστές (ο μόνος που διατηρείται άθικτος), Προφήτες, και βέβαια ο Παντοκράτωρ του τρούλου. Ο κομψός ναός του Αγ. Γεωργίου κατέστη γνωστός όχι μόνο στον χώρο των βυζαντινολόγων αλλά και των ζωγράφων, κυρίως από την παράσταση στον τρούλο του Παντοκράτορα, που διασώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση, παρά τις κακουχίες που υπέστη στη διαδρομή των αιώνων.

Ο Φώτης Κόντογλου, αντιγράφει, σε αρκετούς Ναούς που αγιογραφεί, τη μορφή του και είναι αυτή η μορφή που προτείνει στο βιβλίο του ΕΚΦΡΑΣΗ, ως κατ' εξοχήν αποδίδουσα τον Παντοκράτορα. Προφανώς, έργο περίφημου ζωγράφου της εποχής, έχει, κατά παράδοξο τρόπο εκπληκτικές ομοιότητες με ένα έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστού και ως ΕΙ Greco - προσωνύμιο της διαβίωσης και της καλλιτεχνικής του καριέρας στο Τολέδο της Ισπανίας. Πρόκειται για τον πίνακα "ο Ιππότης με το ξίφος" καθώς επίσης και άλλα έργα του κρητικού στην καταγωγή ζωγράφου (1541-1614). Επισημαίνονται τα κοινά εικονογραφικά στοιχεία των δύο παραστάσεων και γίνεται διερεύνηση κατά πόσον οι ομοιότητες αυτών έχουν κοινή προέλευση - δηλ. απ' τον κορμό της Βυζαντινής εικονογραφίας. Ακόμα, γίνεται προσπάθεια να απαντηθούν ερωτηματικά για μια πιθανή άφιξη του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου στην Ομορφοκκλησιά κατά την διάρκεια του ταξιδιού της μετανάστευσης του από την Κρήτη στη Βενετία - και ακολούθως στην Ισπανία - το καλοκαίρι του 1566 ή την άνοιξη του 1567.

Ακόμα, στον κυρίως ναό αναπτύσσονται συνθέσεις όπως η Μεταμόρφωση, η Έγερση του Λαζάρου, η Βαϊοφόρος κ.ά. Συνθέσεις ωστόσο υπάρχουν και στο παρεκκλήσιο, όπως ο Μυστικός Δείπνος, η Φιλοξενία του Αβραάμ ή ο Αναπεσών κ.ά.

Και τα τρία μέρη της Ομορφοκκλησιάς (νάρθηκας, ναός και παρεκκλήσιο) έχουν ζωγραφιστεί από ομάδες ζωγράφων που η καθεμιά ερμηνεύει στα μέτρα της ρεύματα της μεγάλης σύγχρονης τέχνης. 

"Αλλά το σημαντικότερο στοιχείο που φέρνει η Όμορφη Εκκλησιά είναι η απόδειξη, ότι στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα, η μεγάλη τέχνη έβρισκε δρόμους να φθάσει και σε ταπεινές επαρχίες, όπου υπήρχαν άνθρωποι ικανοί και πρόθυμοι να την υιοθετήσουν...είναι σημάδια κάποιας πνευματικής και καλλιτεχνικής ευρωστίας και αναγέννησης που καλλιεργείτο - αυτό είναι το σημαντικότερο - όχι από τους μεγάλους άρχοντες, εκκλησιαστικούς ή πολιτικούς, αλλά από τον απλό λαό..."

 

Για τις αγιογραφίες του ναού (e book) χρησιμοποιήστε το παρακάτω link:

http://epublishing.ekt.gr/…/ektp…/files/ebooks/TChAE_001.pdf

ΠΗΓΗ:Δήμος Γαλατσίου

 

Ο Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2010 με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Στόχος του είναι η εξωδικαστική επίλυση διαφορών που προκύπτουν ανάμεσα σε πολίτες ή επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες ή τα νομικά πρόσωπα του Δήμου. 

Με αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες απαλλάσσονται από το βάρος προσφυγής στη Δικαιοσύνη, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η έγκαιρη καταπολέμηση θεμάτων κακοδιοίκησης, αλλά και η  αποσυμφόρηση της δημοτικής αρχής από καταγγελίες.   

