Με μια σεμνή εκδήλωση, λόγω των συνθηκών, τίμησαν το Σάββατο 9 Μάη στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Γαλάτσι την ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, οι οργανώσεις Γαλατσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Γαλατσίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Στην εκδήλωση, σύντομη ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Γιάννη Τσουρουνάκη, πρόεδρο του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.
Στη συνέχεια, στεφάνι κατέθεσε εκ μέρους των Κομματικών Οργανώσεων Γαλατσίου η Δώρα Τζωγάνη, εκ μέρους του παραρτήματος Γαλατσίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ο Γιάννης Τσουρουνάκης και εκ μέρους του Σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Ά Αθήνας – Γαλατσίου ο Γιώργο Κουρουλής, μέλος του ΔΣ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου, Τάσος Οικονόμου.
e-galatsi
Υ.Γ. 9 Μαΐου 1945, ώρα 0.43 π.μ. Στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, υπογράφεται η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Οι συζητήσεις είχαν εκκινήσει από το βράδυ της 8ης Μαίου.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 30 Απριλίου 1945 και ενώ οι Σοβιετικοί είχαν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από την Καγκελαρία ως αποτέλεσμα της Μάχης του Βερολίνου, ο Χίτλερ αυτοκτονεί και οι επιζώντες διάδοχοί του υπογράφουν την άνευ όρων συνθηκολόγηση. Ήταν το τέλος της ναζιστικής απειλής.
Την ανώτατη γερμανική στρατιωτική διοίκηση εκπροσώπησαν ο στρατάρχης Κάιτελ, ο ναύαρχος Φρίντερμπουργκ και ο στρατηγός της αεροπορίας Στουμπφ.
Την αντιπροσωπεία της συμμαχίας των νικητών αποτελούσαν εκ μέρους της ΕΣΣΔ ο στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκωφ, εκ μέρους της Αγγλίας ο στρατάρχης της αεροπορίας Α. Τέντερ, εκ μέρους των ΗΠΑ ο στρατηγός Κ. Σπάατς και από τη Γαλλία ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινύ.
Με την υπογραφή της συνθηκολόγησης η γερμανική κυβέρνηση παρέδωσε όλες τις ένοπλες δυνάμεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα που είχε στη κατοχή της. Το κείμενο συντάχθηκε στα ρωσικά, γερμανικά και αγγλικά και περιείχε 14 άρθρα.
Η Δημοτική παράταξη "Λαϊκής Συσπείρωση¨ Γαλατσίου, με αφορμή και το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό κορωνοϊού σε σχολείο του Δήμου, ζητά να κλείσουν όλα τα σχολεία και όχι μόνο τα εννέα(9)** ,που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΌ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΓΚΡΑΒΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Σε συνέχεια της δημόσιας παρέμβασής μας της 28/2/2020 με την οποία ζητούσαμε έκτακτα μέτρα για την προστασία από την επερχόμενη επιδημία του κορωνοϊού, αλλά και τις τηλεφωνικές παρεμβάσεις που πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα 9/3/2020 ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου, Γρηγόρης Χαραλαμπίδης στη δημοτική αρχή, επανερχόμαστε με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και ζητάμε :
Να κλείσουν άμεσα και τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου (Λύκεια,Γυμνάσια, Δημοτικά, ΙΕΚ) τουλάχιστον για το ελάχιστο απαραίτητο διάστημα των 14 ημερών. Με εντολή των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, ότι θα κλείσουν μέχρι τις 23/3 τα 1ο, 2ο , 3ο , 4ο ΓΕΛ, το 1ο ΕΠΑΛ και τα 2ο, 5ο και 6ο Γυμνάσια. Έχουν μεγάλη ευθύνη η κυβέρνηση και τα αντίστοιχα υπουργεία για το κωμικοτραγικό γεγονός, σχολεία που συστεγάζονται με τα προαναφερθέντα να παραμένουν ανοιχτά (1ο Γυμνάσιο, 2ο ΕΠΑΛ, ΙΕΚ Γαλατσίου).
