e-Galatsi

σερφάροντας στο Γαλάτσι

Πάνω από 6 εκ. ευρώ για σημαντικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, από την Περιφέρεια Αττικής

Το «πράσινο» φως για σημαντικές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, συνολικού προϋπολογισμού 6.5 εκ. ευρώ, στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, αρμοδιότητας των Κτιριακών Υποδομών (ΚτΥπ Α.Ε) δόθηκε με την υπογραφή της πράξης ένταξής του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Αττική 2014-2020" από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.

Κατά την υπογραφή η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας παρόντες ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΤΥΠ ΑΕ Θ. Γιάνναρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Βλάχος, ο Γενικός διευθυντής της ΚΤΥΠ ΑΕ  Θ. Κυριαζόπουλος , ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης και ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος

Ειδικότερα με την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων ενεργειακών αναβάθμισης τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων, ενίσχυση μονώσεων, αντικατάσταση κουφωμάτων και φωτιστικών σωμάτων με νέα τύπου led αλλά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αναμένεται η εξοικονόμηση 740 χιλιάδων κιλοβατώρων το χρόνο, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερες από 150 χιλιάδες ευρώ στην εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών ενέργειας του συγκροτήματος, ετησίως.  

«Το εμβληματικό σχολικό συγκρότημα της Γκράβας  γίνεται πιο «πράσινο» και πιο ασφαλές για τους μαθητές. Mε τα συγκεκριμένα έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια ωφελούνται οι μαθητές των δύο Δήμων Αθηναίων και Γαλατσίου όπου ανήκει χωροταξικά το εμβληματικό σχολικό συγκρότημα αλλά και οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής. Υπηρετώντας με συνέπεια το όραμά μας για μία «πράσινη» Αττική, χτίζουμε μία πιο υγιή Περιφέρεια με πράξεις και όχι με λόγια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε μεταξύ άλλων:

Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και σε συνεργασία με τους Δημάρχους της Αττικής οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε περιβαλλοντικά ζητήματα υλοποιούμε παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης σε δημόσια κτίρια, με σημαντική ωφέλεια τόσο στην οικονομία, όσο και στο περιβάλλον. Μας ενδιαφέρει να υλοποιούμε έργα με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και παράλληλα να προσφέρουμε στα παιδιά της Αττικής καλύτερα και ασφαλέστερα σχολεία».

 Κατά την συνάντηση, ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε επίσης και στην συνδρομή της Περιφέρειας στην ανέγερση του 3ου Νηπιαγωγείου ,προϋπολογισμού 1.300.000 €.

Το 3ο Νηπιαγωγείο  Γαλατσίου,όπως έχει ανακοινωθεί από τον Δήμο, θα κατασκευαστεί στο οικοδομικό τετράγωνο Τράλλεων, Ηχούς, Έρσης, Εκάβης  και αναμένεται  να ξεκινήσουν οι διαδικασίες του διαγωνισμού

 

 

 

ΥΓ Στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας στεγάζονται τα παρακάτω σχολεία του Δήμου Γαλατσίου 

1ο Λύκειο  ,2ο Λύκειο,

1ο ΕΠΑ.Λ , 2ο ΕΠΑ.Λ, 3ο ΤΕΕ, 6ο ΣΕΚ 

 

Σε συνέντευξη  τους στην Εφημερίδα των Συντακτών και τον δημοσιογράφο Πέτρο Λινάρδο Ρυλμόν,ο πρώην   πρόεδρος της Δράσης   Ίκαρος Πετρόπουλος και ο νυν Πέτρος Ζάκης, μιλούν για την δραστηριότητες του Συλλόγου και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα Τουρκοβούνια και το Περιαστικό Δάσος Γαλατσίου...

Από την ηλεκτρονική έκδοση της efsyn

 

Πόσο προστατεύεται το περιαστικό δάσος του Γαλατσίου;

Toυ  Πέτρου Λινάρδου Ρυλμόν

 

Για τις επιδιώξεις και τα αποτελέσματα της δραστηριότητας τους μας μίλησαν ο πρώην και ο νυν πρόεδρος της Δράσης.

