e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Προς τιμήν της επετείου της συμπλήρωσης 150 ετών από τη γέννηση του ηγέτη της ανεξαρτησίας της Ινδίας Μαχάτμα Γκάντι (Mahatma Gandhi) θα δημιουργηθεί στο Άλσος Βεΐκου ένα μικρό δασάκι 150 δέντρων, αφιερωμένο στην εμβληματική αυτή προσωπικότητα του παγκόσμιου κινήματος ειρήνης.

Η Ινδική Πρεσβεία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Δήμο Γαλατσίου, θα υλοποιήσουν τη συγκεκριμένη συμβολική φύτευση, που είναι μέρος μιας παγκόσμιας δράσης της Ινδικής Κυβέρνησης, η οποία πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου. 

Από την Ελλάδα επιλέχθηκε το δασάκι αυτό να φυτευτεί στο Άλσος Βεΐκου, το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα πάρκα της χώρας, με εγκεκριμένη διαχειριστική δασική μελέτη που επιτρέπει την εν λόγω φύτευση, με ενδημικά είδη. Συγκεκριμένα τα 150 δέντρα, προσφορά της Ινδικής Κυβέρνησης, θα φυτευτούν στο επάνω ακάλυπτο τμήμα του Άλσους, στα «πέτρινα». 

Στην Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, την Τετάρτη 5 Ιουνίου, στις 9 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συμβολική φύτευση 5 υψηλόκορμων δέντρων παρουσία του Αν. Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελλου, του Δημάρχου Γαλατσίου κ. Μαρκόπουλου και μελών του Διπλωματικού Σώματος της Ινδικής Πρεσβείας. Η φύτευση των υπολοίπων 145 δέντρων θα γίνει τον Οκτώβριο προκειμένου να είναι ευνοϊκότερες οι κλιματολογικές συνθήκες. 

Τις λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας συζήτησαν στο Δημαρχείο Γαλατσίου, στις 31 Μαΐου, διπλωματικοί υπάλληλοι της Ινδικής Πρεσβείας, ο εκπρόσωπος του αν. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Πέτρος Βαρελίδης (Διευθυντής ΕΚΠΑΑ), ο κ. Δημήτρης Βακάλης, Γεν. Δ/ντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, ο κ. Σταύρος Τσιλίκουνας, Διευθυντής Δασικών Έργων και Υποδομών, ο Αντιδήμαρχος Γαλατσίου κ. Μάνος Ελευθερίου, ο Γενικός Γραμματέας κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Προϊσταμένη του Τμήματος Πρασίνου κα. Σοφία Δουλουμπάκα και τα στελέχη του Γραφείου Τύπου, Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων κ.κ. Τζίνα Πανδρούλα και Αναστασία Μπουτσικάκη. 

Ο Γκάντι (2 Οκτωβρίου 1869 - 30 Ιανουαρίου 1948) ήταν Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών. Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την προσωνυμία Μαχάτμα, που φέρεται να του απέδωσε στα 1915 ο Ινδός νομπελίστας ποιητής και φιλόσοφος Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και στα σανσκριτικά σημαίνει «Μεγάλη Ψυχή».

Ο Δήμος Γαλατσίου ευχαριστεί τόσο την Ινδική Κυβέρνηση και την Πρεσβεία της στην Ελλάδα, όσο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Υπουργό κ. Φάμελλο για την πρότασή τους να επιλεχθεί το Γαλάτσι ως τόπος φιλοξενίας της διεθνούς αυτής πρωτοβουλίας για τον Γκάντι, μια μοναδική προσωπικότητα που επηρέασε και επηρεάζει ακόμη και σήμερα την παγκόσμια φιλοσοφία, την πολιτική, τα κινήματα, την ειρήνη …

 

 

 

 

 

Σήμερα το βράδυ,  Τετάρτη  29 Μαίου και ώρα 19:00, λόγω καταληκτικής ημερομηνίας και μείζονος σημασίας  θεμάτων τα οποία χρήζουν άμεσης λήψης απόφασης, πραγματοποιείται   έκτακτη συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου στα παρακάτω θέματα της Ημερήσιας Διάταξης..

 

 

 

 

ΑΡΙΘ.

ΘΕΜ.

ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

 

 

 

1o

Έκφραση γνώμης επί της 3ης Αναμόρφωσης προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων του ΝΠΔΔ «Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Γαλατσίου – Βασίλης Παπαδιονυσίου» οικ. έτους 2019. 

κ. Μαργαρίτα Μανδηλαρά 

Πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ.

Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Γαλατσίου – Βασίλης Παπαδιονυσίου

 

 

 

2ο

Χορήγηση άδειας λειτουργίας ή μη στην ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΦΙΛΜΣ Α.Ε. για τη λειτουργία του Δημοτικού Κινηματογράφου ΣΙΝΕ ΓΑΛΑΤΣΙ εντός του Άλσους Βεΐκου.