Με δεδομένο ότι έχει ανακοινωθεί επίσημα κρούσμα σε μαθητή στο 4ο Λύκειο, θεωρούμε επιβεβλημένο να κλείσουν για αντίστοιχο διάστημα όλα τα σχολεία του Δήμου μας. Η δημοτική αρχή μπορεί και πρέπει να πιέσει το Υπουργείο Παιδείας προς αυτή την κατεύθυνση. Και στη συνέχεια, με κλειστά τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, να προχωρήσει εκ νέου σε απολυμάνσεις και ενδελεχή καθαριότητα.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιβάλλεται να λάβει μέτρα για τους εργαζόμενους γονείς, που θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι με τα παιδιά τους, όπως άλλωστε ζητούν και εργατικά σωματεία και δευτεροβάθμιες οργανώσεις των εργαζομένων. Ενδεικτικά να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε εργαζόμενους με παιδιά που έχουν νοσήσει ή βρίσκονται στο σπίτι όγω κλεισίματος του παιδικού σταθμού ή του σχολείου.
Παράλληλα, η δημοτική αρχή να ζητήσει πρακτικά μέτρα σε μεγάλες επιχειρήσεις τις περιοχής, οι οποίες προσελκύουν μαζικά το κοινό (super markets, τράπεζες), για πρόσθετα μέτρα πρόληψης τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους δημότες. (απολυμάνσεις, αντισηπτικά, μάσκες και γάντια για το προσωπικό κλπ).
Φυσικά, παραμένει ζητούμενο και μετά το άνοιγμα των σχολείων, των παιδικών σταθμών και λοιπών δομών, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα και η ύπαρξη των επίμαχων αναλώσιμων (σαπούνια, αντισηπτικά, μάσκες κλπ.)
Τέλος ζητάμε, πέρα από την ορθή ενημέρωση των επικεφαλής των παρατάξεων από την δημοτική αρχή, να υπάρξει άμεσα ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου για τις ενέργειες που έχουν γίνει και τον προγραμματισμό που έχει τεθεί.
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου
Γρηγόρης Χαραλαμπίδης
Τάσος Οικονόμου
Μάνθος Ιμπριάλος
YΓ. Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του Υπουργείου, στην λίστα με τα 8 κλειστά σχολεία στον Δήμο Γαλατσίου,προστέθηκε και το 2ο ΕΠΑΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
H δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση" με παρεμβάσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Νοεμβρίου έθεσε για μια ακόμα φορά την εκδίωξη από το ΠΑΛΑΙ εκατοντάδων παιδιών-αθλητών των ερασιτεχνικών σωματείων της περιοχής, για χάρη της μεγάλης επιχειρηματικής δραστηριότητας ,ενώ εξέφρασε τις διαφωνίες της στη πρόταση της διοίκησης για τα δημοτικά τέλη»
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 11/11, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου, έκαναν τις παρακάτω παρεμβάσεις :
Στο θέμα που έθιξε εκ νέου η Λαϊκή Συσπείρωση, μετά και την επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει στις 20/9, αναφέρθηκαν στην απαράδεκτη εκδίωξη εκατοντάδων παιδιών-αθλητών των ερασιτεχνικών σωματείων της περιοχής, για χάρη της μεγάλης επιχειρηματικής δραστηριότητας του Christmas Theater.
Ενόψει και της λήξης της σύμβασης παραχώρησης με την ΕΤΑΔ, ανέδειξαν ότι η σύμβαση αυτή προώθησε την εμπορευματοποίηση του ΠΑΛΑΙ και την λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά, καθώς συνοδεύτηκε με μηδενική κρατική χρηματοδότηση
Mε βάση την 3ετή πλέον πείρα, είτε πρόκειται για τηλεοπτικά κανάλια, είτε για το Christmas Theater, είτε για άλλους επιχειρηματίες, ο χώρος έχει ανοίξει για τα καλά για τους επιχειρηματικούς ομίλους, γεγονός που υπονομεύει τον χαρακτήρα που θα έπρεπε να έχει το ΠΑΛΑΙ και για τον οποίο πάλεψαν οι μαζικοί φορείς της πόλης μας, όλα αυτά τα χρόνια. Δηλαδή ΠΑΛΑΙ ως δημόσιο χώρο αθλητισμού και πολιτισμού με ελεύθερη & δωρεάν πρόσβαση για τους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής
Για τους παραπάνω λόγους, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης πρότειναν :
Α. Την έγκριση ψηφίσματος στη βάση και παλαιότερων ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο να αναφέρει τη διεκδίκηση εκ μέρους του δήμου :
- Την εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Γαλατσίου, την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στον λαό και τη νεολαία της περιοχής.