Γνωρίζουμε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της γης στη χώρα μας δεν είναι κατοχυρωμένος. Το περιαστικό δάσος Γαλατσίου είναι προέκταση των Τουρκοβουνίων, που έχουν χαρακτηριστεί από το 2014 Μητροπολιτικό Πάρκο και έπρεπε να έχουν αποκτήσει από τότε δική τους διοίκηση. Παραμένει όμως το δάσος αυτό σε μια διαρκή εκκρεμότητα.

Άλλο τι ανακοινώνει το κράτος και άλλο τι αποφασίζουν τα δικαστήρια, που βασίζονται μέχρι και σε τίτλους της Τουρκοκρατίας. Υπάρχουν 71 άνθρωποι οι οποίοι έχουν ιδιοκτησίες μέσα σε αυτή τη δασική δημόσια έκταση. Μάλιστα, γύρω στους 10 έχουν σπίτια και μένουν εκεί. Από έναν κληρονόμο πουλήθηκε μια έκταση για «οικισμό δασκάλων», που κατόρθωσε να πάρει τίτλους ιδιοκτησίας.

Έχουν γίνει αναδασώσεις επίσημες, οι οποίες δεν θα μπορούσαν βέβαια να γίνουν αν δεν χαρακτηριζόταν δημόσια και δασική η έκταση αυτή, και ο δήμος, έστω και με πίεση από τους πολίτες, κόβει τα χόρτα και το προστατεύει από πυρκαγιά. Η συνέχιση της αναδάσωσης είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας των πολιτών και της κινητοποίησης του συλλόγου «Δράση για την Κοινωνία, τον Πολιτισμό και την Ποιότητα Ζωής» (Δράση).

Υιοθέτησαν μια καμένη έκταση που φυτεύτηκε με δέντρα αλλά και άλλα φυτά, χάραξαν δρόμους για εύκολη πρόσβαση και διαμορφώθηκαν χώροι όπου εκδηλώνεται η λαϊκή αυτενέργεια η οποία επιβραβεύεται με τις επισκέψεις πολιτών απ’ όλη την Αθήνα και πολλών σχολείων.

Η προστασία αυτής της δασικής έκτασης είναι ένας από τους στόχους του συλλόγου. Για τις επιδιώξεις και τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς τους μας μίλησαν ο πρώην πρόεδρος και στέλεχος της Δράσης, Ικαρος Πετρόπουλος, και ο σημερινός πρόεδρος, Πέτρος Ζάκης.

● Πέτρος Λινάρδος Ρυλμόν: Τον τελευταίο καιρό σημειώνεται κινητοποίηση φορέων και κατοίκων στο Γαλάτσι για τη δασική-αναδασωτέα περιοχή των Τουρκοβουνίων. Μεταξύ αυτών και η Δράση. Ποια η αιτία των κινητοποιήσεων;

Ικαρος Πετρόπουλος: Αφορμή της μαζικής συγκέντρωσης φορέων και σωματείων της πόλης (μεταξύ αυτών και της Δράσης) στην πλατεία Ελευθερίας στο Γαλάτσι και της πορείας προς το δημαρχείο της πόλης αποτέλεσε η απόφαση 1591/21 του Αρείου Πάγου με την οποία αναγνωρίστηκε ιδιοκτήτης έκτασης 702 τ.μ. στον λόφο Κόκκου, μέσα στη δημόσια και δασική-αναδασωτέα περιοχή των Τουρκοβουνίων. Η απόφαση αυτή και κυρίως το σκεπτικό της αποτελούν ακόμη ένα αρνητικό στοιχείο μέσα στην έντονη κινητικότητα που σημειώνεται τον τελευταίο καιρό για την «αξιοποίηση» των Τουρκοβουνίων ερήμην των πολιτών και της κοινωνίας. Και το Γαλάτσι νιώθει στην καθημερινότητα των κατοίκων του τι σημαίνει αξιοποίηση όταν γίνεται στη βάση της κερδοσκοπίας.