κ. Γεώργιος Μαρκόπουλος

Δήμαρχος

 

 

 

3ο

Χορήγηση άδειας λειτουργίας ή μη κυλικείου στην ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΦΙΛΜΣ Α.Ε. του Δημοτικού Κινηματογράφου ΣΙΝΕ ΓΑΛΑΤΣΙ.

κ. Γεώργιος Μαρκόπουλος

Δήμαρχος

 

 

 

4ο

Έγκριση πρόσληψης δώδεκα (12) εργατών γενικών καθηκόντων σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ.206 του Ν. 3584/2007 (Α’ 143) για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας του Δήμου Γαλατσίου κατά τους θερινούς μήνες έτους 2019.

κ. Γεώργιος Μαρκόπουλος

Δήμαρχος

 

 

 

5ο

Κατάρτιση Πίνακα για Έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση σε κατοίκους του Δήμου μας και εξειδίκευση πίστωσης ποσού χιλίων τριακοσίων ευρώ (1.300 €).

κ. Κωνσταντίνα

Σπηλιοπούλου – Χρυσάγη

Αντιδήμαρχος

 

 

 

6ο

Μερική τροποποίηση της υπ’ αριθ. 164/2019 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

κ. Κωνσταντίνα

Σπηλιοπούλου – Χρυσάγη

Αντιδήμαρχος

 

 

 

7ο

Κατανομή 2ης δόσης έτους 2019 συνολικού ποσού 102.925,38 € για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων στις Σχολικές Επιτροπές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Γαλατσίου.

κ. Μάνος Ελευθερίου

Αντιδήμαρχος

 

 

 

 

 

Ο Δήμος Γαλατσίου,παρουσίασε στη Βαρσοβία   το έργο CAT4HEAVY,το οποίο χρηματοδοτείται με 2,7 εκατομμύρια ευρώ και έχει στόχο τη μείωση της εκπομπής  τοξικών ρύπων από τα Δημόσιας Χρήσης Βαρέα Οχήματα με τη χρήση νανοτεχνολογίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Γαλατσίου παρουσίασε την πορεία του έργου CAT4HEAVY του προγράμματος «LIFE17», στο συνέδριο LIFE INFO DAY, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 2019, στο συνεδριακό κέντρο THE TIDES της Βαρσοβίας, στην Πολωνία. 

Με λίγα λόγια παρουσιάστηκε η εμπειρία του Δήμου από την κατάθεση της πρότασης του στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Life, την έναρξη του έργου με το πρώτο kick-off meeting στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι» του Δήμου τον Ιούλιο του 2018 και τις μέχρι στιγμής ενέργειες που έχουν γίνει στην πρόοδο του έργου. 

Ειδικότερα, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και συντονιστής του έργου, Γιάννης Σκληράκης και η υπεύθυνη επικοινωνίας, δημοσίων και διεθνών σχέσεων, δημοτική υπάλληλος, Τζίνα Πανδρούλα παρουσίασαν το έργο CAT4HEAVY, στο οποίο ο Δήμος είναι leader ενώ  συμμετέχουν πέντε partners από 3 ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα). Σημειώνεται ότι το έργο CAT4HEAVY του προγράμματος «LIFE17» στοχεύει στην απομείωση των ρύπων των δημοσίων βαρέων οχημάτων (όπως τα απορριμματοφόρα), όπως είναι τα μικροαιωρούμενα σωματίδια και το οξείδιο του αζώτου, σε πραγματικές συνθήκες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα συμβάλλει στη στήριξη της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών GHG.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου στη Βαρσοβία εκτός από τις παρουσιάσεις έργων που έχουν ενταχθεί ήδη σε προηγούμενα προγράμματα LIFE, τα οποία είτε ξεκινούν τώρα, είτε είναι ήδη σε φάση υλοποίησης έγινε αναλυτική αναφορά από τον κ. Guido De Wilt, DG Environment από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE 2019 και στην πολιτική και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προγράμματος LIFE και συγκεκριμένα:

• στην αλληλεπίδραση των συντονιστών εταίρων με την EASME, καθώς και στην παρακολούθηση και υποστήριξη των Έργων LIFE  και 

• στις υποχρεώσεις των Έργων LIFE σε οικονομικά και τεχνικά ζητήματα, καθώς και ζητήματα που αφορούν στη διάδοση του έργου.

Επίσης, η συνάντηση αυτή αποτέλεσε μία ευκαιρία γνωριμίας με άλλα έργα του ευρωπαϊκού προγράμματος, που είτε ξεκινούν τώρα είτε βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν θέματα που σχετίζονται με τη μείωση ρύπανσης του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. 

Το πρόγραμμα αυτό είναι μέρος της πολιτικής του Δήμου Γαλατσίου για εξωστρέφεια και ανάπτυξη συνεργασιών με τρίτες χώρες.

 Διαβάστε περισσότερα για το έργο στην EFSYN