- Την αποκλειστική χρήση των εγκαταστάσεων για δραστηριότητες πολιτισμού και αθλητισμού, χωρίς καμία μορφής εμπορευματοποίησης και λειτουργίας με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Όχι στην επιχειρηματική λειτουργία των εγκαταστάσεων ή μέρους τους.
- Την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα έξοδα λειτουργίας, φύλαξης και συντήρησης του ακινήτου, με μόνιμο προσωπικό
Β. Άμεσα να συζητηθεί το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο, εντός ημερησίας διάταξης, με πρόσκληση συμμετοχής όλων των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, της Ένωσης και των συλλόγων γονέων, των σωματείων εργαζομένων και μαζικών φορέων της πόλης μας.
Η δημοτική αρχή υποσχέθηκε να προχωρήσει σε συνεδρίαση εντός ημερησίας διάταξης για το θέμα, το επόμενο διάστημα.
Παρόλα αυτά, η τοποθέτηση του κ.Δημάρχου για το ζήτημα ήταν χαρακτηριστική. Υπεραμύνθηκε της επιλογής ενοικίασης του χώρου για διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αναδεικνύοντας ως ανούσιο να ζητάει κάποιος χρηματοδότηση από το κράτος και φτάνοντας στο σημείο να πει ότι μία λύση θα ήταν να αγοράσει τις εγκαταστάσεις ο Δήμος Γαλατσίου!
Αλήθεια, οποιοδήποτε σενάριο χρηματοδότησης για μια τέτοια κίνηση, είναι δυνατόν να ΜΗΝ περιλαμβάνει την ακόμα μεγαλύτερη φορολεηλασία του λαού της περιοχής και την μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των εγκαταστάσεων;
Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν η εξής :
« Συζητώντας για τα δημοτικά τέλη, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα εξής 2 στοιχεία :
1. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν αυτή τη στιγμή το 94% της κρατικής φορολογίας. Την ίδια στιγμή, η κρατική χρηματοδότηση προς την Τοπική Διοίκηση είναι κατά πολύ μειωμένη σε σχέση με το 2009.
2. Για τις υπηρεσίες αυτές, άρχισε να πληρώνει ο λαός από το 1958, ενώ με τον Καλλικράτη έγιναν πλήρως ανταποδοτικές.
Για εμάς, οι υπηρεσίες αυτές, με τον χαρακτήρα που έχουν και με τη φορολογία που πληρώνουμε ήδη, δεν θα έπρεπε να χρεώνονται εκ νέου και επομένως τα τέλη αυτά να καταργηθούν.
Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή δεν εξαντλεί τα όποια περιθώρια της δίνει ο νόμος. Δηλαδή να βάλει δεκαπλάσιο συντελεστή στις μεγάλες επιχειρήσεις (Super Market και Τράπεζες) και αναλογικά να ελαφρύνει το συντελεστή κατοικίας αλλά και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Επίσης, θα μπορούσε να ορίσει ζώνες, ώστε να ελαφρύνει περαιτέρω μικρομάγαζα σε γειτονιές, τα οποία αντικειμενικά απευθύνονται σε μικρότερο κοινό.
Σε θετική κατεύθυνση είναι η πρόταση της διοίκησης, οι χώροι που συστεγάζονται οι σύλλογοι, σωματεία, φορείς κλπ, να έχουν συντελεστή ίδιο με της κατοικίας, σε αντίθεση με τώρα που είχαν συντελεστή αντίστοιχο με την επαγγελματική στέγη.
Τέλος, είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις δημοτών που παίρνουν απαλλαγή με κοινωνικά κριτήρια, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για το ποιοι δικαιούνται την απαλλαγή.
Με βάση τα παραπάνω, καταψηφίζουμε την πρόταση της διοίκησης για τα δημοτικά τέλη»
Σε πρόταση που υπήρξε για απαλλαγή των πολιτιστικών & αθλητικών συλλόγων, σωματείων, φορέων κλπ από τα δημοτικά τέλη, η Λαϊκή Συσπείρωση συμφώνησε.