● ΠΛΡ : Τι αποτελούν τα Τουρκοβούνια για το Γαλάτσι και την Αθήνα;

Ι.Π. Τα Τουρκοβούνια, το Μητροπολιτικό Πάρκο Τουρκοβουνίων, η γνωστή έκταση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων μαζί με το Αττικό Αλσος και το Πεδίον του Αρεως αποτελούν μοναδικό πνεύμονα πρασίνου και υπερτοπικό πόλο δασικής αναψυχής, όχι μόνον για τους Γαλατσιώτες αλλά και για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Μέρος των Τουρκοβουνίων αποτελεί το περιαστικό δάσος Γαλατσίου, όπου και το Αλσος Βεΐκου, ταυτισμένο με την ποιότητα ζωής των κατοίκων της αδιέξοδης πόλης μας. Αλλωστε, γνωστό είναι ότι στο Αλσος Βεΐκου προσφεύγουν λιγότεροι Γαλατσιώτες απ’ ό,τι κάτοικοι των άλλων δήμων.

● ΠΛΡ: Κινδυνεύουν πράγματι τα Τουρκοβούνια και το περιαστικό δάσος Γαλατσίου;

Ι.Π.: Η περιοχή, λόγω της τεράστιας αξίας της, ανέκαθεν έμπαινε στους στόχους «επενδυτών», όμως τον τελευταίο καιρό διαπιστώνεται έντονη κινητικότητα για την «αξιοποίησή» της. Και το πολύπαθο Γαλάτσι, χωρίς πλατείες, ελεύθερους χώρους, υποδομές αθλητισμού-πολιτισμού, γνωρίζει τι σημαίνει «αξιοποίηση». Το Γαλάτσι «αξιοποίησε» όλους τους ελεύθερους χώρους, χτίστηκαν τα πάντα. Και κατάντησε περικυκλωμένο σε τέσσερις δρόμους με πεζοδρόμια φρίκης, τριπλοπαρκαρίσματα στο κέντρο και προβληματική την περιφέρεια της πόλης. Η κερδοσκοπία δεν συμβιβάζεται με ελεύθερους χώρους και με το οξυγόνο.

● ΠΛΡ: Τι προτάσσουμε απέναντι στον κίνδυνο;

Ι.Π.: Αυτό που δεν αμφισβητείται και αποτελεί την ασπίδα προστασίας του δάσους είναι ο δασικός-αναδασωτέος χαρακτήρας του. Ο χαρακτηρισμός αυτός αντλεί δύναμη από το Σύνταγμα, που απαγορεύει οποιαδήποτε πράξη επ’ αυτού. Προσωπικά δεν γνωρίζω καμία απόφαση ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου (Αρειος Πάγος ή ΣτΕ) που να προσβάλλει την καταστατική ισχύ του δασικού-αναδασωτέου χαρακτήρα.

 

Ικαρος Πετρόπουλος και Πέτρος Ζάκης

● ΠΛΡ: Πώς τοποθετούνται ο δήμαρχος και οι δημοτικές κινήσεις;

Ι.Π.: Το Γαλάτσι δεν έχει ευτυχήσει να δει στην πράξη δήμαρχο και δημοτικές κινήσεις σε ενιαία γραμμή δράσης και αντιμετώπισης του ζωτικού θέματος. Ούτε η πόλη μας μπόρεσε, εκτός ορισμένων χαρακτηριστικών περιπτώσεων, να δει τις δυνάμεις της, τουλάχιστον τις ζωντανές, σε κοινή γραμμή διεκδίκησης αυτών που δικαιούνται ο δήμος και η τοπική κοινωνία. Με θλίψη αναλογιζόμαστε τις χαμένες ευκαιρίες των Ολυμπιακών Αγώνων, του Παλαί, του μετρό και τα ελάχιστα ανταποδοτικά που θα έλυναν το πρόβλημα της ταυτότητας της πόλης, της κεντρικής πλατείας, του κόμβου, των αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών. Αυτές οι ευκαιρίες χάθηκαν με κατάληξη το «φτωχό» Γαλάτσι να επιχειρεί να «λύσει» σήμερα τα -πέραν των οικονομικών δυνατοτήτων του- χρονίζοντα δομικά προβλήματά του με δάνεια, με «δικά μας λεφτά» δηλαδή, των Γαλατσιωτών! Και μάλιστα έχουν ανακοινωθεί έργα δαπανηρά, ουσιώδη αλλά και βιτρίνας, έργα βάθους χρόνων πολλών, χωρίς να έχει ανακοινωθεί κάποια μελέτη, τόσο αναγκαία. Ο εμπειρισμός και το χωρίς οδηγό πλεύσης άνοιγμα στο μέλλον φαντάζουν πορεία στο κενό.