Ο Συμπαραστάτης είναι ένας ανεξάρτητος διαμεσολαβητής ο οποίος δέχεται αναφορές από τους πολίτες και καλείται με συναινετικό πνεύμα να μελετήσει το πρόβλημα, προτείνοντας την ενδεδειγμένη λύση και για τα δύο μέρη (πολίτες και υπηρεσίες). 

Τα θέματα που επιλαμβάνεται, αφορούν αποκλειστικά ζητήματα που άπτονται τόσο των αρμοδιοτήτων του Δήμου όσο και των νομικών προσώπων του και όχι ζητήματα της αρμοδιότητας άλλων φορέων. 

Η προσφυγή στον Συμπαραστάτη δεν εμποδίζει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη και τον Συνήγορο του Πολίτη ούτε αναστέλλει άλλες διοικητικές προθεσμίες.

Πολίτες και επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αναφορές στον Συμπαραστάτη(Μιχαήλ Άγγελος Βουράκης):

 

α) ηλεκτρονικά στην διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. συμπληρώνοντας πάντα την επισυναπτόμενη φόρμα αναφοράς

β) στο Πρωτόκολλο του Δήμου συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο που διατίθεται εκεί 

γ) αυτοπρόσωπα στο γραφείο του Συμπαραστάτη, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή από τις 14:30 έως τις 17:30 (ώρες κοινού στο ισόγειο του Δημαρχείου).

 

Είναι σημαντική η ακριβής συμπλήρωση της φόρμας αναφοράς για την πληρέστερη διερεύνηση της κάθε υπόθεσης.    

 

Το γραφείο του Συμπαραστάτη βρίσκεται στο ισόγειο του Δημαρχείου (Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους) και το τηλέφωνο είναι 213-2055326 ή 213-2055438.

Κατεβάστε και συμπληρώστε την Φόρμα Αναφοράς

 

 

 

Συνεδριάζει την  την Τρίτη  21 Απριλίου 2015 και ώρα 19:00 μ. μ.,το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γαλατσίου  για τη  λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της Ημερήσιας Διάταξης:

 

ΑΡΙΘ.

ΘΕΜ.

ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

 

 

 

1ο

Λήψη απόφασης για την αποδοχή ή μη της υπ’ αριθμ. 35/2015 απόφασης του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Γαλατσίου, με την οποία το τελευταίο αποφάσισε τη δωρεάν παραχώρηση για αόριστο χρόνο, της χρήσης του ακινήτου που βρίσκεται στο Ο.Τ 51/Τ98 και περικλείεται από τις οδούς: Καραϊσκάκη – Βαλτετσίου – Καλογήρου Σαμουήλ – Καψάλη & Ρεθύμνης (Καμίνι) στο Δήμο Γαλατσίου.

κ. Γεώργιος Μαρκόπουλος

                Δήμαρχος

 

 

 

2ο

Διαβίβαση της υπ΄ αριθμ. 9/2015 απόφασης της Οικονομικής Επι-τροπής, η οποία αφορά την έγκριση γενόμενης εκπόνησης Ειδικής Νομικής Γνωμοδότησης σχετικά με: Ι) τις δυνατότητες παραχώρησης της χρήσης του τμήματος του άλσους Βεΐκου που εντάσσεται στα δι-οικητικά όρια του Δήμου Γαλατσίου από τη σκοπιά των προβλέψεων και περιορισμών της δασικής νομοθεσίας και ΙΙ) τη νομική δυνατότητα κατασκευής αθλητικών εγκαταστάσεων στην εν λόγω έκταση από τη σκοπιά του υφιστάμενου για την περιοχή πολεοδομικού καθεστώτος και των πιθανών περιορισμών εκ της δασικής νομοθεσίας, προς καθορισμό αμοιβής της χειρίζουσας την υπόθεση δικηγόρου.

κ. Γεώργιος Μαρκόπουλος

                Δήμαρχος

 

 

 

3ο

Άδεια λειτουργίας επιχείρησης προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου της εταιρείας «Π. Καραγιάννης – Χ. Κλώθος».

κ. Γεώργιος Μαρκόπουλος

                Δήμαρχος

 

 

 

4ο

Έγκριση διενέργειας εκδήλωσης απονομής επαίνων στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Γαλατσίου και διάθεση και ψήφιση πίστωσης στον Κ.Α. 00.6442.0001 οικονομικού έτους 2015 (Έξοδα οργάνωσης εκδηλώσεων) ποσού έως επτακοσίων πενήντα ευρώ (750,00 €) και τρόπο εκτέλεσης των προμηθειών που θα προκύψουν.

κ. Σοφία Λεπίδα – Ντάγλα

Αντιδήμαρχος

 

 

 

5ο

Έγκριση διενέργειας εκδήλωσης απονομής των «ΑΡΙΣΤΕΙΩΝ ΠΡΟΟΔΟΥ» στους μαθητές των Σχολείων της Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Γαλατσίου και διάθεση και ψήφιση πίστωσης στον Κ.Α. 00.6442.0001 οικονομικού έτους 2015 (Έξοδα οργάνωσης εκδηλώσεων) ποσού έως χιλίων διακοσίων πενήντα ευρώ (1.250,00 €) και τρόπο εκτέλεσης των προμηθειών που θα προκύψουν.

κ. Σοφία Λεπίδα – Ντάγλα

Αντιδήμαρχος

 

 

 

6ο

Έγκριση αναγκαιότητας και τρόπος εκτέλεσης της προμήθειας των επαίνων που θα απονεμηθούν στους μαθητές των Δημοτικών Σχο-λείων του Δήμου Γαλατσίου κατά την εκδήλωση που θα πραγματο-ποιηθεί από το Δήμο και διάθεση και ψήφιση πίστωσης στον Κ.Α. 00.6433.0001 οικονομικού έτους 2015 (Έξοδα για τιμητικές διακρί-σεις) ποσού έως τριακοσίων πενήντα ευρώ (350,00 €).

κ. Σοφία Λεπίδα – Ντάγλα

Αντιδήμαρχος

 

 

 

7ο

Έγκριση αναγκαιότητας και τρόπος εκτέλεσης της προμήθειας των «ΑΡΙΣΤΕΙΩΝ ΠΡΟΟΔΟΥ» που θα απονεμηθούν στους μαθητές των Σχολείων της Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Γαλατσίου κατά την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από το Δήμο και διάθεση και ψήφιση πίστωσης στον Κ.Α. 00.6433.0001 οικονομικού έτους 2015 (Έξοδα για τιμητικές διακρίσεις) ποσού έως τριακοσίων πενήντα ευρώ (350,00 €).

κ. Σοφία Λεπίδα – Ντάγλα

Αντιδήμαρχος

 

 

 

8ο

Έγκριση Οργάνωσης εκδήλωσης – Ημερίδας και Υλοποίηση προ-γράμματος Προαγωγής Υγείας: «Πολίτες ενάντια στην Κατάθλιψη». Ψήφιση πίστωσης ποσού 100 € και καθορισμός τρόπου εκτέλεσης προμηθειών και Υπηρεσιών.

κ. Μάνο Ελευθερίου

Αντιδήμαρχος

 

 

 

 

9ο

Έγκριση Εκδήλωσης για τη Γιορτή της Μητέρας και ψήφιση πίστωσης ποσού 200,00 € και καθορισμός τρόπου ανάδειξης προμηθειών και υπηρεσιών.

κ. Μάνο Ελευθερίου

Αντιδήμαρχος

 

 

 

 

10ο

Έγκριση Δράσης με θέμα: «Εβδομάδα Υγείας», ψήφιση πίστωσης ποσού 500,00 € και καθορισμός τρόπου ανάδειξης προμηθειών και υπηρεσιών.

κ. Μάνο Ελευθερίου

Αντιδήμαρχος

 

 

 

 

11ο

Έγκριση οργάνωσης Προγράμματος Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών, Ψήφιση πίστωσης ποσού 300 € για τις δαπάνες που θα προκύψουν και καθορισμός τρόπου προμήθειας Ειδών και Υπηρεσιών.

κ. Μάνο Ελευθερίου

Αντιδήμαρχος

 

 

 

 

12ο

Έγκριση παράτασης του χρόνου εκτέλεσης των εργασιών «Συντήρηση πρασίνου – Εργολαβία 2014» με αριθμ. μελέτης 2/2014.

κ. Γερμάνος Μελισσουργός

Αντιδήμαρχος