● ΠΛΡ: Ποια είναι τα σχέδια της Δράσης για το δάσος;

Πέτρος Ζάκης: Η Δράση από τον τίτλο της είναι πολιτιστικός και περιβαλλοντικός φορέας. Εχει δώσει κατά καιρούς μάχες για το περιαστικό δάσος και οπλίζει τους πολίτες σε ό,τι αφορά την υπεράσπισή του. Πιστεύοντας ότι με τις παρεμβάσεις αυτές φροντίζει το μέλλον των παιδιών μας. Με την περιοχή που έχει συμβάλει να διαμορφωθεί σε περιβαλλοντικό πάρκο, περνάει το μήνυμα ότι το δάσος πρέπει να προστατευτεί και κάνει δύο φορές τον χρόνο εκδηλώσεις μέσα στο δάσος για να φέρει κοντά τον κόσμο.

● ΠΛΡ: Για αυτή τη δραστηριότητα τι είναι αυτό που προέχει; Η αλλαγή συμπεριφοράς του δήμου ή η δραστηριοποίηση της κοινωνίας; Ή και τα δύο;

Π.Ζ.: Οι πολίτες του Γαλατσίου έχουν μια πικρή πείρα από το παρελθόν όσον αφορά τις δημοτικές παρεμβάσεις για τη διεκδίκηση ελεύθερων χώρων και του περιαστικού δάσους. Σε παλαιότερες εποχές έδρασαν το ιδιωτικό συμφέρον, οι εργολάβοι, η πόλη έμεινε χωρίς ελεύθερους χώρους, χωρίς μια πλατεία, και με πυκνοκατοικημένες γειτονιές χωρίς ανάσα, χωρίς διέξοδο αναπνοής. Σε ό,τι αφορά τον λόφο Κόκκου, εκδηλώθηκε κάποιο ενδιαφέρον με την ίδρυση του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης Τουρκοβουνίων (ΣΠΑΤ), ενός ενιαίου φορέα των Δήμων Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας, Φιλοθέης και Παλαιού Ψυχικού, ο οποίος παρακολουθεί μάλλον παθητικά τα πράγματα, χωρίς να έχει για παράδειγμα ένα νομικό γραφείο που υποστηρίζει την υπόθεση «δημόσιο-αναδασωτέο».

Δεν βλέπουμε παρέμβαση, δεν βλέπουμε διεκδικήσεις, αλλά έχουμε δικαστικές αποφάσεις που κατατρώνε το δάσος, το υπονομεύουν, με την αναγνώριση ιδιοκτησιών, την ακύρωση μέρους της δασικής έκτασης με αποφάσεις της Δασικής Υπηρεσίας και καμία απόφαση για τη φύλαξή του. Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, οι αποφάσεις για το δάσος έρχονται η μια πίσω από την άλλη και δείχνουν ότι στο μέλλον η περιοχή μπορεί να λεηλατηθεί, και γι’ αυτό χρειάζεται μια παρέμβαση του δήμου, μια σύμπλευση με τα κινήματα της πόλης στη διεκδίκηση το δάσος να παραμείνει δάσος. Και βέβαια θεωρώ ότι πέρα από το τοπικό κίνημα πρέπει να υπάρξει ευρύτερη κινητοποίηση και ο δήμος να μπει μπροστάρης. Το κίνημα πρέπει να είναι συμπληρωματικό σ’ αυτήν την προσπάθεια, γιατί είναι γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει μέτωπο της πόλης.

Ο δήμαρχος να μπει μπροστά να πείσει και τους αδιάφορους πολίτες ότι υπάρχει αυτή η προοπτική, ότι είναι το μέλλον μας, ότι είναι η ανάσα μας. Και να υπάρχει μια νομική υποστήριξη που θα βρίσκεται μπροστά από τις τοποθετήσεις των δικαστηρίων και θα αναδεικνύει τη διεκδίκηση για ένα κοινωνικό αγαθό. Και αυτό γίνεται με μια πίεση στην πολιτεία να κατοχυρώσει αυτή την κατάκτηση. Δεν μπορεί ο πολίτης να τρέχει στα δικαστήρια αν δεν υπάρχει η επίσημη θέση του δήμου.

 

 

«Προκαταβολές» για τις μελλοντικές υπεραξίες έχουν αρχίσει να ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων  στο Γαλάτσι και στις υπόλοιπες  περιοχές όπου θα περάσει η Γραμμή 4 του Μετρό, με τις τιμές πώλησης και ενοικίων να καταγράφουν σταθερά αυξητική τάση, που σε κάποιες περιπτώσεις,όπως στο Γαλάτσι,  αγγίζει και διψήφια ποσοστά ανόδου.

 

Παρότι οι 15 νέοι σταθμοί του Μετρό (Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημίας, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή) δεν πρόκειται να λειτουργήσουν πριν από το 2030, τα ακίνητα ακόμη και σε περιοχές που κάποτε θεωρούνταν προσιτές για τα νοικοκυριά με μέσο και μικρό εισόδημα, όπως το Γαλάτσι, η Κυψέλη, ο Υμηττός, η Καισαριανή και τα Ιλίσια, έχουν αρχίσει ήδη να ακριβαίνουν.

Όπως δείχνουν στοιχεία της κτηματομεσιτικής  εταιρείας Potamianos Real Estate Group, πρωταθλητής στις αυξήσεις των ενοικίων,συγκρίνοντας το 2022 με το 2021, είναι το Γαλάτσι,με μια αύξηση που φτάνει σχεδόν στο 12%

Στο Γαλάτσι, όπου θα ανοίξουν δύο σταθμοί του Μετρό[1], τα τελευταία χρόνια καταγράφεται έντονη ανοικοδόμηση, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που διαμερίσματα πωλούνται ακόμη και από τα σχέδια.

 

Σύμφωνα με κτηματομεσίτες, τα σπίτια που βρίσκονται πέριξ των σταθμών μέσων σταθερής τροχιάς, όπως μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ, «εκτινάσσονται» στην πρώτη γραμμή της ζήτησης, με τα ενοίκια να είναι αυξημένα, τουλάχιστον κατά 10-12% σε σχέση με τα υπόλοιπα ακίνητα της ίδιας περιοχής, ενώ υψηλότερες είναι και οι τιμές αγοράς. Σημειώνεται ωστόσο ότι η αγορά κατοικιών «αντιδρά» με μεγαλύτερη καθυστέρηση συγκριτικά με εκείνη των μισθώσεων

ΠΗΓΗ οt.gr 

 

 [1] Οι σταθμοί του Μετρό στο Γαλάτσι είναι 

– Στη Λεωφόρο Βεΐκου στη συμβολή της Λεωφόρου Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) με την οδό Τράλλεων 

– στη συμβολή της Λεωφόρου Βεΐκου) και Πρωτοπαδάκη , με την  οδό Αγ. Γλυκερίας με την Λεωφόρο Γαλατσίου

Ενώ ένας τρίτος είναι στα σύνορα Γαλατσίου & Κυψέλης

– στην οδό Ελικώνος στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος στον Δήμο Αθήνας, παρά τον λόφο Ελικώνος.